Tip of the Day

Θερινές εκπτώσεις 2023: Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν - Χρήσιμες συμβουλές

08-07-2023 | 09:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν - Χρήσιμες συμβουλές

Την Δευτέρα 10 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος.

Επίσης, στις 16 Ιουλίου ημέρα Κυριακή τα καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη τη χώρα από 11:00 το πρωί έως τις 20:00 το απόγευμα. «Κατά τη διάρκεια τόσο των εκπτώσεων όσο και του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή 16 Ιουλίου οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα εκθέσουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων τους σε εξαιρετικά ελκυστικές και συμφέρουσες τιμές» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς προσκαλεί το καταναλωτικό κοινό να επισκεφθεί την Πειραϊκή αγορά και να «ανακαλύψει» την πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες των ειδών, το υψηλό ποιοτικό επίπεδο στα προϊόντα τους, τις ιδιαίτερα χαμηλές εκπτωτικές τιμές και, όπως πάντα, με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πελάτες τους.

«Καλούμε τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς και να αναζητήσουν την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας-τιμής και είμαστε σίγουροι, ότι όχι μόνο θα καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά και θα στηρίξουν τα καταστήματα της πόλης μας. Έτσι, με την ενδυνάμωση των πολλών επιχειρήσεων, σε κάθε κλάδο, εξασφαλίζεται τελικά μέσω του ανταγωνισμού, η συγκράτηση των τιμών και η αύξηση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών» αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων

Η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος) επισημαίνει στους καταναλωτές μερικά από τα δικαιώματα που έχουν κατά τη διάρκεια των εκπτωτικών περιόδων, με σκοπό την ασφαλέστερη και συνετή διενέργεια των αγορών:

  1. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.
  2. Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
  3. Κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
  4. Τα καταστήματα STOCK ή OUTLET υποχρεούνται να αναγράφουν στις πινακίδες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις: (α) την παλαιά τιμή πώλησης, διαγραμμένη και (β) τη νέα μειωμένη τιμή πώλησης, με τρόπο που να επικοινωνεί στον καταναλωτή τη σαφή διάκριση μεταξύ των δύο αυτών τιμών. Προαιρετικά, επιτρέπεται να αναγράφεται εντός του καταστήματος και σε κάθε άλλη εμπορική επικοινωνία με τον καταναλωτή το ποσοστό της μείωσης. Στις περιόδους εκπτώσεων ή προσφορών τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται να εμφανίζουν στις πινακίδες όλες τις ενδιάμεσες τιμές διαγραμμένες και, με έντονη γραφή, τη νέα μειωμένη τιμή διάθεσης και να αναγράφουν σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία μόνο τις λέξεις «εκπτώσεις», «προσφορές».
  5. Αν οι εκπτώσεις, προσφορές ή οποιαδήποτε ανακοίνωση περί μείωσης της τιμής είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της έκπτωσης ή ως προς τις τιμές ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση ή σε προσφορά προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος του εμπόρου πρόστιμο έως το δύο τοις εκατό (2%) του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ. Αν στον έμπορο επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το ανώτατο ύψος του προστίμου προσαυξάνεται στο τέσσερα τοις εκατό (4%) του ετήσιου κύκλου εργασιών του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:27

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos : Μέτρια η βαθμολογία των πολιτών για τον πρόεδρο Τραμπ

16:02

Ανδρουλάκης: Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση

15:54

Θεσσαλονίκη: Χτύπησε με όχημα τροχονόμο επειδή του έκοψε κλήση

15:44

Ερντογάν κατά των Τούρκων βιομηχάνων - «Είστε βαρόνοι του χάους»

15:27

Ελβετία: Η αστυνομία συνέλαβε έναν Αυστραλό για την επίθεση με μαχαίρι στη Ζυρίχη

15:14

Λαβρόφ: Μεταβαίνει στην Τουρκία για να συζητήσει τον ρόλο της Αγκυρας στην ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία

15:07

Δημιουργείται εθνικό δίκτυο μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας

14:40

Κρεμλίνο: Η Ρωσία «δεν θα πουλήσει ποτέ» τα ουκρανικά εδάφη που κατέχει - Πολλά υποσχόμενος ο διάλογος Πούτιν-Τραμπ

14:33

Εφραίμογλου: Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες

14:23

Δυτική Οχθη: Ο ισραηλινός στρατός εκκένωσε τρεις παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς

14:17

Yachting: Ο θησαυρός των ελληνικών θαλασσών και του θαλάσσιου τουρισμού

14:03

Εισαγγελική έρευνα για αναρτήσεις προτροπής σε βιαιοπραγίες στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη

13:55

Independent Spirit Awards 2025: Στην ταινία «Anora» τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σκηνοθέτη και Καλύτερης Ηθοποιού

13:46

Κοντογεώργης: Η νησιωτικότητα στο επίκεντρο του περιφερειακού σχεδιασμού της κυβέρνησης

13:34

Ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο

13:28

Αυστηρότεροι κανόνες στην διάλυση και ανακύκλωση πλοίων - Τι συνεπάγονται για τη ναυτιλιακή αγορά

13:21

Χιλή: Παιδιά που υιοθετήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό επιστρέφουν στη χώρα

13:15

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που πέρασε στη Λέσβο από τις τουρκικές ακτές

13:10

Στόχος εμπρηστών πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αργυρούπολη

13:00

Η ακτινογραφία της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων

12:50

Γάζα: Η Χαμάς καταδικάζει την αθέτηση των όρων της συμφωνίας από το Ισραήλ

12:45

Βατικανό: Για τον πάπα Φραγκίσκο προσεύχονται οι πιστοί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

12:36

Πούτιν: Αμετάβλητη η θέληση για την ενίσχυση του ρωσικού στρατού σε έναν κόσμο γρήγορων αλλαγών

12:25

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν πως σκότωσαν (ακόμη έναν) τζιχαντιστή ηγέτη στη Συρία

12:18

ΕΥΔΑΠ: Επενδυτικό έργο, ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αττικής

12:08

Στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται το ζήτημα των κατολισθήσεων στη Σαντορίνη

11:50

Γερμανία: Οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν σε επανεκκίνηση της οικονομίας;

11:37

Με το «δεξί» η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πώς καταγράφεται η κίνηση στα 39 αεροδρόμια

11:19

Μητσοτάκης: Δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο, αυξάνουμε τις θέσεις απασχόλησης

11:07

Χρηματιστήριο: Μερίσματα της τάξης των 5 δισ. ευρώ διανέμουν εφέτος οι εισηγμένες