Ξινόμαυρο: Το σταφύλι των Θεών - Τα κορυφαία ελληνικά κρασιά

Aπό ζουμερά, ώριμα και ερυθρά κρασιά, μέχρι αφρώδη και σαμπανιζέ ή λευκά και ροζέ - Ποιο είναι το πιο «ευγενές» μαύρο σταφύλι της Ελλάδας.
Ξινόμαυρο: Το σταφύλι των Θεών - Τα κορυφαία ελληνικά κρασιά

Το ελληνικό κρασί είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου με την οινοποιητική κουλτούρα που έχει τις ρίζες της από την αρχαιότητα, να βρίσκεται στη μέση μιας συναρπαστικής αναγέννησης. Ένας από τους πρωταγωνιστές της διεθνούς «επανάστασης» είναι η ελληνική, ντόπια ποικιλία, το «Ξινόμαυρο».

Εικόνα

Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο ελληνικό σταφύλι που αγγίζει κάθε γευστικό κάλυκα του ουρανίσκου και χαράσσεται ανεξίτηλα στην μνήμη, ενώ μπορεί επίσης να προσφέρει τεράστια γκάμα επιλογών, ανάλογα με το πώς και πού καλλιεργείται: είναι ικανό να παράξει από ζουμερά, ώριμα και ερυθρά κρασιά, μέχρι αφρώδη και σαμπανιζέ ή λευκά και ροζέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς «ξεθύμανε» το κρασί της Τσάνταλης

Δεν αποτελεί έκπληξη που συχνά αποκαλείται ως το πιο «ευγενές» μαύρο σταφύλι της Ελλάδας. «Το Ξινόμαυρο καλλιεργείται σε δυναμικές οινοποιητικές περιοχές της Ελλάδας εδώ και εκατοντάδες χρόνια», τονίζει ο Γιάννος Χατζηιωάννου, Έλληνας σομελιέ στο Maltby & Greek.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο, ροζέ κρασί βγάζει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

«Τώρα χάρη στη εκτίναξη της ελληνικής οινοποίησης με διεθνείς εξαγωγές και τα εγχώρια σταφύλια και ποικιλίες σε θέση οδηγού, μαζί με μια μοντέρνα και σύγχρονη γενιά νέων οινοποιών, κερδίζει τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο αμπελουργικό χάρτη» έσπευσε να συμπληρώσει.

Εικόνα

Το Ξινόμαυρο συχνά παρομοιάζεται με το Nebbiolo, το σταφύλι από το οποίο παρασκευάζεται το Barolo. Μπορεί να έχει αρκετά υψηλή οξύτητα, όπως προκύπτει και από το όνομά του, με ισχυρές τανίνες, αλλά αναπτύσσει περισσότερο άρωμα και φινέτσα καθώς ωριμάζει.

Εικόνα

Παράλληλα, διακατέχεται από ζωντανές νότες κόκκινων φρούτων και λαχανικών, όπως κεράσι, ντομάτα και βότανα του βουνού. «Αυτό που κάνει το Ξινόμαυρο ξεχωριστό είναι ότι έχει αυτή τη σπάνια ικανότητα να μεταφέρει τον καταναλωτή στον τόπο που καλλιεργήθηκε», επισημαίνει ο συνιδρυτής της Noble Rot, Mαρκ Άντριου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέντε εξαιρετικά ελληνικά κρασιά για να ερωτευτείτε το καλοκαίρι

«Αιχμαλωτίζει νότες και επίγευση από δαμάσκηνο, ελιά και λιαστή ντομάτα. Κατ' ουσίαν πρόκειται για τον ορισμό της Ελλάδας» πρόσθεσε. Αξίζει να σημειωθεί πως τα κρασιά με βάση το Ξινόμαυρο παρασκευάζονται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά η καρδιά του σταφυλιού είναι η Νάουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Σύρος παράγει 1 από τα 10 καλύτερα ροζέ κρασιά του 2024

Ο Απόστολος Θυμιόπουλος αποτελεί μια από τις ηγετικές μορφές του νεωτερικού οινοποιητικού κύματος. Στο βιολογικό/βιοδυναμικό οινοποιείο του στο Τρίλοφο, παράγει 10 διαφορετικές εκδοχές ξινόμαυρου. Το Xinomavro Jeunes Vignes είναι μια εξαιρετική ετικέτα και άξιος εκπρόσωπος του ελληνικού σταφυλιού με ισχυρή επίγευση από χυμό κερασιού και ξεραμένα βότανα.

Εικόνα

Το Ξινόμαυρο Reserve 2020 από το Κτήμα Άλφα έχει μέτριο ρουμπινί χρώμα και έντονα αρώματα φράουλας, κερασιού, ροδιού και σμέουρου πλαισιωμένα από υφές βανίλιας, τομάτας, φύλλων ελιάς, τσαγιού, καπνού, μοσχοκάρυδου και πιπεριού. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με πλούσιο σώμα, τραγανή οξύτητα και έντονες αλλά ώριμες τανίνες.

Εικόνα

Το Dalamara Paliokalias 2020 από το Οινοποιείο Δαλαμάρα Παλιοκαλιάς, αφήνει στη μύτη ένα ευχάριστο άρωμα από βύσσινο, κεράσι και φράουλα, γλυκά μπαχάρια και βρεγμένα φύλλα του δάσους. Στη γεύση, γίνονται αισθητές οι λειασμένες τανίνες μαζί με την βελούδινη, ισορροπημένη και διακριτική κόκκινη οξύτητα.

Εικόνα

Το Ξινόμαυρο Ροζέ από Κτήμα Άλφα με ροζέ χρώμα και ανταύγειες saumon, στην μύτη προσφέρει μια φρουτώδη και πλούσια αρωματική έκφραση. Τέλος, είναι ιδιαίτερα ήπιο, με αρκετά γεμάτη, λιπαρή και εκφραστική επίγευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρανς δισεκατομμυριούχος «φυτεύει» καρδιές γουρουνιών σε ανθρώπους

Το Rose de Xinomavro 2022 του Θυμιόπουλου φιλοξενεί πολύπλοκο αρωματικό χαρακτήρα με οσμές από μαρμελάδας ντομάτας και κόκκινων φρούτων, ροδόνερου και καραμέλας. Εμπεριέχει στρογγυλεμένες τανίνες και οξύτητα που ισορροπούν καταπληκτικά με το μέτριο σώμα του ενώ τα γευστικά χαρακτηριστικά του ολοκληρώνονται με λίγα μπαχάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν να «πάγωσε» ο χρόνος: Οι 7 πόλεις - «φαντάσματα»

Το αφρώδη ξινόμαυρο είναι σπανιότερο – αλλά είναι η σπεσιαλιτέ στο Κτήμα Καρανίκα. Ελαφρύ ροζέ χρώμα και μεσαίας αρωματικής έντασης στη μύτη, με αρώματα τοστ και μπριός, απόρροια της παραμονής του με τις οινολάσπες στη φιάλη για μερικούς μήνες. Είναι ζωηρό το στόμα, χωρίς νευρικότητα, αλλά με την οξύτητα να ισορροπεί θαυμάσια το dosage.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ