Πρώτο βραβείο καινοτομίας για ιδέα φοιτητών που βοηθά τα ΑΜΕΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτο βραβείο καινοτομίας για ιδέα φοιτητών που βοηθά τα ΑΜΕΑ

Τρεις φοιτητές του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν μία έξυπνη ιδέα με την οποία μπορούν να βοηθηθούν τα ΑΜΕΑ να αυτοεξυπηρετούνται και να νιώθουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα.

Πρόκειται για μία μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα που ονομάζεται «ΑiDlink» και λειτουργεί ως ψηφιακός ενδιάμεσος που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στα ΑΜΕΑ και τους φορείς που μπορούν να τα βοηθήσουν, ενώ καλεί τις επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης που αντιμετωπίζουν.

Με την ιδέα τους αυτή κατέκτησαν την πρώτη θέση στο Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/JA START-UP του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», που έγινε πριν από λίγες μέρες στο Κέντρο Ελληνικός Κόσμος. Πήραν το έπαθλο των 9.000 ευρώ και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Enterprise Challenge», του Junior Achievement Europe που θα διεξαχθεί στις 6-8 Ιουλίου στο Βουκουρέστι.

Η τεταρτοετής φοιτήτρια του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ολυμπία Κούστα μιλάει στο KoolNews.gr και την Ελένη Λαζάρου.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το AiDlink;

«Η ιδέα για το AiDlink μου ήρθε μία μέρα που ήμουν στο λεωφορείο και επέστρεφα από τη δουλειά. Θυμάμαι ότι ήμουν αγχωμένη γιατί είχαμε κανονίσει το βράδυ συνάντηση με την Χριστίνα και τον Κωνσταντίνο για να αναφέρει ο καθένας τις ιδέες που σκέφτηκε και τελικά να επιλέξουμε την μία ιδέα που θα αναπτύξουμε στα πλαίσια του μαθήματος «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» του προγράμματος σπουδών του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο και κληθήκαμε να βρούμε και να αναπτύξουμε μία καινοτόμο ιδέα.

Εγώ, όμως, δεν είχα σκεφτεί καμία ιδέα ακόμα και έπρεπε κάτι να σκεφτώ για να μην πάω απροετοίμαστη στην συνάντηση. Έτσι, λοιπόν, στη διαδρομή προς το σπίτι, μου ήρθε η ιδέα για το AiDlink και τελικά ήταν εκείνη η ιδέα που ξεχώρισε και που επιλέξαμε σαν ομάδα να συνεχίσουμε στα πλαίσια του μαθήματος.

Στόχος του AiDlink είναι να επιτευχθούν τα εξής τέσσερα σημεία:

- Να ανεξαρτητοποιηθούν τα ΑμεΑ από το στενό περίγυρό τους στην καθημερινότητά τους, να ενταχθούν στην κοινωνία ως ισότιμα μέλη και να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους.

- Να φέρουμε σε άμεση επαφή τα άτομα ΑμεΑ με τους φορείς(ΜΚΟ, νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα) ώστε οι λύσεις που σχεδιάζονται για τα άτομα αυτά να είναι προσαρμοσμένες στις πραγματικές τους ανάγκες.

- Να συνεργάζονται διαφορετικοί φορείς μεταξύ τους για την ικανοποίηση μίας έκκλησης ώστε να παράγονται ταχύτερες και ποιοτικότερες λύσεις.

- Να ενισχυθούν τα χρηματικά κεφάλαια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που συσσωρεύονται από τις επιχειρήσεις για την συγκεκριμένη ευπαθή κοινωνική ομάδα».

Πώς λειτουργεί ;

«Το AiDlink αποτελεί μία ηλεκτρονική υπηρεσία που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως «ψηφιακός ενδιάμεσος» που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στους φορείς που μπορούν να τα βοηθήσουν στην καθημερινότητά τους, όπως είναι οι ΜΚΟ, τα ερευνητικά κέντρα και οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ένα άτομο που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στην καθημερινή του ζωή κάνει μια έκκληση μέσω της πλατφόρμας του AiDlink, όπου περιγράφει λεπτομερώς την ανάγκη του. Στη συνέχεια οι οργανισμοί που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα μας, δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την ικανοποίηση της εκάστοτε ανάγκης και παράλληλα οι επιχειρήσεις μέσω της πλατφόρμας μας ενημερώνονται για τις τρέχουσες εκκλήσεις και αποφασίζουν ποιες επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν».

Πείτε μας μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα πώς βοηθήθηκαν κάποιοι άνθρωποι.

«Το παράδειγμα που αναφέραμε και στην παρουσίασή μας στον τελικό της Παρασκευής είναι αυτό της Μαρίας, η οποία έχει κινητικά προβλήματα και δεν μπορεί να κάνει μπάνιο χωρίς τη βοήθεια της μητέρας της. Τότε, μπαίνει στην πλατφόρμα μας και πραγματοποιεί μία ι έκκληση με τα στοιχεία της, το είδος της αναπηρίας, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου και περιγράφει αναλυτικά ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει καθημερινά στη ζωή της.

Στη συνέχεια, οι εγγεγραμμένοι οργανισμοί, οι οποίοι φιλοξενούνται στην πλατφόρμα μας, βλέπουν αμέσως το αίτημα και επικοινωνούν με τη Μαρία για να την εξυπηρετήσουν, βρίσκοντας μια αποτελεσματική λύση στο καθημερινό της πρόβλημα. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις βλέπουν και ενημερώνονται για την έκκληση της Μαρίας και εφόσον κριθεί αναγκαίο μπορούν να χρηματοδοτήσουν την έκκληση αυτή, ώστε να δημιουργηθεί για παράδειγμα ένας μηχανισμός που θα βοηθήσει τη Μαρία να αυτοσυντηρείται και να νιώθει ανεξάρτητη».

Πόσο πρόθυμες είναι οι εταιρίες να βοηθήσουν;

«Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που στα πλαίσια την Εταιρικής τους Κοινωνικής Ευθύνης βοηθούν τέτοιες ενέργειες όπως είναι το AiDlink. Στόχος μας είναι να επικοινωνήσουμε τη δράση μας και στα τρία ενδιαφερόμενα μέρη (ΑμεΑ, ΜΚΟ και επιχειρήσεις), ούτως ώστε τα άτομα με ειδικές ανάγκες να βρουν αποτελεσματικές λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα και να μην εξαρτώνται πλέον από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον.

Επίσης, οι ΜΚΟ, τα ερευνητικά κέντρα καθώς και οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα ενισχύσουν τη δράση τους και τέλος οι επιχειρήσεις θα χρηματοδοτούν δράσεις που έχουν κοινωνικό σκοπό.

Στόχος μας είναι να δώσουμε «φωνή» σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού και να τους εντάξουμε στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ως ισότιμα μέλη. Θέλουμε να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο αυτών των ανθρώπων, ώστε να είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετούνται μόνοι τους»!

Περιμένατε ότι θα κατακτήσετε το 1ο βραβείο ;

«Όχι! Δεν περιμέναμε ότι θα κατακτούσαμε την 1η θέση! Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και όλες οι ομάδες που παρουσίασαν την Παρασκευή στον τελικό είχαν πολύ καινοτόμες ιδέες και είχαν δουλέψει πολύ σκληρά».

Τα σχέδιά σας για το μέλλον ;

«Στα σχέδιά μας για το μέλλον είναι φυσικά να κάνουμε πραγματικότητα την ιδέα μας! Το επόμενο διάστημα πρέπει να υλοποιήσουμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα του AiDlink, καθώς επίσης και να ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με άτομα με ειδικές ανάγκες ή κάποιου άλλου είδους δυσλειτουργία, ώστε να μαθαίνουμε ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση.

Βέβαια, στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να προετοιμαστούμε, διότι θα εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Enterprise Challenge», του Junior Achievement Europe που θα διεξαχθεί στο Βουκουρέστι στις 6 - 8 Ιουλίου».

Η ομάδα σας;

«Η Κούστα Ολυμπία είναι τεταρτοετής φοιτήτρια του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατάγεται από το Ευηνοχώρι Μεσολογγίου. Στο AiDlink, θα συνεισφέρει στην διαχείριση του Ψηφιακού Μάρκετινγκ (Digital Marketing Manager), ώστε να γίνει η γνωστή η δράση του και στα τρία ενδιαφερόμενα μέρη της ψηφιακής πλατφόρμας.

Η Τσάκωνα Χριστίνα είναι τεταρτοετής φοιτήτρια του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατάγεται από την Καλαμάτα. Στο AiDlink, θα συνεισφέρει στην διαχείριση των εξωτερικών σχέσεων με ΑμεΑ, Φορείς και Επιχειρήσεις (External Relations Manager).

Ο Σαμλής Κωνσταντίνος είναι τεταρτοετής φοιτητής του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατάγεται από τον Πειραιά. Στο AiDlink, θα συνεισφέρει στην υλοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας ( Full Stack Developer & Web Designer)».

Πηγή: http://www.koolnews.gr/

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider