Ένα σπίτι με μηδενικά απορρίμματα αποτελεί την ιδανική «πράσινη» φωλιά, αλλά ένας στόχος για zero waste σε έναν χώρο όπου κυριαρχεί έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα θα φάνταζε μάλλον ουτοπικός.
Ωστόσο, μπορούν να γίνουν αρκετά πράγματα για να μειωθούν τα απόβλητα αρχής γενομένης από την συνήθεια να παράγονται όσο το δυνατόν λιγότερα.
Τα υπολείμματα τροφίμων αποτελούν το καθημερινό σύνηθες περιεχόμενο των κάδων απορριμμάτων στα σπίτια. Πρόκειται για απόβλητα που προκαλούνται κυρίως λόγω κακού προγραμματισμού και σπατάλης. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΟΗΕ, το 17% των τροφίμων που καταναλώνονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, ποσότητα αρκετή για να γεμίσει 23 εκατομμύρια φορτηγά 40 τόνων, τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν το γύρο του κόσμου επτά φορές.Η τάση αυτή μπορεί να περιοριστεί με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης, τις προγραμματισμένες αγορές και την κομποστοποίηση.
Πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν πλαστικά και χάρτινα είδη μιας χρήσης. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, τα φλιτζάνια καφέ μιας χρήσης δεν είναι ανακυκλώσιμα, λόγω της εσωτερικής επίστρωσης που διαθέτουν. Για καφέ εν κινήσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια κούπα ταξιδιού ή ένα μπουκάλι με διπλή μόνωση (θερμός) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τα ζεστά όσο και για τα κρύα ροφήματα.
Μεγάλο μέρος των οικιακών αποβλήτων αποτελείται από χαρτί (υγείας, κουζίνας, επιστολόχαρτα κλπ). Πολλές χώρες έχουν μειώσει τη χρήση του με εναλλακτικούς τρόπους καθαρισμού όπως με την επιλογή πλυσίματος αντί σκουπίσματος (αν και αρκετοί θεωρούν ότι αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε σπατάλη νερού) ενώ η μείωση των έντυπων λογαριασμών και η επιλογή ηλεκτρονικής διανομής αποτελεί μία ακόμη λύση.
Ομοίως, αντικείμενα όπως πακέτα σνακ, δοχεία καφέ και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης εξοικονομούν μεν χρόνο και κόπο, αλλά η συσκευασία δημιουργεί πολλά περιττά απόβλητα. Η η επιλογή προϊόντων με ελάχιστη συσκευασία ή τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα και να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Οι πλατφόρμες αγοράς και πώλησης αποτελούν έναν ιδανικό τρόπο αξιοποίησης μεταχειρισμένων αντικειμένων και ένα παράδειγμα κυκλικής οικονομίας όπου ο χρόνος ζωής του προϊόντος αξιοποιείται στο μέγιστο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αγορά ρούχων. Τα καταστήματα μεταχειρισμένων μπορούν να υποδεχθούν ρούχα σε καλή κατάσταση και να πουλήσουν μεταχειρισμένα σε καλή τιμή. Ακόμη και η ανταλλαγή ρούχων μεταξύ φίλων θα μπορούσε να εκπληρώσει τους αντίστοιχους στόχους.
Στην ίδια λογική, για τα μεταχειρισμένα έπιπλα θα μπορούσε να βρεθεί ένα νέο σπίτι ή να προσφερθούν ως δωρεά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Μάλιστα, ορισμένες οργανώσεις προσφέρουν ακόμη και υπηρεσίες παραλαβής μεταχειρισμένων επίπλων.
Οι παλιοί υπολογιστές, οι τηλεοράσεις και άλλες συσκευές επιβαρύνουν όλο και περισσότερο το περιβάλλον καθώς πρόκειται για συσκευές οι οποίες έχουν εξαρτήματα που μπορεί να περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, επομένως, προτού τοποθετηθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα στο πεζοδρόμιο καλό είναι να αναζητούνται εάν υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα ανακύκλωσης στην περιοχή.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.