Υπερτουρισμός: Οι 2 ελληνικές πόλεις που «βούλιαξαν» - Διεθνές SOS

Τελευταία λύση το... staycation. Δύο ελληνικές πόλεις στο παγκόσμιο Top 10 των προορισμών που «πνίγηκαν» από τουρίστες.
Υπερτουρισμός: Οι 2 ελληνικές πόλεις που «βούλιαξαν» - Διεθνές SOS

Βιώσιμες λύσεις στα φαινόμενα του υπερτουρισμού, ώστε να διασφαλίσουν την αρμονική συνύπαρξη των ταξιδιωτών με τον ντόπιο πληθυσμό καλούνται οι λάβουν οι δημοφιλείς προορισμοί διεθνώς, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με το... staycation να προκρίνεται ως τελευταία επιλογή.

Ενώ ο τουρισμός αναμφισβήτητα ενισχύει τις οικονομίες, ορισμένες από τις πιο εμβληματικές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου, αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον πρωτοφανή αριθμό επισκεπτών. Πώς θα ήταν, λοιπόν, η ιδανική τουριστική αγορά;

Οι κάτοικοι πιθανότατα θα προτιμούσαν έναν μικρό αριθμό παραθεριστών που θα προχωρήσουν σε υψηλές δαπάνες, ελαχιστοποιώντας την πολυκοσμία και την συμφόρηση, με την παράλληλα μεγιστοποίηση των εσόδων για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Ο Economist κατέταξε 20 «καυτούς» προορισμούς ανάλογα με την απήχησή τους στους ταξιδιώτες παγκοσμίως και ταυτόχρονα αντικατοπτρίζει ποιες πόλεις βρίσκονται πιο κοντά στον στόχο. Ειδικότερα, η σχετική λίστα είναι η ακόλουθη:

Εικόνα

Επίσης, το traveldailymedia, παρουσίασε έκθεση της πλατφόρμας Holidu, που βασίζεται σε στοιχεία από την Euromonitor International, «ανακάλυψε» τις πόλεις με τον υψηλότερο αριθμό τουριστών ανά κάτοικο. Η έκθεση ανέλυσε τον αριθμό των εισερχόμενων αφίξεων το 2023 σε σύγκριση με τον πληθυσμό της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπερτουρισμός: Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους – Τα μέτρα και οι ψεύτικες πινακίδες

Συγκεκριμένα, στις πιο «υπερφορτωμένες» πόλεις με τουρίστες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβάνονται και 2 ελληνικές, με νησιά όπως η Μύκονος να μην συγκαταλέγεται στο επίμαχο Top 10. Ειδικότερα, η κατάταξη είναι (κατά σειρά) η εξής:

1) Ντουμπρόβνικ, Κροατία - 27,42 τουρίστες ανά κάτοικο

2) Ρόδος, Ελλάδα - 26,33 τουρίστες ανά κάτοικο

3) Βενετία, Ιταλία - 21,26 τουρίστες ανά κάτοικο

4) Ηράκλειο, Ελλάδα - 18,43 τουρίστες ανά κάτοικο

5) Φλωρεντία, Ιταλία - 13,81 τουρίστες ανά κάτοικο

6) Ρέκιαβικ, Ισλανδία - 12,10 τουρίστες ανά κάτοικο

7) Άμστερνταμ, Ολλανδία - 12,09 τουρίστες ανά κάτοικο

8) Λισαβόνα, Πορτογαλία - 11,14 τουρίστες ανά κάτοικο

9) Πόρτο, Πορτογαλία - 10,55 τουρίστες ανά κάτοικο

10) Δουβλίνο, Ιρλανδία - 9,07 τουρίστες ανά κάτοικο.

Το πρόβλημα του υπερτουρισμού φαίνεται πως ήδη απασχολεί τοπικές Αρχές σε διάφορα μέρη της Ευρώπης αλλά και στην χώρα μας, καθώς, ενδεικτικά στη Σαντορίνη, το πιο «ινσταγκραμικό» νησί μπήκαν ξανά στο τραπέζι οι περιορισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διεθνής «κραυγή αγωνίας» για τις Κυκλάδες

Από το ρεκόρ 32,7 εκατ. παραθεριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρυσι, περίπου 3,4 εκατ. ή 1 στους 10, πήγαν στο γραφικό νησί των μόλις 15.500 κατοίκων σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Αξιωματούχοι έθεσαν όριο 8.000 επιβατών κρουαζιερόπλοιων την ημέρα από 2025, ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις.