Κρασί: Το Ασύρτικο - Μία ελληνική ποικιλία παντός καιρού

Προέρχεται από τη Σαντορίνη και είναι ευέλικτο: βγαίνει από μεστό έως τραγανό και ελαφρύ, αλλά δύο πράγματα παραμένουν σταθερά: η έντονη οξύτητα και η ατελείωτη φρεσκάδα του.
Κρασί: Το Ασύρτικο - Μία ελληνική ποικιλία παντός καιρού

Το Ασύρτικο είναι μια ελληνική, λευκή ποικιλία κρασιού παγκόσμιας κλάσης. Προέρχεται από τη Σαντορίνη και είναι ιδιαιτέρως ευέλικτο: βγαίνει από μεστό έως τραγανό και ελαφρύ, αλλά δύο πράγματα παραμένουν σταθερά - η έντονη οξύτητα και η ατελείωτη φρεσκάδα του.

Εικόνα

Η Σοφία Πέρπερα, υπεύθυνη μάρκετινγκ και προώθησης στην Ελληνική Ομοσπονδία Οίνου, εξηγεί ότι το Ασύρτικο μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. «Εξελίχθηκε τα τελευταία 4.000 χρόνια στις πιο εχθρικές και ακραίες συνθήκες ανάπτυξης. Μέσα σε καύσωνα και με λίγες βροχοπτώσεις, το Ασύρτικο έχει αναπτύξει τη μοναδική ικανότητα να κατακρατά υψηλά επίπεδα ζάχαρης διατηρώντας παράλληλα εκπληκτική οξύτητα. Καλλιεργείται πλέον σε όλη την Ελλάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου με εξαιρετικά αποτελέσματα» υπογραμμίζει μιλώντας στους Financial Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο, ροζέ κρασί βγάζει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Πράγματι, οι δυνατότητές του είναι μάλλον ατελείωτες σύμφωνα με τη Λητώ Παρασκευοπούλου, που αποτελεί τη νέα γενιά της Γαίας Οινοποιητικής (Gaia Wine) στη Σαντορίνη. Η ίδια υποστηρίζει ότι το Ασύρτικο είναι είναι στην πραγματικότητα το τέλειο κρασί παντός καιρού: Ιδανικό τόσο για το καλοκαίρι όσο και για τον χειμώνα, το φθινόπωρο ή την άνοιξη. «Είναι μια τόσο ευπροσάρμοστη ποικιλία που όλα εξαρτώνται πραγματικά από το τι ψάχνει κανείς» τονίζει.

Εικόνα

Το νησιώτικο Ασύρτικο αγαπά τα κύματα, τα καλοκαίρια, τα ψητά ψάρια, τα θαλασσινά και την όμορφη παρέα. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες ετικέτες:

Ασύρτικο Wild Ferment 2022 - Γαία Οινοποιητική: Παράγεται από φρούτα που συλλέγονται από αμπέλια ηλικίας 70 - 80 ετών και παλαιώνονται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Η ζύμωση της άγριας μαγιάς ενισχύει τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας - δίνοντας στον ουρανίσκο μια γήινη επίγευση από ώριμο μήλο και υφάλμυρο μέλι. Τα φρουτώδη αρώματα, το μέτριο προς γεμάτο σώμα και το λεμονοπράσινο χρώμα θα σας μείνουν αξέχαστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέντε εξαιρετικά ελληνικά κρασιά για να ερωτευτείτε το καλοκαίρι

Ασύρτικο Λευκό Ξηρό Κρασί Σαντορίνης 2023 -- Κτήμα Σιγάλα: Διαθέτει χρώμα αχυρόξανθο με ελαφρές πρασινωπές ανταύγειες και λεπτά αρώματα κυρίως εσπεριδοειδών, ενώ η γευστική πυκνότητα και οξύτητα που αναδεικνύουν τα αρώματα, προσδίδουν φρεσκάδα και μακρά επίγευση στο εκλεκτό λευκό κρασί.

Εικόνα

Estate Argyros Atlantis White 2022: Το λευκό μείγμα από 90% Ασύρτικο, 5% Αθήρι και 5% Αηδάνι…είναι μια υπέροχη γουλιά δίπλα στην πισίνα με λεπτές νότες ροδάκινου και εσπεριδοειδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Σύρος παράγει 1 από τα 10 καλύτερα ροζέ κρασιά του 2024

ΑΤΜΑ Λευκό 2023 - Αμπελώνες Θυμιόπουλος: Ο καρπός αυτού του κρασιού καλλιεργείται στη Νάουσα. Η οικογένεια Θυμιόπουλου εμμένει στη βιοδυναμική και βιώσιμη οινοποίηση. Αυτό το ιδιαίτερο στυλ του Ασύρτικου παραμένει ζωηρό και φρέσκο ​​με πιο ανάλαφρη δομή, έχει μέτριο λεμονί χρώμα και ντελικάτα αρώματα περγαμόντου, λεμονιού, ροδάκινου, λευκού τριαντάφυλλου, βερίκοκου και γιασεμιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αμπελώνες της Νεμέας εκτός από κρασί, παράγουν και... κοσμήματα!

THέROS ΜΑΡΚΟΥ 2022 | ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΜΑΡΚΟΥ: Με ανοιχτό λεμονί κίτρινο χρώμα και αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, εσπεριδοειδών, μοσχολέμονου, κίτρου και λευκών ανθών, το συγκεκριμένο κρασί θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Διαθέτει κοφτερή οξύτητα που αφυπνίζει τις αισθήσεις και ακολουθείται από τάσεις ορυκτότητας.

Εικόνα

Alexakis Assyrtiko 2023: Ο λεμονάτος χαρακτήρας του είναι ζωηρός στη μύτη, ενώ τα τροπικά φρούτα και τα λευκά λουλούδια από το ενισχύουν το αρωματικό προφίλ. Φιλοξενεί πλούσια, μεταξένια αίσθηση στο στόμα μαζί με τη φυσική ζωντανή οξύτητα του κρασιού. Εύκαμπτο και αλμυρό με μια νότα αλατότητας και τροπικές αισθήσεις ώριμου ροδάκινου και βερίκοκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: CAVA: Η ελληνική... Chipotle των 10 δισ. δολαρίων - «Παραμιλούν» οι ΗΠΑ

Κτήμα Μερκούρη Καλλιστώ Ασύρτικο, 2022: Με χρώμα λαμπερό με ελαφρώς κίτρινες αποχρώσεις, αυτό το blend χαρακτηρίζεται από διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών (κίτρου και φρέσκου λεμονιού). Η γεύση του «ζεστή» και ισορροπημένη, με εξαιρετική οξύτητα και νότες αχλαδιού στην επίγευση, ενώ συνοδεύεται αρμονικά με οστρακοειδή, ερυθρά κρέατα σερβιρισµένα µε γλυκές ή λευκές σάλτσες, τυριά και φρούτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στην Αθήνα

Κτήμα Χαρλαύτης Μαλαγουζιά-Ασύρτικο, 2022: Το Ασύρτικο με τη Μαλαγουζιά είναι από τα πιο πετυχημένα ζευγάρια του ελληνικού αμπελώνα. Έχει φρούτα, φρεσκάδα, ορυκτότητα και απαλό λεμονοπράσινο χρώμα που παρουσιάζει έντονα τροπικά φρούτα όπως μάνγκο και ανανά με νότες βρεγμένης πέτρας. Στο στόμα αφήνει αισθητή οξύτητα, ντυμένη με νύξεις τροπικού φρούτου και επίγευση που εμφανίζει φρουτώδη και μεταλλικό χαρακτήρα.