Οι ρετσινάδες, πρωταγωνιστές της αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι ρετσινάδες, πρωταγωνιστές της αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας
ρητίνη πεύκο
Η ρητινοπαραγωγή αποτελεί σημαντικό γρανάζι της τοπικής οικονομίας, το οποίο δρα σιωπηρά εδώ και αρκετές δεκαετίες.

H πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια πέρυσι το καλοκαίρι εκτός από τα 520.000 στρέμματα καμένης γης και τις ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις και ακίνητα στέρησε από τη χώρα τεράστιες εκτάσεις ρητινοπαραγωγής, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό γρανάζι της τοπικής οικονομίας το οποίο δρα σιωπηρά εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Πριν από την καταστροφική πυρκαγιά, περίπου 1000 οικογένειες ζούσαν από τη ρητινοκαλλιέργεια, ενώ κάθε χρόνο, γύρω στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ εισέρχονται στην οικονομία της Εύβοιας από τη ρητίνη και στα ασφαλιστικά ταμεία σχεδόν 220.000 ευρώ. Αλλά και στο εξωτερικό, η ελληνική ρητίνη ή αλλιώς το ρετσίνι (το οποίο προορίζεται για την κατασκευή προϊόντων καθημερινής χρήσης όπως είναι τα πλαστικά, τα χρώματα ακόμη και τα αυτοκίνητα) , θεωρείται περιζήτητη για τον πρόσθετο λόγο ότι μόνο σε ορισμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο μπορεί να συλλεχθεί.

Η συνεισφορά των ρητινοκαλλιεργητών στη Βόρεια Εύβοια ήταν μεγάλη κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ένα έργο το οποίο διακόπηκε ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι όπου πυρκαγιά κατέκαψε το δάσος. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ρητίνη παράγεται από ζώντα δέντρα και το δάσος χρειάζεται περίπου 35 με 40 χρόνια για να ξαναγίνει, δημιουργείται ένα τεράστιο οικολογικό, οικονομικό και κοινωνικό κενό στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή, οι ρητινοκαλλιεργητές στηρίζονται από την κυβέρνηση με επιδότηση 800 ευρώ για μια επταετία αλλά σίγουρα αυτό δεν μπορεί από μόνο του να κάνει θαύματα. Και εδώ έρχεται η στρατηγική και η δημιουργική σκέψη. Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Insider.gr, στα σκαριά βρίσκεται το πρόγραμμα «Φροντίδα», το οποίο θα αφορά ειδικά στους ρετσινάδες, για τους ρητινοσυλλέκτες που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες βλάβες και συνέπειες από αυτή την καταστροφική πυρκαγιά, γιατί έχουν χάσει τη δουλειά τους για τουλάχιστον 30 χρόνια. «Η Πολιτεία έχει δώσει μια ισχυρή επιδότηση για επτά χρόνια με 800 ευρώ το μήνα για διάφορες εργασίες μέσα στο δάσος, εμείς όμως θέλουμε να πάμε τα πράγματα πιο πέρα. Θα κάνουμε έναν εξατομικευμένο φάκελο για τον κάθε ρητινοσυλλέκτη, προκειμένου να φροντίζουμε τον καθένα ανάλογα με τις δεξιότητες, αλλά και τις επιθυμίες του. Όνειρό μου είναι, σε βάθος επταετίας, ο κάθε ρητινοσυλλέκτης να βρει ένα σχέδιο για τη ζωή του. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να θέλει να γίνει μελισσοκόμος ή οδηγός βουνού ή να εμπλακεί σε ενεργειακή κοινότητα ή να θέλει να κάνει μια μικρή αγροτουριστική επένδυση…. Εμείς θα είμαστε εκεί να τον βοηθήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος.

Φυσικά, δεν πρόκειται για ενέργειες κατ’ αποκοπή. Όπως σημείωσε ο κ. Μπένος, ήδη έχουν προχωρήσει πάρα πολλές μελέτες για το δάσος που αναφέρονται τόσο στην προστασία του δάσους, δηλαδή στις αντιπυρικές ζώνες, στις δεξαμενές νερού για να αντιμετωπίζονται μελλοντικά φαινόμενα πυρκαγιών, στις μεθόδους, ώστε να εξασφαλιστούν καλές αραιώσεις.

«Αλλά δεν θα μείνουμε μόνο εκεί. Θα δημιουργήσουμε και ωραία μονοπάτια μέσα στο δάσος, θα ιδρύσουμε μια ενεργειακή κοινότητα για να αξιοποιήσει τη βιομάζα του δάσους και θα δημιουργήσουμε και μελισσοκομικά πάρκα για τους μελισσοκόμους και κτηνοτροφικές δομές για τους κτηνοτρόφους», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στ. Μπένος στο Insider.gr: Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας

Μπένος: Μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια στη Β. Εύβοια

Μπένος: Οι 10 πυλώνες του σχεδίου ανασυγκρότησης για την Β. Εύβοια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider