Προβληματισμό σε αρκετούς επιστήμονες ανά τον κόσμο έχει προκαλέσει ο εντοπισμός ενός νέου υποστελέχους της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, με την ονομασία AY.4.2, την οποία μερικοί ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει ως ενδεχόμενη delta plus.
Το AY.4.2 εντοπίστηκε στη Βρετανία και μέχρι πρόσφατα αποτελούσε το 6% επί του συνόλου των μεταλλάξεων της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αρμόδιες αρχές της χώρας έχουν αναφέρει πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα το φαινόμενο δεν αποτελεί λόγος ανησυχίας.
Τι είναι το νέο στέλεχος
Το AY.4.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε επίσημη αναφορά την περασμένη Παρασκευή, σε έκθεση της υπηρεσίας Υγείας της Βρετανίας.
Το υποστέλεχος φέρει μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα (A222V και Y145H) που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Υπολογίζεται πως το AY.4.2 είναι κατά 10% έως 15% πιο μεταδοτικό από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά με βάση αυτά τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συλλεγεί στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Γιατί έχει σημασία
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το AY.4.2 δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμα ως «στέλεχος υπό παρακολούθηση» ή ως «στέλεχος για επιφυλακή», ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί το αντίκτυπο της εξάπλωσης του στην κοινότητα σε όρους μεταδοτικότητας.
Ωστόσο, το AY.4.2 έχει προβληματίσει τους ειδικούς και ειδικότερα για το εάν ευθύνεται για την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στη Βρετανία και για αυτό έχουν ενταθεί οι έλεγχοι για περαιτέρω στοιχεία της «ταυτότητας» του υποστελέχους.
Μια ενδεχόμενη εξάπλωση του ΑΥ.4.2 (πέρα από τη Βρετανία, περιπτώσεις με το υποστέλεχος έχουν εντοπιστεί σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Ρωσία) θα μπορούσε να επιφέρει και προβλήματα στα εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών, ειδικά των αναπτυσσόμενων κρατών, καθώς η γενικότερη εμβολιαστική κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει σε μάλλον χαμηλά επίπεδα.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.