«Ποτέ δεν θα έχεις δεύτερη ευκαιρία στο να κάνεις πρώτη εντύπωση», γνωστό αγγλοσαξονικό ρητό που αποδίδεται στον Όσκαρ Γουάιλντ και που ισχύει 100% τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική ζωή.
Πρόσφατα διενεργήθηκε ημέρα καριέρας σε ελληνικό πανεπιστήμιο, όπου συμμετείχαν σημαντικές εταιρείες, τόσο ελληνικές, όσο και παραρτήματα πολυεθνικών εταιρειών, που μάλιστα βρίσκονται σε ramp-up φάση και αναζητούσαν νέους εργαζόμενους για entry level. Η εν λόγω διοργάνωση αποτελεί ένα καλό case study για το τι θα πρέπει να αποφεύγεται από τους τρεις βασικούς ενδιαφερόμενους: τους φοιτητές, τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν και το ίδιο το Πανεπιστήμιο.
Στη σημερινή στήλη θα εξετάσουμε τι πρέπει να αποφεύγουν δια ροπάλου φοιτητές που παρίστανται σε ημέρες καριέρας εντός του εκπαιδευτικού τους ιδρύματος:
1) Ενδυμασία: Μπορεί ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος να είχε πει προ 20ετίας το ιστορικό «Ελάτε όπως είστε», αλλά στην προκειμένη δεν ισχύει. Παραμένει άτυπη συνέντευξη και η αμφίεση, παίζει ρόλο. Μέτρον άριστον. Ούτε κουστούμια, ούτε λαμέ γόβες, ούτε παγιέτες, αλλά σίγουρα ούτε σκισμένες φόρμες, ούτε Slayer μπλούζες. Η εκδήλωση λαμβάνει μεν χώρα εντός του Πανεπιστημίου, αλλά παραμένει επαγγελματικό γεγονός και χρήζει αντίστοιχης αντιμετώπισης
2) Τι κρατάει ο Ναπολέων; Δεν πρόκειται για βόλτα στα μαγαζιά. Επομένως, όπως δεν θα τρώγατε εν ώρα επαγγελματικής συνάντησης, έτσι και καλό θα ήταν να μην κουβαλάτε φαγώσιμα και πρωτίστως να μην μασουλάτε ενώ περνάτε από τα stands των εταιρειών και μιλάτε με τους εκπρόσωπους των εταιρειών.
3) Μην ντρέπεστε: Απέναντι σας έχετε ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη δική σας θέση. Δεν περιμένουν ούτε να τους μιλήσετε για το GDPR, ούτε να αναλάβετε τον επόμενο οικονομικό απολογισμό της εταιρείας. Ωστόσο, αυτό που περιμένουν είναι να πάτε να τους μιλήσετε. Ακόμα και αν δεν γνωρίζετε για την εταιρεία που έχετε απέναντι σας (που καλό είναι να έχετε κάνει πρώτα μία έρευνα αγοράς), η πιο «τίμια» ερώτηση που μπορείτε να κάνετε είναι: «μπορείτε να μου πείτε λίγα λόγια για εσάς;». Μην μένετε στη σκιά. Δεν υπάρχουν «χαζές» ερωτήσεις, όπως λένε και οι Κεντροευρωπαίοι. Και φυσικά, ρωτήστε τους ίδιους τους εκπροσώπους των εταιρειών για τη δική τους σταδιοδρομία και για συμβουλές. Είναι δωρεάν και πραγματικά πολύτιμες. Επίσης, καλό είναι να ζητήσετε τις κάρτες των ανθρώπων απέναντι σας. Μπορεί να μην ξαναέχετε αντίστοιχη ευκαιρία να βρεθείτε κοντά σε στελέχη της αγοράς ή HR.
4) Μην ξεχνάτε το βιογραφικό σας: Ζούμε στο ψηφιακό κόσμο. Καλό είναι από νωρίς στην ακαδημαϊκή σας ζωή να έχετε δημιουργήσει προφίλ στο LinkedIn ή να έχετε αποθηκευμένο στην εφαρμογή μέιλ του smartphone σας, σύντομο βιογραφικό (ιδανικά σε μία σελίδα με διαγράμματα και icons, υπάρχουν πολλά παραδείγματα στο Διαδίκτυο), το οποίο να μπορείτε να στείλετε αμέσως στους συνομιλητές σας. Αλλά και μία απλή εκτύπωση σε Α4 αρκεί και είναι καλύτερο από το τίποτα.
5) Μην είστε «κολλημένοι» στο κινητό σας: Στέλνει το λάθος μήνυμα προς τους πιθανούς εργοδότες σας, καθώς υποδηλώνει πως βαριέστε ή δεν σας ενδιαφέρει αρκετά η εκδήλωση. Συχνά το κινητό μπορεί να είναι διέξοδος στην αμηχανία, αλλά στην προκειμένη, λειτουργεί ως τροχοπέδη.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.