Γουόρεν Μπάφετ (Berkshire Hathaway): Γιατί δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη

Θα μπορούσε να αγοράσει ολόκληρη την McDonald's, όλες τις μετοχές της Coca-Cola ή και τις 50 πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες του κόσμου.
Γουόρεν Μπάφετ (Berkshire Hathaway): Γιατί δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη

Ο Γουόρεν Μπάφετ συγκλόνισε τον κόσμο το 2006, όταν υποσχέθηκε να δωρίσει σχεδόν όλη την τεράστια περιουσία του. 18 χρόνια μετά, ο ιδρυτής της Berkshire Hathaway έχει προσφέρει περισσότερα από 55 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου ενός mega - δώρου 5,3 δισ. δολ. στα τέλη Ιουνίου. Πλέον βρίσκεται στην θέση στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με την περιουσία να ανέρχεται σε 141 δισ. δολάρια.

Εικόνα

Τι θα γινόταν όμως αν ο 93χρονος, που αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο φιλάνθρωπο στην ιστορία, είχε αποφασίσει να κρατήσει όλες τις μετοχές του στην Berkshire αντί να τις δωρίσει; Ο θρυλικός επενδυτής κατείχε 474.998 Class A μετοχές, αξίας περίπου 43 δισ. δολαρίων, όταν έκανε αυτή την ιστορική ανακοίνωση το καλοκαίρι του 2006. Εάν εξακολουθούσε να έχει όλες αυτές τις μετοχές σήμερα, μαζί με τις Class B θα καθόταν σε ένα «θρόνο»... άνω των 293 δισ. δολαρίων!

Εικόνα

To ποσό θα τον έκανε κατά περίπου 41 δισ. δολάρια πλουσιότερο από τον σημερινό Νο. 1 του πλανήτη, τον Έλον Μασκ (περιουσία: 252,4 δισ. δολάρια) και κατά 89 δισ. δολάρια μπροστά από τον Νο. 2 Τζεφ Μπέζος (204 δισ. δολάρια). Μάλιστα, αντί να είναι μόλις 3 δισ. δολάρια φτωχότερος από τον φίλο του Μπιλ Γκέιτς (138 δισ. δολάρια), ο Μπάφετ θα άξιζε 2 φορές περισσότερο από τον ιδρυτή της Microsoft.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10 καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο

Με άλλα λόγια, αν δεν αποφάσιζε να αρχίσει να παραχωρεί τον πλούτο του, θα ήταν εύκολα ο μεγαλύτερος κροίσος στη Γη. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes (εάν όλα εξελίσσονταν ομαλά), θα μπορούσε να σπάσει το ρεκόρ με τη μεγαλύτερη περιουσία που έχει καταγραφεί ποτέ, που σημειώθηκε το 2021 όταν ο Μασκ ξεπέρασε για λίγο τα 300 δισ. δολάρια. Παράλληλα, θα μπορούσε να αγοράσει ολόκληρη την McDonald's, όλες τις μετοχές της Coca-Cola ή και τις 50 πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: CAVA: Η ελληνική... Chipotle των 10 δισ. δολαρίων - «Παραμιλούν» οι ΗΠΑ

«Η οικογένειά μου και εγώ δεν θα στερηθούμε τίποτα αλλά θα εκπληρώσουμε την υπόσχεση με την παραχώρηση του 99%. Θα συνεχίσω να ζω με έναν τρόπο που θα μου παρέχει όλα όσα θέλω στη ζωή. Θα μου φτάσουν, γιατί είμαι αυτάρκης» είχε υπογραμμίσει στο παρελθόν ο ζάμπλουτος πατέρας 3 παιδιών.

Εικόνα

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες προσφοράς, το μερίδιό του στην Berkshire μειώθηκε σε 207.963 Class Α μετοχές, αξίας περίπου 128 δισ. δολαρίων από τις 8 Ιουλίου. Σκοπεύει να συνεχίσει να παραδίδει πακτωλό χρημάτων σε 5 φιλανθρωπικά ιδρύματα κάθε χρόνο μέχρι να φύγει από τη ζωή. Μάλιστα, μετά θάνατον, τα παιδιά του θα συνεχίσουν το έργο του σε συνεργασία με το Ίδρυμα Gates.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο YouTuber που «τρέλανε» την ελληνική νεολαία - Πόσο πλούσιος είναι ο IShowSpeed

«Θέλω η κοινωνία να κάνει ορθή και ευρεία χρήση των χρημάτων μου», έγραψε ο Μπάφετ, ο οποίος ζει στο ίδιο σπίτι στην Ομάχα της Νεμπράσκα από το 1958 ενώ συχνά σταματάει στα McDonald's για γεύματα, πληρώνοντας το ακριβές ποσό, χωρίς να αφήνει τα ρέστα ή να δίνει κάποιο φιλοδώρημα, όπως αποκάλυψε το 2021.