Eπιπλέον ενίσχυση ύψους 4 εκατ. ευρώ αναμένεται να λάβει το πρόγραμμα Απολιγνιτοποίησης που «τρέχει» το Πράσινο Ταμείο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις λιγνιτικές περιοχές. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν υψηλή (25% - 50%) εξάρτηση από εργολάβους και υπεργολάβους της ΔΕΗ, προσφέρει τη δυνατότητα να στραφούν σε νέες δραστηριότητες και να πετύχουν σε βάθος 5ετίας την απεξάρτηση τους από την ΔΕΗ και τις λιγνιτικές δραστηριότητες.
Μέχρι και την Παρασκευή 17/12/2021 είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 70 αιτήσεις χρηματοδότησης με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 9.575.716,80 ευρώ με αποτέλεσμα το ποσοστό κάλυψης της δημόσιας δαπάνης σε σχέση με το σύνολο της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης (ΠΕ Κοζάνης, Φλώρινας και Δήμο Μεγαλόπολης), ήτοι 9.748.717,73 ευρώ να ανέρχεται σε 98,22 %.
Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κ.Στάθης Σταθόπουλος μιλώντας στο Insider.gr επισημαίνει το έντονο ενδιαφέρον που καταγράφεται ενώ σημειώνει ότι το πρόγραμμα, η πρόσκληση του οποίου λήγει το Μάρτιο του 2022 θα λάβει επιπλέον ενίσχυση. «Έχουν ήδη ενταχθεί με δύο αποφάσεις μας ήδη 23 επενδυτικά σχέδια, ύστερα από θετική αξιολόγηση από τον ΕΦΕΠΑΕ και έγκρισή της από την κοινή, μεικτή μας επιτροπή. Ωστόσο, επειδή η πρόσκληση έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τις επιχειρήσεις των λιγνιτικών περιοχών, ήδη φαίνεται να απορροφά πολύ νωρίτερα τον προϋπολογισμό της. Για το σκοπό αυτό Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, ύστερα από συνεννόηση με τον Συντονιστή κ. Μουσουρούλη και τον ΕΦΕΠΑΕ, στις 8/12/2022 αποφάσισε την ενίσχυσή της με επιπλέον 4 εκατ. ευρώ, οπότε ετοίμασε σχέδιο σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης και αναμένεται σύντομα η υπογραφή του από τους συναρμοδίους, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα και Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης κ. Παπαθανάση».
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, οι τομείς που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είναι εκείνοι των κατασκευών, των τεχνικών δραστηριοτήτων καθώς και των μεταφορών. Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ και τα ποσοστά ενίσχυσης 80%. Οι επιχορηγούμενες δαπάνες περιλαμβάνουν κτίρια, εγκαταστάσεις, μηχανήματα - εξοπλισμό, εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος, ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, κατάστρωση business plan, δράσεις προβολής - προώθησης, ενέργειες για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Σε εξίσου θετική τροχιά κινείται και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αστική αναζωογόνηση των δήμων το οποίο αφορά στην εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων – Ε.Σ.Ε.Ε.Ε.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου υπογραμμίζει ότι «η πρόσκληση ΕΣΕΚΚ ξεκίνησε τον Ιούλιο 2021 με δικαιούχους όλους τους Δήμους της χώρας. Ως τις 17 Δεκεμβρίου 2021 είχαν υποβάλει αίτηση ένταξης 66 Δήμοι με προϋπολογισμό αιτήσεων 3 εκ ευρώ περίπου, και ήδη 50 από αυτούς έχουν ενταχθεί».
Συνεχίζονται τα υψηλά ποσοστά απορροφήσεων για τις δράσεις του Πράσινου Ταμείου
Η θετική ανταπόκριση δήμων και επιχειρήσεων στα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου αποτυπώνεται στους αριθμούς και στα υψηλά ποσοστά των απορροφήσεων.
«Σήμερα το Πράσινο Ταμείο είναι ένα άλλο μέγεθος σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2019. Η λήξη του οικονομικού έτους φαίνεται ότι μάς βρίσκει σε ακόμα καλύτερη θέση ως προς τις απορροφήσεις σε σχέση με το ήδη επιτυχημένο 2020. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η απορρόφηση στο μεγαλύτερο πρόγραμμά του, το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου, ήταν σχεδόν 100%, επίδοση που επετεύχθη για πρώτη φορά στην ιστορία του Φορέα το 2020 και διατηρήθηκε και φέτος. Επιπλέον, δεκαπλασιασμό περίπου σημειώνουν οι πραγματοποιήσεις του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα του Φυσικού Περιβάλλοντος, που σε σχέση με το 2018 διέθετε φέτος με μεταφορά πόρων από αναπορρόφητα κονδύλια 6πλάσιους πλέον πόρους, ενώ και σε αυτό το πρόγραμμα οι απορροφήσεις σημείωσαν νέο ρεκόρ. Τέλος, πριν καν τη συμπλήρωση ενός μήνα από την προθεσμία λήξης εκπόνησης των ΣΦΗΟ από τους Δήμους έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά και εξοφληθεί 21 σχέδια σε όλη την Ελλάδα, ενώ η υποβολή νέων θα συνεχιστεί από τα μέσα Ιανουαρίου 2022 και μετά. Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογο πρόγραμμα αστικής κινητικότητας στο παρελθόν (ΣΒΑΚ) κατά την περίοδο 2016-2019, σε 36 μήνες δηλαδή, είχε επιτευχθεί απορρόφηση μόλις 2,07% χωρίς καμία ολοσχερή εξόφληση σχεδίου. Τέλος η προσπάθεια για το Ψηφιακό Πράσινο Ταμείο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, καθώς λειτουργούν ήδη ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών, με κατάργηση του παλαιολιθικού τρόπου πληρωμών με … επιταγές. Στην τελική της πιλοτική δοκιμή είναι,επίσης, η νέα πλατφόρμα εισπράξεων Green Pay, ενώ εξασφαλίστηκε και η διαχειριστική πιστοποίησή μας μέσω ΕΛΟΤ από τον Μάρτιο 2021. Στις αρχές του χρόνου ο φορέας θα διαθέτει σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, κάνοντας το μεγαλύτερο οργανωτικό βήμα στην ιστορία του», τονίζει ο κ. Σταθόπουλος.