Πώς τα drones βοηθούν στον περιορισμό των εκπομπών επικίνδυνων ρύπων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς τα drones βοηθούν στον περιορισμό των εκπομπών επικίνδυνων ρύπων
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τις εστίες εκπομπών ρύπων και όσο περνά ο χρόνος επιτελούν όλο και πιο εξειδικευμένες, υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας εργασίες.

Τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, γνωστά ως drones, τα οποία ελέγχονται απομακρυσμένα είτε λειτουργούν αυτόνομα βάσει προκαθορισμένου σχεδίου πτήσης, χρησιμοποιούνται ως «πολυεργαλεία» για χαρτογράφηση, τηλεπισκόπηση, γεωργία ακριβείας, φωτογράφηση, βιντεοσκόπηση, αποστολές διάσωσης, ψεκασμούς και στρατιωτικές αποστολές αλλά πλέον εισέρχονται και στον τομέα της διαχείρισης επικίνδυνων ρύπων.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τις εστίες εκπομπών ρύπων και όσο περνά ο χρόνος επιτελούν όλο και πιο εξειδικευμένες, υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας εργασίες.

Το μεθάνιο είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο ανθρωπογενές αέριο θερμοκηπίου (GHG) παγκοσμίως και οι χωματερές αστικών στερεών αποβλήτων θεωρούνται από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών. Με καλύτερα συστήματα συλλογής και ελέγχου αερίων και βελτιωμένες λειτουργίες, η βιομηχανία βελτιώνεται στον περιορισμό των εκπομπών.

Για τον περιορισμό των διαρροών η βιομηχανία αναζητά καινοτόμες λύσεις ειδικά καθώς οι κανονισμοί γίνονται αυστηρότεροι και καθώς οι ΗΠΑ, μαζί με την Ευρώπη, έχουν δεσμευτεί να μειώσουν αυτές τις εκπομπές κατά 30% έως το 2030.

Ορισμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο διαχείρισης αποβλήτων εργάζονται για τη βελτίωση των συνθηκών ειδικά στους χώρους υγειονομικής ταφής και προς αυτό την κατεύθυνση βασίζονται σε drones ή μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εξοπλισμένα με συσκευές ανίχνευσης και ανάλυσης αερίων.

Τα drones διαθέτουν πλεονεκτήματα όπως η δυνατότητα κάλυψης/εποπτείας μεγάλων εκτάσεων εδάφους και λήψης δεδομένων ταχύτερα από τις φορητές συσκευές, είναι ασφαλέστερα για τους εργαζόμενους. και μπορούν να πλοηγηθούν αποτελεσματικά στα όρια των χωματερών.

Εντοπισμός σε πραγματικό χρόνο

Μερικοί προγραμματιστές εμπορεύονται τα συστήματά τους ως εργαλεία μέτρησης και αναφοράς εκπομπών και εντοπισμού διαρροών. Άλλες εταιρείες επιδιώκουν μεγαλύτερη ακρίβεια. Ο Art Mohr, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Sniffer Robotics, λέει ότι η τεχνολογία της εταιρείας του, SnifferDRONE, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, καταφέρνει να μετρά τις συγκεντρώσεις μεθανίου και να ανιχνεύει διαρροές απευθείας στο έδαφος, στη συγκεκριμένη πηγή εκπομπής.

«Άλλα συστήματα χρησιμοποιούν λέιζερ για μέτρηση από πάνω από το έδαφος. Μετρούν το μεθάνιο μέσα σε μια στήλη φωτός από το drone στο έδαφος. Έτσι, αναφέρουν μέσες συγκεντρώσεις σε όλο το μήκος αυτής της στήλης. Ωστόσο, επειδή το σύστημά μας μετρά απευθείας στο έδαφος, λαμβάνουμε δεδομένα που αναφέρουν με ακρίβεια τις τοποθεσίες διαρροής ακριβώς στην πηγή», εξηγεί.

90% ακρίβεια στον εντοπισμό της πηγής των ρύπων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί εσωτερικά από την εταιρεία, η τεχνολογία είναι 90% ακριβής στον προσδιορισμό των θέσεων διαρροής.

Τα ενσωματωμένα εξαρτήματα περιλαμβάνουν υπολογιστή και λογισμικό για την εκτέλεση λειτουργιών όπως η επεξεργασία μετρήσεων μεθανίου και ο εντοπισμός των διαρροών μεθανίου σε συγκεκριμένες συντεταγμένες GPS.

Το πατενταρισμένο σύστημα περιλαμβάνει επίσης έναν εύκαμπτο σωλήνα που εκτείνεται στο έδαφος κατά τη διάρκεια των πτήσεων, αντλώντας δείγματα αερίου σε έναν ενσωματωμένο ανιχνευτή. Ένα ακροφύσιο εισαγωγής αέρα, προσαρτημένο στον εύκαμπτο σωλήνα, είναι το κλειδί για τη δυνατότητα συλλογής δειγμάτων απευθείας από το έδαφος. Το ακροφύσιο παραμένει σωστά τοποθετημένο στο έδαφος με τη βοήθεια του ενσωματωμένου συστήματος λέιζερ που παρακολουθεί την απόσταση μεταξύ του drone και του εδάφους και προσαρμόζει το υψόμετρο του σκάφους για να διατηρεί την προκαθορισμένη απόσταση καθώς πετάει.

Τα SnifferDRONES έχουν πετάξει περισσότερα από 30.000 στρέμματα χωματερών σε 25 πολιτείες, κυρίως για ανίχνευση διαρροών αλλά και για ποσοτικοποίηση εκπομπών. Οι πελάτες της επιχείρησης είναι μεγάλες εταιρείες απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Waste Connections, Waste Management, GFL Environmental και Casella, ενώ συνεργάζεται και με ιδιοκτήτες δημοτικών υποδομών καθώς και με προγραμματιστές έργων ανανεώσιμου φυσικού αερίου (RNG).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η πράσινη μετάβαση απαιτεί ορυκτά τα οποία... δεν υπάρχουν

ΑΔΜΗΕ: 6 προσφορές στον πρώτο διαγωνισμό για την ολοκλήρωση διασύνδεσης των Κυκλάδων

Βιομηχανία: Μέτρα εξοικονόμησης, μείωσης ρύπων και επανάχρησης προωθεί η ΕΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider