Tip of the Day

Πώς θα πάρει η ελληνική γουνοποιία λεφτά από το ΕΣΠΑ

05-10-2022 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα πάρει η ελληνική γουνοποιία λεφτά από το ΕΣΠΑ

Έκτακτη επιχορήγηση με την μορφή κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Θα δίνει επιχορηγήσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των γούνινων και συναφών ειδών οι οποίες, έχοντας ήδη πληγεί από την υγειονομική κρίση του COVID19, θίγονται υπέρμετρα από τις συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ή τους διεθνείς εταίρους της και τα αντίμετρα που ελήφθησαν.

Η επιχορήγηση έρχεται να καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές εμπορευμάτων χρήσης και πρώτων υλών προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, στηρίζοντας έτσι εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ωφελούμενοι της ενίσχυσης της παρούσας δράσης είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας και συναφών ειδών, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την 31.12.2021.

Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε 17 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και σε 3 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις από αμιγώς εθνικούς πόρους.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) που έχει πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία και δραστηριοποιείται σε επιλέξιμο στην πρόσκληση ΚΑΔ, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς θα αποδίδεται, μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης ανάλογο των γενικών εξόδων και του κόστους πρώτων υλών έτους 2019, με βάση τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις της επιχείρησης.

Σύμφωνα με στατιστικά από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών τα συναφή προϊόντα οι εξαγωγές προς την Ρωσία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο (25,7%) στον σύνολο των εξαγωγών το 2020 με τις εξαγωγές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έπονται με μερίδιο 15,5%. Μάλιστα πρόκειται για ένα κλάδο που έχει ήδη πληγεί υπέρμετρα από την υγειονομική κρίση του COVID19 και τους περιορισμούς που τέθηκαν στις μετακινήσεις καθώς η συρρίκνωση των εξαγωγών το 2020 σε σύγκριση με το 2019 ήταν της τάξης του 70%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:01

Ουκρανία: Επιθυμεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό

19:58

Σάντσεθ: Ανοιχτά όλα τα σενάρια για το μπλακάουτ - Κανονικά πληρωμές και ψηφιακές συναλλαγές

19:55

ΣΦΕΕ: Ο εμβολιασμός παιδιών έχει αποσοβήσει 289.000 κρούσματα και 266 θανάτους σε ετήσια βάση

19:44

Συνεδρίαση BRICS με αντικείμενο την κοινή στάση απέναντι στους δασμούς Τραμπ

19:43

Υεμένη: Οι Χούθι διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους σε Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα

19:39

Loulis Food Ingredients: Άλμα 40% στα EBITDA το 2024 - Στα 7,17 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

19:34

Τραμπ: Δημοσιεύει «κατάλογο» με πόλεις και Πολιτείες αντιτίθενται στη μεταναστευτική πολιτική του

19:30

Γερμανία: Οι CEOs υπουργοί του Μερτς – Το άνοιγμα στην αγορά μέσω αμυντικών επενδύσεων

19:29

Ιράν: Στους 65 οι νεκροί από τη φονική έκρηξη στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς

19:23

Ισπανία - μπλακάουτ: Αδύνατο να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο σιδηροδρομικό δίκτυο σήμερα

19:15

Μερτς: Aυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική και αντιπροτάσεις στους δασμούς

19:10

Intertech: Πτώση 19% στις πωλήσεις το 2024

19:09

Τι αλλάζει στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων - Ποιοι ιδιοκτήτες δε θα μπορούν να χτίσουν

19:08

ΥΠΕΣ Ιράν: Η φονική έκρηξη στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι οφείλεται σε «αμέλεια»

19:06

Δήμας: Την Τρίτη η υπογραφή συμβάσεων για τις ζημιές στο οδικό δίκτυο από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias»

19:05

Όμιλος Alumil: Εκτοξεύτηκαν κατά 393,5% τα καθαρά κέρδη το 2024 - Στα 18,8 εκατ. ευρώ

19:04

«Χρυσή» σεζόν για Λίβερπουλ με τζίρο-ρεκόρ: Πόσα παίρνει για την Πρέμιερ Λιγκ

18:55

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές - 11ημερο σερί κερδών για τον FTSE 100

18:48

Στην Αρχαία Ολυμπία το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για την Ενταξιακή Εκπαίδευση στον 21ο Αιώνα

18:47

Metlen: Στρατηγικός Οδικός Χάρτης για επίτευξη EBITDA 2 δισ. ευρώ - Οι Νέοι Πυλώνες Ανάπτυξης

18:44

Ουκρανία: Ζημιές σε εγκατάσταση φυσικού αερίου στα κεντρικά μετά από ρωσική επίθεση

18:37

Στη Βαλένθια την Τρίτη ο Μητσοτάκης για το συνέδριο του ΕΛΚ - Υποψήφιος αντιπρόεδρος ο Χατζηδάκης

18:31

Συναγερμός στη Γερμανία: Ρωσικό αεροσκάφος πετούσε πάνω από τη Βαλτική χωρίς σήμα εντοπισμού

18:26

Τουλάχιστον 19 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

18:25

Κεραμέως: Επενδύουμε στη συνεχή ενίσχυση της ασφάλειας και της υγείας στο εργασιακό περιβάλλον

18:25

Κυρανάκης: Οι τρεις πυλώνες παρέμβασης για έναν ασφαλή και σύγχρονο σιδηρόδρομο

18:22

Προειδοποίηση ΥΠΑΜ Πακιστάν για «επικείμενη» επίθεση από την Ινδία

18:21

Χατζηδάκης: Έχουμε διπλή υποχρέωση να τα καταφέρουμε με τους σιδηροδρόμους

18:17

SKY express: Άνοδος 8,5% στα έσοδα α' τριμήνου - Αύξηση 10% στη συνολική επιβατική κίνηση

18:17

Αύξηση τζίρου 9% για την Logismos το 2024 - Στα 3,3 εκατ. ευρώ