Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εξαπλώνεται στις βιομηχανίες λιπασμάτων και κρέατος και απειλεί να οδηγήσει σε στενότητα τις προμήθειες τροφίμων και σε ακόμη υψηλότερες τιμές.
Διεθνείς παραγωγοί λιπασμάτων όπως οι Yara International ASA και CF Industries Holdings δήλωσαν ότι το αυξημένο κόστος ενέργειας τους αναγκάζει να σταματήσουν την παραγωγή θρεπτικών συστατικών που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Οι διακοπές λειτουργίας τείνουν επίσης να πλήξουν άλλα μέρη της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων πιέζοντας τις προμήθειες διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο χρησιμοποιείται για τη σφαγή των ζώων και σε συσκευασίες τροφίμων για λόγους συντήρησης.
Έτσι, τα σφαγεια δεν αντιμετωπίζουν μόνο έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά και συσσώρευση χοίρων στα αγροκτήματα και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Η Βρετανική Ένωση Μεταποιητών Κρέατος προειδοποίησε ότι οι προμήθειες CO2 θα εξαντληθούν εντός δύο εβδομάδων, αναγκάζοντας τα σφαγεία να κλείσουν.
Το διοξείδιο του άνθρακα - χρησιμοποιείται επίσης σε συσκευασίες προϊόντων όπως το κρέας και τα λαχανικά. Το βόειο κρέας και το αρνί θα επηρεαστούν λιγότερο από την έλλειψη CO2, αλλά θα μπορούσαν να χάσουν πέντε ημέρες από τη διάρκειας ζωής τους λόγω των προβλημάτων συσκευασίας, ανέφερε η BMPA. Οι παρασκευαστές αναψυκτικών παρακολουθούν επίσης την κατάσταση του CO2 και εξετάζουν εναλλακτικές πηγές, ανέφερε η Βρετανική Ένωση Αναψυκτικών.
Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες με αξιόλογη παραγωγή κρέατος ενώ το υψηλό ενεργειακό κόστος θέτει εμπόδια και στην παραγωγή λιπασμάτων.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η CF Industries ανακοίνωσε ότι σταματά δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας. Την Παρασκευή, η νορβηγική εταιρεία λιπασμάτων Yara δήλωσε ότι θα περιορίσει την επόμενη εβδομάδα περίπου το 40% της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας αμμωνίας, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.
Η Yara εμπορεύεται περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας αμμωνίας, η οποία χρησιμοποιείται σε λιπάσματα και όπως δήλωσε θα περιορίσει την παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσια στην Ευρώπη, στην Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο.
Το υψηλότερο κόστος θρεπτικών συστατικών τείνει να επιδεινώσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό τροφίμων σε μια εποχή που η πείνα αυξάνεται, ιδιαίτερα σε φτωχότερες χώρες.
Με πληροφορίες από το Bloomberg.