Επίσκεψη στην Ελλάδα: 10 πράγματα που οφείλεις να γνωρίζεις

Το 2023, πάνω από 32 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός «επιβίωσης» εάν επιλέξετε τη χώρα μας για τις διακοπές σας!
Επίσκεψη στην Ελλάδα: 10 πράγματα που οφείλεις να γνωρίζεις

Η πλούσια ιστορία, οι γραφικές παραλίες, το απίστευτο φαγητό, και όχι μόνο, είναι μερικοί από τους λόγους που έχουν καταστήσει την Ελλάδα ως μία από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Το 2023, πάνω από 32 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας και οι εισπράξεις άγγιξαν ιστορικό υψηλό, ενώ και η φετινή χρονιά προβλέπεται να αποτελέσει νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 7 νέα ελληνικά ξενοδοχεία που θα σας εντυπωσιάσουν το 2024

Επομένως, κρίνεται σκόπιμο να μάθετε ορισμένα πράγματα για την Ελλάδα, σε περίπτωση που την επιλέξετε για τις διακοπές σας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι χώρες με τις καλύτερες χρυσές βίζες - Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα

1) Δεν έχουμε μόνο τα mainstream νησιά

Εικόνα

Αν και ο κανόνας θέλει τους πάντες να επισκέπτονται τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, άντε την Ίο και την Πάρο, πρέπει να γνωρίζετε πως η Ελλάδα έχει πάνω από 220 κατοικήσιμα νησιά. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά είναι value for money επιλογές ως προς τον οικογενειακό προϋπολογισμό συγκριτικά με άλλους δημοφιλείς προορισμούς. Η Κίμωλος, η Αστυπάλαια, οι Παξοί ή η Φολέγανδρος, είναι μόνο μερικά από τα ελληνικά νησιά που θα σας κάνουν να τα ερωτευτείτε. Βεβαίως, πανέμορφη είναι και η ηπειρωτική χώρα. Υπάρχουν πολλά μέρη που αξίζουν μια επίσκεψη, από προστατευόμενες περιοχές από την UNESCO στους Δελφούς, τα Μετέωρα και τα γαλαζοπράσινα νερά της Πελοποννήσου μέχρι τα εκπληκτικά βουνά και τα χωριά της Ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι νέοι δεν μας έχουν ανάγκη

2) Η Αθήνα δεν είναι αποκλειστικά η Ακρόπολη

Εικόνα

Η Αθήνα έχει πλούσια νυχτερινή ζωή, γκουρμέ και παραδοσιακά εστιατόρια, υπέροχα μουσεία και ιστορικές γειτονιές όπως η Πλάκα, τα Εξάρχεια, του Ψυρρή και το Παγκράτι. Οι τουρίστες που απλώς περνούν για να τσεκάρουν την Ακρόπολη ώστε να την σβήσουν από την «to - dο» λίστα τους, χάνουν πραγματικά μια μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσουν και άλλα μέρη με... κρυμμένους «θησαυρούς», καθώς η ελληνική πρωτεύουσα αποτελεί μια από τις πιο ζωντανές πόλεις στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άγγλοι έκαναν «σπίτι» ένα ιστιοπλοϊκό και ζουν με τα παιδιά τους στην Ελλάδα

3) Τι ισχύει με το φιλοδώρημα

Εικόνα

Οι εργαζόμενοι στο σέρβις πληρώνονται με την ώρα, επομένως δεν υπάρχει η ίδια κουλτούρα φιλοδωρήματος όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι εδώ συνηθίζουν να αφήνουν στο τραπέζι μερικά ευρώ σε κέρματα το τραπέζι, ή να στρογγυλεύουν τον λογαριασμό προς τα πάνω, εκτός αν είχαν μια εξαιρετική εξυπηρέτηση. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν ισχύει ο κανόνας για tip 20% επί του λογαριασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε τι μεταφράζεται μία νίκη στη Eurovision

4) Προσοχή όταν πίνετε αλκοόλ

Εικόνα

Πολλοί επισκέπτες εκμεταλλεύονται την σχετικά ήπια αντιμετώπιση της Ελλάδας απέναντι στο αλκοόλ. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μπαρ και τα κλαμπ κλείνουν αρκετά αργά, ορισμένοι τουρίστες ξεφεύγουν. Οι Έλληνες συνήθως συνδυάζουμε τα ποτά με φαγητό και νερό, ώστε να μπορούμε να... την παλέψουμε όλη τη νύχτα. Παράλληλα, επειδή αρκετοί νεαροί τουρίστες νιώθουν ελεύθεροι να πίνουν μέχρι ολοκληρωτικού εκτροχιασμού και αναισθησίας, πρέπει να θυμούνται να βάζουν όρια και να σέβονται τον τόπο που τους φιλοξενεί, μη δημιουργώντας προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πιο ακριβά κέρματα των 2 ευρώ κοστίζουν μια περιουσία: Έχετε κανένα;

5) Κατεβάστε ρυθμούς τις Κυριακές

Εικόνα

Οι Έλληνες έχουμε γίνει γνωστοί (μέχρι ένα βαθμό εσφαλμένα) για την... ελεύθερη σχέση μας με τον χρόνο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Θεσσαλονικείς, καθώς στην συμπρωτεύουσα σήμα - κατατεθέν είναι το «χαλαρά». Ανεξαρτήτως, πάντως, είναι γεγονός πως ειδικά στα πιο μικρά νησιά, οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και ο χρόνος «παγώνει». Παράλληλα, πολλά καταστήματα και σούπερ μάρκετ είναι επίσης κλειστά τις Κυριακές, ακόμη και στην Αθήνα, επομένως και εσείς, ηρεμήστε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικογένεια ξεπληρώνει τα χρέη 1.000 φτωχών ετησίως

6) Λίγα και καλά

Εικόνα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που νομίζουν πως μπορούν να «χωρέσουν» τέσσερα ή πέντε νησιά σε ένα επταήμερο ταξίδι. Αφιερώστε χρόνο και απολαύστε κάθε προορισμό που επισκέπτεστε για τουλάχιστον μερικές μέρες, χωρίς να προσπαθείτε να συνδυάσετε όσα περισσότερα γίνεται. Αν ταξιδεύετε από πλοίο σε πλοίο και τρέχετε για να βρεθείτε στα κυριότερα σημεία κάθε μέρους, θα χάσετε τη μισή μαγεία του ταξιδιού σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καμπάνες» από 1η Ιουλίου σε επαγγελματίες χωρίς IRIS - Μόνο 1 στους 3 έχει εγγραφεί στην υπηρεσία

7) Οι φυσικές καταστροφές, μας έχουν πονέσει

Εικόνα

Δυστυχώς, πολλοί τουρίστες τα τελευταία χρόνια δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες για το πόσο «όμορφοι» είναι οι ουρανοί ή τα ηλιοβασιλέματα εν μέσω των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που καίνε τα δάση μας. Σε μια εποχή που πολλοί Έλληνες αγωνιούμε εάν τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι καλά ή αναρωτιόμαστε άμα τα σπίτια μας έχουν καταστραφεί από τον πύρινο όλεθρο, το να φλεξάρεις στα social media, είναι τουλάχιστον προκλητικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένεση εσόδων στον ΕΦΚΑ από 81.000 εργαζόμενους συνταξιούχους - Στα 750 ευρώ η μέση σύνταξη

8) Αξίζουν οι παραδοσιακές ταβέρνες

Εικόνα

Η Αθήνα και άλλοι δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί έχουν πλέον πολλά πολυτελή εστιατόρια με κουζίνες από όλο τον κόσμο. Φροντίστε όμως να φάτε και σε μια παραδοσιακή ταβέρνα τουλάχιστον μία φορά. Η ταβέρνα είναι ένα χαλαρό εστιατόριο με οικογενειακό φαγητό. Οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν ώρες κουβεντιάζοντας με φίλους ενώ μοιράζονται φαγητό μαζί με κρασί ή ούζο.

9) «Λύσσα» με τον γύρο

Εικόνα
Σουβλάκια / Πηγή Φωτογραφίας: Shutterstock

Τα διάσημα φαγητά όπως ο γύρος και το σουβλάκι είναι πραγματικά νόστιμα, αλλά η ελληνική κουζίνα έχει πολύ καλύτερα και γευστικά πιάτα. Για παράδειγμα, πολλοί Έλληνες ξεκινάμε την ημέρα μας με μια τυρόπιτα και ένα καφέ: συνήθως freddo espresso ή freddo cappuccino. Ταυτόχρονα, κάθε περιοχή έχει τοπικές σπεσιαλιτέ που αξίζει να δοκιμάσετε. Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες δημοφιλείς επιλογές στα μενού είναι τα φρέσκα θαλασσινά, όπως καλαμάρια, χταπόδι, ψητά και τηγανητά τυριά (για παράδειγμα σαγανάκι και χαλούμι) που σερβίρονται μαζί με άλλα συνοδευτικά (λόγου χάρη, φάβα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σουβλάκια: Το... ντονέρ της έριδος - «Πόλεμος» για το κεμπάπ

10) Μάθετε λίγες ελληνικές λέξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ντάκος η καλύτερη σαλάτα στον κόσμο: 8 ελληνικά πιάτα στο διεθνές Top 100

Οι περισσότεροι νέοι Έλληνες ξέρουμε και μιλάμε άπταιστα αγγλικά, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα επικοινωνίας με ηλικιωμένους — ειδικά σε πιο αγροτικές περιοχές. Ακόμα κι αν ένας ντόπιος μπορεί να σας καταλάβει, είναι ωραίο να μάθετε μερικές απλές και καθημερινές λέξεις ή εκφράσεις όπως «καλημέρα», «ευχαριστώ», «πώς είσαι;», «τι κάνεις;». Είναι ωραίο όταν οι τουρίστες κάνουν λίγη προσπάθεια να μάθουν τη γλώσσα μας και σίγουρα θα χαμογελάσουμε όταν ακούσουμε τη μητρική μας με μια... ελαφρά προφορά!

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ