Έντονο ελληνικό άρωμα επικρατεί στην λίστα του «Taste Atlas» που φιλοξενεί τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο, με την χώρα μας να διαθέτει οκτώ πιάτα και τον ντάκο μάλιστα να κατακτά την πρωτιά, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η τυνησιακή σαλάτα Mechioua και την κορυφαία τριάδα συμπληρώνει ακόμη ένα κλασικό ελληνικό γαστρονομικό πιάτο, η χωριάτικη!
Στη λίστα της γνωστής ιστοσελίδας που ασχολείται με κατατάξεις φαγητών και ροφημάτων, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα έχει την τιμητική της καθώς άλλα έξι ελληνικά πιάτα βρίσκονται στο top 100, και σε διάφορες άλλες θέσεις, θα συναντήσουμε τα χόρτα, την πατατοσαλάτα, την πατζαροσαλάτα, την τονοσαλάτα, τους βολβούς και τη λαχανοσαλάτα!
Στην κορυφή ο ντάκος
«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ξερό κριθαρένιο παξιμάδι και συνοδεύεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως προορίζεται για τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζετε ελαφρά θαλασσινό αλάτι. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως ως μεζές ή ελαφρύ δείπνο» γράφουν στο Taste Atlas.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνοιξε μπεργκεράδικο λίγο πριν χρεοκοπήσει: «Έβγαλα 700.000 ευρώ το 2023»
Χάλκινο στη χωριάτικη
«Η ελληνική σαλάτα, γνωστή και ως χωριάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας, που αποτελείται από ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν επίσης ελιές, πράσινες πιπεριές, τυρί φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά). Όταν υπάρχει τυρί φέτα στη σαλάτα, συνήθως κόβεται σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ανακατεύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί. Το όνομα υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν μερικά απαραίτητα υλικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί. Η ελληνική σαλάτα είναι ένα αληθινό καλοκαιρινό πιάτο, γεμάτο δροσιστικά, ωμά λαχανικά και μυρωδικά. Το καλύτερο είναι να το ετοιμάσετε με ώριμες ντομάτες εποχής, ενώ οι ελιές να είναι από την Καλαμάτα. Σερβίρεται σε ρηχό μπολ και υπάρχει στα ελληνικά τραπέζια, είτε στο σπίτι είτε στις ταβέρνες» τονίζεται στο δημοσίευμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tο σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων γίνεται Ακαδημία
Χόρτα και πατατοσαλάτα στο #24 και #25
«Είναι μια παραδοσιακή ελληνική σαλάτα που αποτελείται από χόρτα στον ατμό ή βραστά στα οποία ρίχνουμε χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Η γεύση της σαλάτας μπορεί να είναι λίγο πικρή, ανάλογα με το φυτό. Τα χόρτα καταναλώνονται σε όλη την Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές πιάτο το καλοκαίρι γιατί είναι δροσιστικό και εύκολο στην παρασκευή του. Αν και συνήθως αυτή η σαλάτα τρώγεται μόνη της, τα χόρτα μπορούν επίσης να σερβιριστούν ως συνοδευτικό για ψάρι ή ψητό κρέας» τονίζεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο
«Η ελληνική πατατοσαλάτα μπορεί να συμπληρώσει διάφορα ελληνικά πιάτα. Συνήθως αποτελείται από μεγάλα κομμάτια πατάτας που επικαλύπτονται με ένα γευστικό ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα. Η σαλάτα προσαρμόζεται εύκολα και γίνονται διάφορες προσθήκες που μπορεί να περιλαμβάνουν λαχανικά, βραστά αυγά, ελιές και φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο ή μαϊντανό. Ο χυμός λεμονιού θεωρείται απαραίτητο συστατικό σε κάθε πατατοσαλάτα αφού παρέχει την απαραίτητη φρεσκάδα. Είτε σερβίρεται χλιαρή είτε καλά παγωμένη, η πατατοσαλάτα ταιριάζει εξαιρετικά με ψητό κρέας» επισημαίνεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tο σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων γίνεται Ακαδημία
31η η παντζαροσαλάτα
«Τα παντζάρια είναι το κύριο συστατικό σε αυτό το πολύχρωμο ελληνικό πιάτο που κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Τα μαγειρεμένα παντζάρια είτε επικαλύπτονται με dressing με βάση το γιαούρτι είτε απλώς καρυκεύονται με ξύδι, ενώ ολόκληρο το πιάτο μπορεί να έχει τη μορφή κρεμώδους, παχύρρευστου πουρέ ή σαν κανονική σαλάτα με παντζάρια κομμένα σε κύβους. Η παντζαροσαλάτα σερβίρεται παραδοσιακά γαρνιρισμένη με ολόκληρα, κομμένα στη μέση ή θρυμματισμένα καρύδια και συνήθως την απολαμβάνουν ως μεζέ» αναφέρεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται η Barbiecue: Έτοιμη η ροζ μαγιονέζα της «Μπάρμπι» από την Heinz
Στη 46η θέση η τονοσαλάτα
«Αν και απλή στην προετοιμασία, η ελληνική τονοσαλάτα είναι γεμάτη σε γεύση. Μαζί με κομμάτια τόνου, η σαλάτα ενσωματώνει κυρίως διάφορα λαχανικά κομμένα σε κύβους και άλλα υλικά όπως κάπαρη, ελιές και μυρωδικά. Είτε επικαλύπτεται με ντρέσινγκ είτε καρυκεύεται με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Η τονοσαλάτα σερβίρεται καλύτερα παγωμένη, συνοδευόμενη από τραγανά παξιμάδια ή χωριάτικο ψωμί» σημειώνεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο επίκεντρο του διεθνούς «τζετ σετ» η Ελλάδα - Χορός... εκατομμυρίων για luxury ακίνητα
64οι οι ασκορδουλάκοι (βολβοί)
«Ένα απλό κρητικό πιάτο. Οι βολβοί είναι συνήθως σε άγριες, ορεινές περιοχές. Όταν συλλέγονται, οι βολβοί καθαρίζονται καλά και μπορούν να μαγειρευτούν τουρσί ή να σερβιριστούν φρέσκοι, συνήθως ''ντυμένοι'' με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή ξύδι. Απολαμβάνεται κυρίως ως μεζές ή συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα με κρέας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Βoeing 727 της Ολυμπιακής που μετέφερε τη σορό του Ωνάση, έγινε... σπίτι!
Η λαχανοσαλάτα στο #94
«Η ελληνική λαχανοσαλάτα παρασκευάζεται παραδοσιακά τον χειμώνα. Αποτελείται από ψιλοκομμένο κόκκινο ή λευκό λάχανο που συνήθως ''ντύνεται'' με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μπαχαρικά και λαχανικά όπως καρότα ή μάραθο. Προαιρετικά, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ντρέσινγκς με βάση το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα. Η λαχανοσαλάτα είναι το τέλειο συνοδευτικό σε διάφορα κυρίως πιάτα» καταλήγει.