Αν έχετε υψοφοβία, ίσως θα έπρεπε να αποφύγετε να επισκεφτείτε τον συγκεκριμένο... κυριολεκτικό ουρανοξύστη. Το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο λέγεται Burj Khalifa: Έχει σχήμα σταλαγμίτη, είναι 829,8 μέτρα και διαθέτει 163 ορόφους, ενώ βρίσκεται στο Ντουμπάι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για τους λάτρεις της τέχνης: 450 εκατ. ευρώ για τον ακριβότερο πίνακα του κόσμου
Η κατασκευή του πύργου ξεκίνησε το 1995, όταν ο Σεΐχης Μουκτούμ μπιν Ρασίντ, παρέδωσε τα ηνία στον μικρότερο και πιο δραστήριο αδερφό του, Σεΐχη Μοχάμεντ. Ο τελευταίος αποφάσισε ότι τα ΗΑΕ πρέπει να μετατραπούν σε παγκόσμιο τουριστικό κέντρο, συγκεντρώνοντας ό,τι καλύτερο και μοναδικό κυκλοφορεί στην αγορά. Σύντομα έλαβαν σάρκα και οστά το Burj al-Arab Hotel, το Palm Island και το Dubai Downtown, όπου βρίσκεται ο Πύργος Khalifa.
Το έργο Burj Khalifa σχεδιάστηκε από τις Skidmore, Owings και Merrill, μια αμερικανική εταιρεία που απέκτησε κύρος σχεδιάζοντας κινεζικούς ουρανοξύστες. Ο πύργος ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Άντριαν Σμιθ που κλήθηκε να σπάσει για άλλη μια φορά το προσωπικό του ρεκόρ για την κατασκευή του υψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιο είναι το Hï Ibiza: Στην «κορυφή» ως #1 club παγκοσμίως για 2η σερί χρονιά
Αφού πέρασε δύο χρόνια δουλεύοντας πάνω στον σχεδιασμό, κατέληξε στην κατασκευή ενός υπερπολυτελούς κτιρίου που θα είχε ύψος ρεκόρ 518 μέτρων. Αλλά ο πελάτης του, ο Σεΐχης Μοχάμεντ, δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος. Έτσι, αναπτύχθηκαν 5 εναλλακτικές παραλλαγές, με τον αρχιτέκτονα να βάζει... τελεσίγραφο στον Σεΐχη, ώστε να δεχτεί ένα από αυτά, με αποτέλεσμα το 2004 να εγκρίνεται το σχέδιο για την κατασκευή ενός κτιρίου ύψους 829 μέτρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η σαμπάνια αλλάζει για πάντα και χαλάει η γεύση της
Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής, το ύψος και ο αριθμός των ορόφων που θα διέθετε ο ουρανοξύστης διατηρήθηκε κρυφό ως επτασφράγιστο μυστικό σκόπιμα, ώστε αν εμφανιζόταν κάποιος ανταγωνιστής του Σαουδάραβα ως προς τον υψηλότερο πύργο του πλανήτη, η κυβέρνηση του Ντουμπάι να είχε χρόνο να βελτιώσει το αρχικό σχέδιο.
Τα ΗΑΕ δεν αποκάλυψαν ποτέ πόσο κόστισε η κατασκευή, αν και ορισμένες φορές ακούστηκαν διάφορα νούμερα που δεν διαψεύστηκαν επισήμως, όπως τα 4 δισ. δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πηγές δαπανήθηκαν πολύ περισσότερα ενώ για να δημιουργηθεί το Khalifa Tower χρειάστηκαν 110.000 τόνοι σκυροδέματος και 55.000 τόνοι χάλυβα. Σε επίπεδο βάρους, τα υλικά που χρειάστηκαν για το έργο είναι ίσα με 100.000 ελέφαντες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα ακριβότερα παπούτσια στον κόσμο: Με τακούνι... μετεωρίτη και τιμή 20 εκατ. δολάρια
Ακόμη μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως για την κατασκευή του Burj Khalifa, χρειάστηκαν 22 εκατομμύρια εργατοώρες. Τις ημέρες που οι εργασίες ήταν ιδιαίτερα έντονες, 12.000 εργαζόμενοι δούλευαν ταυτόχρονα, διατηρώντας τον ρυθμό κατασκευής 2 ορόφων την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι που γεννήθηκαν στην Ασία δούλεψαν με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς. Το 2006 ήταν μια χρονιά ορόσημο στην ιστορία του πύργου καθώς λόγω των αφόρητων συνθηκών εργασίας, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία. Οι αρχές των Εμιράτων ανταποκρίθηκαν αμέσως στα αιτήματα των διαδηλωτών και η κατασκευή συνεχίστηκε την επόμενη κιόλας μέρα. Επισήμως, η κατασκευή του Burj Khalifa προκάλεσε τον θάνατο ενός εργάτη αν και ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν πολλοί περισσότεροι θάνατοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Gurkha Royal Courtesan Cigar: 1,24 εκατ. ευρώ για ένα και μόνο πούρο
Το Burj Khalifa έκανε πρεμιέρα στις 4 Ιανουαρίου 2010. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2009, αλλά προέκυψαν δυσκολίες λόγω καύσωνα, καθώς οι εργάτες έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται ακόμη και στους 41 βαθμούς Κελσίου. Η πρόσοψη βασίζεται στα... πρότυπα του ψηλότερου κορεατικού ουρανοξύστη, ο οποίος έχει το περίγραμμα ενός ανεστραμμένου... Υ. Η φαρδιά βάση της δομής σταδιακά λεπταίνει προς την κορυφή. Ωστόσο, υπάρχει και μια πιο... ρομαντική εκδοχή σύμφωνα με την οποία, η διευρυμένη βάση και τα σταδιακά κωνικά επίπεδα, καθώς και τα τρία φτερά στο πλάι, θυμίζουν το λουλούδι hymenocallis, ενώ το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου ισούται με 17 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Κτιριακές Υποδομές
Μέσα στο Burj Khalifa βρίσκονται: ξενοδοχειακά διαμερίσματα με 300 δωμάτια, 900 διαμερίσματα, γραφεία, γυμναστήρια και πισίνες (στον 43ο και 76ο όροφο), εστιατόρια, μέχρι και τζαμί. Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης έχει τρία επίπεδα για πάρκινγκ και μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 αυτοκίνητα. Επίσης, υπάρχουν 57 ασανσέρ, ωστόσο, μόνο ένας - ο ανελκυστήρας για την παροχή υπηρεσιών - μπορεί να ταξιδέψει από τον πρώτο έως τον τελευταίο όροφο. Τα ασανσέρ Khalifa Tower κινούνται με ταχύτητα 10 μέτρων το δευτερόλεπτο, ενώ οκτώ κυλιόμενες σκάλες ολοκληρώνουν το σύστημα μεταφορών εντός του κτιρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από χαβιάρι με 113.600 δολάρια το κιλό έως τρούφες - Τα 10 πιο πολυτελή φαγητά
Το Dubai Mall έχει εμβαδόν που φτάνει τα 1,2 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα που αποτελεί ιστορικό υψηλό και περιλαμβάνει τις ακόλουθες εγκαταστάσεις:
1) Golden Market - ένα συγκρότημα 220 καταστημάτων.
2) SEGA Republic - το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο στα ΗΑΕ.
3) Fashion Island - 70 μπουτίκ και εκθεσιακούς χώρους.
4) Kidzania - Κέντρο ψυχαγωγίας για παιδιά με έκταση 8 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
5) ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια πάρκα στον κόσμο.
6) κινηματογράφους με 22 οθόνες.
7) παγοδρόμιο που μπορεί να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Burj Khalifa μπορεί να «υπερηφανεύεται» για μερικά παγκόσμια ρεκόρ όπως το εστιατόριο που βρίσκεται στο υψηλότερο υψόμετρο (442 μέτρα), το υψηλότερο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης (144ος όροφος) και την μεγαλύτερη σκάλα (2.909 σκαλοπάτια). Ο Burj Khalifa είναι τρεις φορές ψηλότερος από τον Πύργο του Άιφελ.