Τι «παίζει» με το deal Aktor Group - Ελλάκτωρ για την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι «παίζει» με το deal Aktor Group - Ελλάκτωρ για την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις
Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης, πάντα εκτός απροόπτου, της συμφωνίας, τα σενάρια της αγοράς για την αποτίμηση του «καλαθιού» συμβάσεων και το πιθανό τίμημα. Ο παράγοντας δανεισμός, η «ουρά» της Αττικής Οδού, το χαρτοφυλάκιο της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

Προς το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί, εφόσον δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο, η συμφωνία για την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Αν και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι πριν το τέλος της αποκλειστικής προθεσμίας διαπραγματεύσεων (30 Απριλίου) οι δύο πλευρές, AKTOR και Ελλάκτωρ, θα έχουν φτάσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά από την πρώτη της θυγατρικής της δεύτερης, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ήτοι του φορέα που έχει υπό την «ομπρέλα» του τις συμβάσεις παραχώρησης και τις ΣΔΙΤ, εντούτοις, μάλλον θα χρειαστεί να περάσουμε και το Πάσχα. Άλλωστε, για τέτοιου μεγέθους συναλλαγές χρειάζεται πάντα χρόνος ωρίμανσης.

Ο αρχικός στόχος της διοίκησης Εξάρχου, πριν «μπει στο κάδρο» η θυγατρική της Ελλάκτωρ, ήταν η θυγατρική AKTOR Συμμετοχών (θυγατρική για έργα παραχωρήσεων) να επιτύχει EBITDA 40 εκατ. το 2030. Προφανώς, η AKTOR «άνοιξε το βήμα» της, αναζητώντας ευκαιρία για να «γεμίσει το πακέτο» των παραχωρήσεων, μετουσιώνοντας το ενδιαφέρον της για την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, που είχε προ μηνών αποκαλύψει το insider.gr, σε πρόταση εξαγοράς. Μάλιστα, ήδη η AKTOR, έχει προχωρήσει στη σύσταση της εταιρείας «AKTOR Συμμετοχές σε Έργα Παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ», με Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Αλ. Εξάρχου και σκοπό… πλήθος σχετικών δράσεων και έργων. Η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σε 99 έτη και το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ορίζεται σε 100.000 ευρώ. Η νέα εταιρεία πιθανότατα και να αποτελεί τον φορέα κάτω από τον οποίον θα μπει η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

Τα σενάρια περί αποτίμησης και τιμήματος

Αυτό βέβαια, που απασχολεί, επίσης, την αγορά είναι το ποσό που θα δώσει η AKTOR για την εξαγορά του τομέα παραχωρήσεων της Ελλάκτωρ. Η αποτίμηση μια εταιρίας όπως είναι η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις βασίζεται στις μελλοντικές ροές εσόδων που θα έχει από τις συμβάσεις παραχώρησης του χαρτοφυλακίου της. Να αναφέρουμε ότι υπάρχει δανεισμός που «βαραίνει» την θυγατρική από το δάνειο που πήρε η Ελλάκτωρ από την Πειραιώς. Υπενθυμίζεται, όπως και τότε είχε αναδείξει το insider.gr, ότι τον Ιανουάριο του 2025 η διοίκηση Ελλάκτωρ αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση δανείου 275 εκατ. ευρώ (με διάρκεια 17 ετών που βαρύνει την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), προεξοφλώντας ταμειακές ροές του συγκεκριμένου κλάδου, εξυπηρετώντας έτσι την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της μητρικής Ελλάκτωρ. Αυτό το ποσό προφανώς «βγαίνει» από το τίμημα.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, η αποτίμηση της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις υπολογίζονταν σχετικά πρόσφατα, από ανθρώπου του κλάδου των υποδομών, στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, ίσως και παραπάνω προς τα 550 εκατ. ευρώ. Βέβαια, ως γνωστόν, έχει χαθεί πλέον η «χρυσοφόρα» Αττική Οδός (η νέα 25ετής σύμβαση «πέρασε» στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Ωστόσο, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ, φέρονται να αναμένουν συνολικά ποσά πέριξ των 140 εκατ. ευρώ (εκκαθάριση – επιστροφές κ.α.) τα οποία θα λάβουν όχι τώρα, αλλά σε βάθος 1-2 ετών, ίσως και κάποια claims, με την Ελλάκτωρ να προσδοκά σε οφέλη έως 100 εκατ., βάσει ποσοστού που είχε στην κοινοπραξία (σχεδόν 66%). Προφανώς, το αν θα συμπεριληφθεί ή όχι το… ποσό που αφορά στην Αττική Οδό, επηρεάζει το τελικό τίμημα κατά συν ή πλην 100 εκατ. ευρώ περίπου. Εάν αυτό (που μετρούσε στην αποτίμηση) εξαιρεθεί του deal, τότε, σε γενικές γραμμές το ποσό που θα πληρώσει η ΑKTOR υπολογίζεται πέριξ των 160 με 180 εκατ. ευρώ ή σε αυτά τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος της συναλλαγής και τα μετρητά που θα πληρώσει η AKTOR, θα γίνουν γνωστά με την ανακοίνωση του deal.

Το χαρτοφυλάκιο της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις

Όπως και πρόσφατα αναφέραμε, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις διαθέτει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή στον αυτοκινητόδρομο Μορέας (71,7%), που όμως δεν θεωρείται «φιλέτο», και σημαντικά ποσοστά πέριξ του 20% στους αυτοκινητοδρόμους Ολυμπία Οδός και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, καθώς και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (17 – 23% σε αυτές). Ειδικότερα, έχει μερίδιο 27,7% στη Γέφυρα (και 29,48% στη λειτουργία της), 22,22% στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, πλέον 20,48% στην Ολυμπία αλλά και 71,67% στον Μορέα. Συμμετέχει επίσης σε παραχωρήσεις χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, αλλά, όπως αναφέραμε, έχασε την Αττική Οδό.

Επιπρόσθετα,, είναι… συνεταίρος της AKTOR στο ΣΔΙΤ «Καλαμάτα – Μεθώνη» (60%) αλλά και σε αυτό του ΒΟΑΚ με 40% (με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επίσης), ενώ η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις έχει αναλάβει, μαζί με ΑΒΑΞ, το αρδευτικό ΣΔΙΤ Ταυρωπού. Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, διεκδικεί αυτόνομα ή σε κοινοπραξίες τα οδικά ΣΔΙΤ 700 εκατ. ευρώ Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και Δράμα - Αμφίπολη, φοιτητικές εστίες, την Πυρκάλ, την μετεγκατάσταση φυλακών Ασπροπύργου και πλήθος άλλων έργων σε παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ. O τομέας Παραχωρήσεων στο 9μηνο 2024 εμφάνισε έσοδα 220,7 εκατ. ευρώ (+7% από 9μηνο 2023), επί συνόλου 221,7 εκατ. για τον όμιλο (συνεχιζόμενες δραστηριότητες). Τα EBITDA των παραχωρήσεων έφτασαν σε 158,6 εκατ. ευρώ, έναντι 136,8 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε σε 72%, έναντι 66% την αντίστοιχη περίοδο το 2023.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι βασικό ζήτημα είναι και αυτό της χρηματοδότησης. Αν δηλαδή θα γίνει με τις υφιστάμενες ίδιες δυνάμεις, μέσω δανεισμού τραπεζικού ή αν χρειαστεί και μια πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση, με τη διοίκηση της AKTOR, όμως, να έχει αναφέρει ότι δεν εξετάζεται μια νέα ΑΜΚ για τυχόν είσοδο σε παραχωρήσεις, καθώς καλύπτεται ο όμιλος χρηματοδοτικά και δεν μπορεί να ζητήσει για αυτό το θέμα νέα κεφάλαια από τους μετόχους. Πλην όμως, αν υπάρξει μια «ευκαιρία», όπως αυτή που διεφάνη λόγω ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (π.χ. ομολογιακό, από εγχώρια ή ξένα χαρτοφυλάκια και τραπεζικά ιδρύματα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετατίθενται οι έρευνες - Ανατροπές στις αγορές - Απαισιόδοξη η DBRS

Τα σχέδια για τα περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου - «Μοντέλο PPF» σε υποδομές/δημόσια διοίκηση

Παναγιωτίδης (Grivalia): Το greenfield development στην Ελλάδα είναι ένα μακρύ ταξίδι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider