Happy end στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πανηγυρική εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου, την οποία αποδέχτηκε από τον πρώτο γύρο ο Παύλος Πολάκης. Ο κ. Φάμελλος, ως νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα καθίσει αυτή την φορά και στις δύο καρέκλες. Και του Προέδρου του κόμματος και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η δουλειά του την επόμενη μέρα δεν είναι και τόσο άσχημη. Καταρχήν, η απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παίρνει από πάνω του τους προβολείς και του δίνει χρόνο και άνεση κινήσεων για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Οι προβολείς είναι όλοι πάνω στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και της Αννας Διαμαντοπούλου.
Στο πλευρό του Σωκράτη βρίσκονται όλοι οι παλιοί (Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης κλπ), καθώς και οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος. Στόχος να μην χάσουν άλλες δυνάμεις, να προσελκύσουν κόσμο και πάνω απ' όλα, να χαράξουν μια διακριτή 'γραμμή' από τα λοιπά μικρά αριστερά κόμματα που να φτάσει στην βάση.
Ο Πρόεδρος εξελέγη με 49,41% ενώ σύμφωνα με την Κουμουνδούρου ψήφισαν ακριβώς 70.152 μέλη.
Πάντως έξω από το γραφείο του αργά χθες το βράδυ κι ενώ είχε γίνει σαφές ότι λαμβάνει πάνω από 49%, βρίσκονταν μόλις 5-6 πιτσιρικάδες με τέσσερις σημαίες.
Όταν γίνονταν ζωντανή μετάδοση, τόλμησαν να φωνάξουν κι ένα-δύο συνθήματα που δεν συγκράτησα.
Μένει η Έλενα
Το μεσημέρι, η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα, προχώρησε σε βαρυσήμαντη δήλωση. «Είναι μεσημέρι Κυριακής κι ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος θα εκλεγεί. Επειδή όμως δεν θεωρώ ηθική μια εκ των υστέρων - και εκ του ασφαλούς - τοποθέτηση, δηλώνω:
Αν ο Παύλος Πολάκης εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα παραιτηθώ, θα παραδώσω την έδρα στο κόμμα και θα πάω σπίτι μου. Δεσμεύομαι».
Η ανακοίνωση έγινε στα σόσιαλ και προκάλεσε από κάτω σφαγή, όταν ο συνθέτης Νίκος Μωραϊτης την εγκάλεσε για την στάση της μετά τα όσα έγιναν στο πρόσφατο συνέδριο και τον αποκλεισμό συνέδρων. Μέσα στον χαμό εμφανίστηκε και η βουλευτής Νίνα Κασσιμάτη, -η οποία ψήφισε παρών στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα-, και ενώ υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα πήγαινε στου Κασσελάκη, ακόμα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανταλλαγή πυρών είναι σφοδρή, κι αυτός ο εμφύλιος θ’ αργήσει να κλείσει. Στο μεταξύ η βουλευτής, μπορεί να μην πάει στου Κασσελάκη, αλλά στο ΠΑΣΟΚ, όπως διαδίδουν οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι στην β’ Πειραιά.
Ο Πολάκης
Ενα από τα επίδικα της επόμενης μέρας είναι ο ρόλος Πολάκη. Στον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι που εμφανίστηκε ο Κασσελάκης, υπήρχε σχεδόν θεσμοθετημένη, η αναλογική «μοιρασιά» δυνάμεων σε όργανα, θέσεις, κλπ κλπ. Ο νικητής φρόντιζε, ώστε οι ηττημένοι να λάβουν το κομμάτι της πίτας που τους αναλογεί, κι όλα προχωρούσαν ομαλά. Τζαρτζαρίσματα υπήρχαν πάντα, αλλά γενικά το σύστημα ισορροπούσε.
Το ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπιστεί ο Πολάκης από τον Σωκράτη Φάμελλο, με δεδομένο ότι το κομμάτι της πίτας που έλαβε είναι μεγάλο. 43,51%.
Θα προχωρήσει με το παλιό μοντέλο; Η θα αντιγράψει το μοντέλο ΠΑΣΟΚ (όπου ο Πρόεδρος μοιράζει κάποια αξιώματα, αλλά στην πραγματικότητα δεν παραχωρεί καμία εξουσία στους ηττημένους);
Στο δια ταύτα της βραδιάς
Και για να κλείσει το θέμα της εσωκομματικής εκλογής, δίνω τον λόγο σε άγνωστο και παθιασμένο πρώην απλό μέλος του Συριζα που έγραψε τα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνεται στα σόσιαλ:
«Τελικά ήταν ο χρήσιμος ηλίθιος ο λεβέντης ο Κρητικός.. Εμ αυτά παθαίνει όποιος καβαλάει το καλάμι κι αποφασίζει από τη γ ‘Εθνική να το παίξει Μακιαβέλι σε πίστες από πάγο.. Ας κάτσει τώρα κάτω από τη μπάρα αυτή η πολιτική αμοιβάδα, αυτή η πολιτική κατσαρίδα της επιβίωσης κι ας εξασκήσει τη μέση του σε ασκήσεις Κομανέτσι γιατί θα του χρειαστεί. Τω μεταξύ σκάω στα γέλια με Πολακικούς που ανεβάζουν αβέρτα τελικά εκλογικών τμημάτων στα οποία προηγήθηκε ο Κρητικός με διαφορές τεράστιες».
One man show
Της εσωκομματικής κάλπης στον ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε η ανακοίνωση της διακήρυξης του νέου κόμματος υπό τον Στέφανο Κασσελάκη το Σάββατο.
Το Κίνημα Δημοκρατίας είναι άλλο ένα κόμμα που προέρχεται από διάσπαση του Συριζα και το ακολουθούν ήδη έξι βουλευτές. Ο Στέφανος έδωσε ένα άψογο περφόρμανς στην σκηνή
και το βράδυ χαλάρωσε με τον Τάιλερ στον Αργυρό.
Όμως χθες πήγε και στον Γοργοπόταμο για αριστερό προσκύνημα.
Ο Γαβριήλ
Στο άλλο κόμμα που προέκυψε από διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, μετά τις εργασίες του πρώτου Συνεδρίου και την εκλογή οργάνων, επέλεξαν και τον Γραμματέα τους.
Πρόκειται για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος υπήρξε εκ της στενής ομάδας του Αλέξη Τσίπρα, ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρώτο επτάμηνο του 2015 και παραιτήθηκε το καλοκαίρι μετά το δημοψήφισμα. Στο Πολιτικό Γραφείο της Νέας Αριστεράς, όπου υπενθυμίζω Πρόεδρος είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, εξελέγησαν οι: Αγγέλη Ελευθερία, Αποστολάκη Εύη, Αχτσιόγλου Έφη, Βαμβουρέλη Μαρία, Γιαννακάκη Μαρία, Ηλιόπουλος Νάσος, Καλαμαρά Έφη, Καλκανδής Πέτρος, Καρπόζηλος Κωστής, Κατριβάνου Βασιλική, Κνήτου Κατερίνα, Κωστή Μακρίνα Βιόλα, Λάμπρου Πάνος, Ματσούκα Χαρά. Μπαλτάς Αριστείδης, Μπίστης Νίκος, Σκουρλέτης Πάνος, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τσακαλώτος Ευκλείδης και Τσιλίκας Γιάννης.
Φήμες
Εάν στην πλευρά των Κασσελακικών κυριαρχεί θυμός για τους πρώην συντρόφους, και οργή για όσους μιλούσαν χθες σε τηλεοπτικά παράθυρα για τις πόρτες του Συριζα που είναι ορθάνοιχτες στα μέλη μας για να γυρίσουν πίσω, στην πλευρά της Νέας Αριστεράς υπάρχει ικανοποίηση για τις θέσεις που έλαβαν όλο αυτόν τον χρόνο. Ισως κι ένα μικρό άγχος για τις φήμες που οργιάζουν στο παρασκήνιο, περί τεσσάρων βουλευτών που ίσως αποφασίσουν να διαβούν τις ορθάνοιχτες πόρτες της Κουμουνδούρου. Εάν επιβεβαιωθούν, βλέπω ξανά τον Τασούλα ν’ αλλάζει τις κλειδαριές στο γραφείο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Βουλή.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.