UBS: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προοπτικές των βιώσιμων επενδύσεων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
UBS: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προοπτικές των βιώσιμων επενδύσεων
Αναθεώρηση των επενδύσεων ESG ενόψει του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να επηρεάσει τα βιώσιμα επενδυτικά κεφάλαια με τον ίδιο τρόπο που θα επηρεάσει και όλους τους άλλους συμμετέχοντες στην αγορά αλλά αυτή η τάση αφορά μόνο στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τα συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε μια ποικιλία θεμάτων.

Αυτή την εκτίμηση προβάλει σε πρόσφατη μελέτη της η UBS, η οποία αναλύει τις προκλήσεις της έκθεσης των επενδυτικών κεφαλαίων σε ουκρανικά και ρωσικά περιουσιακά στοιχεία λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι ρωσικές μετοχές θεωρούνται πλέον μη επενδύσιμες λόγω του μπαράζ κυρώσεων από τη Δύση.

Η αφαίρεση των ρωσικών μετοχών από τους βασικούς δείκτες των MSCI και FTSE Russell ωθεί τους επενδυτές που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα να επανεξετάσουν την τοποθέτηση του χαρτοφυλακίου τους υπό το φως των εξελίξεων όπως αυτές διαμορφώνονται από τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές στις ζώνες συγκρούσεων, στις γειτονικές τους χώρες αλλά και διεθνώς. Οι επενδυτές καλούνται να αξιολογήσουν τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις των παγκόσμιων κυρώσεων στις ευρύτερες αγορές εμπορευμάτων (όπως η ενέργεια ή η γεωργία) αλλά και την επίδραση του πολέμου στη χάραξη νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι επιπτώσεις αυτής της δυναμικής δεν αφορούν μόνο στις βιώσιμες επενδύσεις. Ωστόσο, ορισμένα κεφάλαια ESG που σχετίζονται με την ενέργεια ή με τη δραστηριότητα αναπτυσσόμενων εταιρειών θα μπορούσαν να είναι πιο εκτεθειμένα στη βραχυπρόθεσμη αστάθεια και να φλερτάρουν περισσότερο με μια ενδεχόμενη υποαπόδοση, όπως σημειώνει η τράπεζα.

«Συνιστούμε τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων στο φάσμα του SI (Sustainabale Investing), στρατηγική η οποία μπορεί να συντελέσει στο μετριασμό αυτής της δυναμικής, αναφέρει η τράπεζα», επισημαίνει.

Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους έμμεσους κινδύνους που προκύπτουν από επενδύσεις σε μη ρωσικές εταιρείες που έχουν συνδέσμους ή επιχειρηματική έκθεση στη χώρα. Όπως φάνηκε, στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, οι επενδυτές και οι καταναλωτές προέταξαν αυξανόμενες προσδοκίες αναφορικά με την εταιρική συμπεριφορά και τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή στη φήμη των επιχειρήσεων, κάτι που υπερβαίνει τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις. Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και προσδοκίες μιας συνεχώς διευρυνόμενης ομάδας ενδιαφερομένων, με τρόπους που συχνά εκτείνονται πολύ πέρα από την άμεση δραστηριότητά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια σειρά από μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν ένα βήμα πέρα από τις κυρώσεις αναστέλλοντας τη συνεργασία τους με τους Ρώσους εταίρους τους, εκποιώντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ή τερματίζοντας επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία. Όμως, όπως σημειώνει η UBS, πολλές εταιρείες ζυγίζουν ακόμη την κατάσταση και ακόμη και εκείνες που έχουν δεσμευθεί δημοσίως ότι θα αποχωρήσουν από τη Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις κατά τη διαδικασία της αποεπένδυσης.

Η τράπεζα συμβουλεύει τους επενδυτές να εξετάσουν αν οι ενέργειες και τα κίνητρα για την εκάστοτε δραστηριότητα συνάδουν με το επενδυτικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται και τις προσδοκίες που έχουν στο πλαίσιο του ESG. Όπως σημειώνει, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξάλειψη της απευθείας ανεπιθύμητης έκθεσης και να εξετάσουν τους μακροπρόθεσμους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουν οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται ή συνδέονται με κυβερνήσεις και δραστηριότητες που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις.

Ένα θέμα που έχουν θέσει ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά είναι αν οι επενδύσεις που σχετίζονται με την άμυνα και την εθνική ασφάλεια πρέπει να θεωρούνται βιώσιμες. Σύμφωνα με την UBS, ένα κριτήριο το οποίο θα σφυρηλατούσε ένα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο, θα ήταν μια κοινωνική ταξινόμηση, η οποία θα βασίζεται σε διεθνείς κανόνες, αρχές και στόχους όπως είναι για παράδειγμα οι Κατευθυντήριες Αρχές για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

«Ευθυγραμμιζόμενοι με τις πρόσφατες ενέργειες στις οποίες προχώρησαν οι μεγαλύτεροι διεθνείς όμιλοι, αναμένουμε οι εταιρείες που θεωρούνται ότι έχουν αναλάβει ηγετική δράση στο ESG να καλλιεργήσουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία σχετικά με τη μετατόπιση των απαιτήσεων των επενδυτών και των καταναλωτών και ως εκ τούτου να τοποθετηθούν καλύτερα ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες οικονομικές εκτιμήσεις των ενδιαφερόμενων μερών και στις επιταγές βιωσιμότητας», αναφέρει η UBS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Διχασμένη η παγκόσμια αγορά για τις επενδύσεις σε Ρωσία και Κίνα

Ο Πούτιν «πυροβολεί» τις επενδύσεις ESG

Η πολυμορφία στα ΔΣ και η πρόοδος των ελληνικών εισηγμένων - Η εκπροσώπηση των γυναικών και το ESG

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider