Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2024: Ανατροπή στην κορυφή - Η θέση της Ελλάδας

Το Αφγανιστάν παραμένει το πιο αδύναμο διαβατήριο στον κόσμο - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταφέρνουν να μπουν για πρώτη φορά στο top 10.
Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2024: Ανατροπή στην κορυφή - Η θέση της Ελλάδας

Η Σιγκαπούρη ξεπέρασε 4 ευρωπαϊκές χώρες και κατέκτησε εκ νέου την κορυφή με το ισχυρότερο διαβατήριο του κόσμου, στην κατάταξη του Henley Passport Index (εταιρεία συμβούλων μετανάστευσης με έδρα το Λονδίνο), με την Ελλάδα να κατακτά θέση στην πρώτη δεκάδα. Με βαθμολογία - ρεκόρ, η κατοχή διαβατήριου Σιγκαπούρης συνεπάγεται με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 195 από τους 227 παγκόσμιους προορισμούς.

Εικόνα
διαβατήριο

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία που κατείχαν την πρωτιά νωρίτερα το 2024, πλέον μοιράζονται τη 2η θέση μαζί με την Ιαπωνία με 192 προορισμούς. Μάλιστα, για πρώτη φορά 7 κράτη «συγκατοικούν» στην 3η θέση. Ειδικότερα, οι κάτοχοι διαβατηρίων από την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Νότια Κορέα και τη Σουηδία μπορούν να εισέλθουν σε 191 προορισμούς δίχως προβλήματα.

Εικόνα

Δύναμη και «πέραση»

Η κατάταξη απαρτίζεται από δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών και ταξινομεί την «δύναμη» και την... πέραση 199 διαβατηρίων σε 227 ταξιδιωτικούς προορισμούς. «Η δυνατότητα να ταξιδεύεις χωρίς βίζα σε ένα ευρύ φάσμα προορισμών δεν είναι πλέον απλώς μια διευκόλυνση», δήλωσε ο CΕΟ της Henley, Γιουργκ Στέφεν. «Είναι ένα ισχυρό οικονομικό εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει την ανάπτυξη, να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρανς δισεκατομμυριούχος «φυτεύει» καρδιές γουρουνιών σε ανθρώπους

Οι ΗΠΑ υποχώρησαν στην 8η θέση με 186 προορισμούς, διευρύνοντας τη «διολίσθηση» που είναι σε εξέλιξη εδώ και 10 χρόνια. Η πρώην υπερδύναμη των διαβατηρίων απολάμβανε τη μοναξιά της κορυφής μαζί με τη Βρετανία (που βρίσκεται πλέον στη 4η θέση με 190 προορισμούς μαζί με Βέλγιο, Δανία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία και Ελβετία) πριν από μια δεκαετία, ενώ η Ελλάδα κατέλαβε την 6η θέση μαζί με την Πολωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10 καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο

Αξιοσημείωτες ανακατατάξεις

Στον αντίποδα, το Αφγανιστάν παραμένει το πιο αδύναμο διαβατήριο στον κόσμο, με τους πολίτες του να έχουν πλέον πρόσβαση σε μόλις 26 χώρες χωρίς βίζα, σημειώνοντας τη χαμηλότερη βαθμολογία που έχει καταγραφεί ποτέ στη 19χρονη ιστορία του δείκτη. Τη μεγαλύτερη πτώση κατά την τελευταία δεκαετία καταγράφει η Βενεζουέλα, η οποία διολίσθησε κατά 17 θέσεις από την 25η στην 42η του δείκτη διαβατηρίων Henley, εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν να «πάγωσε» ο χρόνος: Οι 7 πόλεις - «φαντάσματα»

Κίνα και Ουκρανία συγκαταλέγονται στο Τοπ 10 με την υψηλότερη άνοδο στην κατάταξη την τελευταία δεκαετία. Από το 2014, η Κίνα έχει ανέβει 24 θέσεις από την 83η στην 59η (με πρόσβαση σε 85 προορισμούς χωρίς βίζα), ενώ η Ουκρανία έχει ανέβει κατά 23 θέσεις, από την 53η στην 30η, με τους πολίτες της να μπορούν να επισκέπτονται 148 προορισμούς χωρίς θεώρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: CAVA: Η ελληνική... Chipotle των 10 δισ. δολαρίων - «Παραμιλούν» οι ΗΠΑ

Αντιθέτως, η Ρωσία, έχει χάσει 7 θέσεις τα τελευταία 10 χρόνια, από την 38η στην 45η θέση (με πρόσβαση χωρίς θεώρηση σε μόλις 116 προορισμούς). Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταφέρνουν να μπουν για πρώτη φορά στο top 10 με συνολικά 185 προορισμούς χωρίς βίζα, σκαρφαλώνοντας κατά 53 θέσεις στην κατάταξη από την 62η στην 9η.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο YouTuber που «τρέλανε» την ελληνική νεολαία - Πόσο πλούσιος είναι ο IShowSpeed

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2024

  1. Σιγκαπούρη (195 προορισμοί)
  2. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία (192 προορισμοί)
  3. Αυστρία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία (191 προορισμοί)
  4. Βέλγιο, Δανία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο (190 προορισμοί)
  5. Αυστραλία, Πορτογαλία (189 προορισμοί)
  6. Ελλάδα, Πολωνία (188 προορισμοί)
  7. Καναδάς, Τσεχία, Ουγγαρία, Μάλτα (187 προορισμοί)
  8. Ηνωμένες Πολιτείες (186 προορισμοί)
  9. Εσθονία, Λιθουανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (185 προορισμοί)
  10. Ισλανδία, Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία ​​(184 προορισμοί)

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ