Τον τελευταίο χρόνο, η συζήτηση για το ESG Investing (δηλαδή οι επενδύσεις που λαμβάνουν υπ’ όψιν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης) γίνεται όλο και πιο έντονη και έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς. Για παράδειγμα, η μείωση του διαθέσιμου κεφαλαίου για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα έχει αναμφισβήτητα περιορίσει την ανταπόκριση της προσφοράς στην αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων, αυξάνοντας έτσι το κόστος της ενέργειας παγκοσμίως. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την δημοτικότητα τέτοιων πρακτικών σε κάποιες φτωχότερες χώρες και στις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις.
Το ESG είναι ένα πλαίσιο για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων με βάση τις επιχειρηματικές αποφάσεις σχετικά με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης θέματα. Ενώ αυτές οι επενδύσεις έχουν διάφορες επιπτώσεις τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους μετόχους, το βασικό αποτέλεσμα της επένδυσης ESG εξαρτάται πάντα και σε συνάρτηση με το κόστος. Οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για εταιρείες που είναι θετικά διακείμενες απέναντι στο ESG αλλά το θέμα είναι πως μετριούνται τελικά οι αποδόσεις, οι οποίες επηρεάζονται από πολλούς διαφορετικούς. Σύμφωνα με κάποιους παράγοντες της αγοράς τα δεδομένα φαίνεται να καταδεικνύουν μια υπεραπόδοση των εταιρειών αντί ESG έναντι των εταιρειών ESG ενώ σύμφωνα με κάποιους άλλους, συμβαίνει το αντίθετο.
Όταν η τιμή μιας εταιρείας είναι χαμηλή και η αναμενόμενη απόδοση της είναι υψηλή, αυτό σημαίνει επίσης ότι το κόστος κεφαλαίου της είναι υψηλό. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που είναι καλές για την κοινωνία ή το περιβάλλον έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια και μπορούν να δικαιολογήσουν έργα με χαμηλότερες αποδόσεις και το αντίστροφο.
Για παράδειγμα, το χαμηλό κόστος κεφαλαίου έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παγκόσμιας ηλιακής δυναμικότητας, καθώς οι εταιρείες μπορούν να δικαιολογήσουν την επένδυση σε έργα χαμηλότερης απόδοσης. Αντίθετα, έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο να βρούμε χρηματοδότηση για ένα νέο εργοστάσιο άνθρακα ή ανθρακωρυχείο. Επιπλέον, οι εταιρείες έχουν κίνητρα να ενεργούν με βάση τα κριτήρια ESG προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερη αποτίμηση στην αγορά (είτε μέσω υψηλότερης τιμής μετοχής είτε μέσω πρόσβασης σε κεφάλαια που συνειδητοποιούν ESG σε μια αύξηση κεφαλαίου).
Ωστόσο, υπάρχει ένα ευρύτερο επιχείρημα το οποίο υποστηρίζει ότι τα ανεπαρκή περιβαλλοντικά αποτελέσματα θα επηρεάσουν δυσανάλογα τον πληθυσμό που εμπλέκεται άμεσα. Γεωγραφικά, πολλά φτωχά έθνη είναι αυτά που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και άλλες μορφές περιβαλλοντικής ζημιάς.
Επιπλέον, από τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή αρχίσει να επηρεάζει την οικονομία και τις αλυσίδες εφοδιασμού μας, η εργατική τάξη είναι εκείνη που θα πληγεί περισσότερο. Οι περισσότεροι υποστηρικτές του ESG δεν τάσσονται υπέρ της αναμόρφωσης της οικονομίας από τη μια μέρα στην άλλη, απλώς επιδιώκουν σταθερές βελτιώσεις στην πολιτική και στις επιχειρηματικές πρακτικές.
Τέλος, στα αδύναμα σημεία του ESG θα μπορούσε να συγκαταλεχθεί το γεγονός ότι η εξάρτηση από τους κανονισμούς (ειδικά όταν αυτοί είναι ασαφείς ή χαλαροί) ως το μοναδικό κίνητρο για καλή συμπεριφορά η οποία εκδηλώνεται και μέσω των ESG επενδύσεων είναι ανεπαρκής όταν τα άτομα που εκπονούν τους κανονισμούς δεν μπορούν πάντα να ενεργήσουν προς το συμφέρον της κοινωνίας.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.