«Σύγχρονες και Βιώσιμες θέσεις απασχόλησης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Εθνικής Οικονομίας» είναι το ένα από τα 2 συνολικά νέα προγράμματα κατάρτισης με κονδύλια του υφιστάμενου ΕΣΠΑ που θα «τρέξουν» από το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα. Το δεύτερο ονομάζεται «Προσαρμογή Εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού Τομέα μέσω της αναβάθμισης ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων τους, σε ειδικότητες των τομέων δραστηριότητας της Γαλάζιας Οικονομίας». Εγκρίθηκαν πρόσφατα και στόχος είναι να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι.
Για το «Σύγχρονες και Βιώσιμες θέσεις απασχόλησης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Εθνικής Οικονομίας» ο ενδεικτικός προϋπολογισμός είναι 19,99 εκατ. ευρώ και πρέπει να υλοποιηθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου γιατί δεν είναι συμβατή με το νέο ΕΣΠΑ. Αφορά όπως αναφέρεται από το υπουργείο Ανάπτυξης στην ολιστική παροχή υπηρεσιών κατάρτισης και καθοδήγησης (mentoring) σε όλα τα πεδία του ψηφιακού κατά κλάδο μετασχηματισμού για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας .
Αντικείμενο της δράσης είναι η παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης 10.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, για την απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων (σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 17024 ή ισοδύναμο ή τον ΕΟΠΠΕΠ) που θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή τους, την προοπτική βελτίωσης των όρων απασχόλησής τους και την επαγγελματική τους κινητικότητα για την εξασφάλιση των προσφορότερων εργασιακών όρων και την προσαρμογή τους στις διαρθρωτικές αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της οικονομίας εν γένει. Αφορά σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Μπορούν να μετέχουν απόφοιτοι πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, θα καλούνται να υποβάλλουν την αίτησή τους στα χρονικά πλαίσια που θα ορίζονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (μέσω portal). Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης θα λαμβάνουν μέρος σε διαδικασία interview, (2 συνεδρίες) με σκοπό τη διερεύνηση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που διαθέτουν. Η κατάρτιση στην Α΄ φάση θα αφορά στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων (soft skills) (ενδεικτική διάρκεια: 40 ώρες) και στη 2η φάση νέες τεχνολογίες και ψηφιακές δεξιότητες (ενδεικτική διάρκεια: 110 ώρες).
Η κατάρτιση στον τομέα γαλάζιας οικονομίας
Ανάλογα, στη δράση «Προσαρμογή Εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού Τομέα μέσω της αναβάθμισης ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων τους, σε ειδικότητες των τομέων δραστηριότητας της Γαλάζιας Οικονομίας»» ο ενδεικτικός προϋπολογισμός είναι 12.57 εκατ. ευρώ και επίσης αφορά στο τρέχον ΕΣΠΑ. Έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης 5.500 εργαζόμενων, σε ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων που αφορούν ειδικότητες και επαγγέλματα στους τομείς δραστηριότητας της Γαλάζιας Οικονομίας, με στόχους, την προσαρμογή τους στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις, τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους και τη διατήρησή τους στην Αγορά Εργασίας.
Αφορά σε Κατάρτιση, Συμβουλευτική, Πιστοποίηση σε ψηφιακές δεξιότητες που αφορούν, ενδεικτικά, τα εξής αντικείμενα/ δραστηριότητες/ειδικότητες:
- ναυτιλιακές επιχειρήσεις, γενικά: τμήματα οικονομικών, λογιστηρίου, προμηθειών, διοικητική υποστήριξης o ταξιδιωτικά γραφεία
- ναυτιλιακές επιχειρήσεις ασφαλίσεων και ασφαλιστικών απαιτήσεων o νηογνώμονες o ναυτιλιακές επιχειρήσεις ναυλώσεων, πρακτόρευσης πλοίων, ναυλομεσιτείας (μεσίτες ναυτιλιακών συμβάσεων)
- επιχειρήσεις εφοδιασμού πλοίων o χονδρικό εμπόριο σχετικό με τη ναυτιλία
- ενοικίαση σκαφών και ειδών αναψυχής για τη θάλασσα
- εμπόριο τουριστικών ειδών για τη θάλασσα
- διαχείριση μαρινών o εκτελωνιστές o διαχείριση και προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος
- υπηρεσίες υποστήριξης της κρουαζιέρας o υπηρεσίες logistics
- χειριστές μηχανημάτων ανύψωσης, ατμομηχανών και λεβήτων, μηχανών επεξεργασίας και συντήρησης ιχθύων
- τεχνικοί περιβάλλοντος. τεχνικοί αφαλάτωσης, τεχνίτες σε αντικείμενα ναυπήγησης και ναυπηγοεπισκευής
Περιλαμβάνει παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, παροχή υπηρεσιών κατάρτισης και συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης των γνώσεων και ψηφιακών δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν. Η μέση διάρκεια των προγραμμάτων κατάρτισης εκτιμάται σε 150 ώρες ανά πρόγραμμα κατάρτισης και ειδικότητα.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.