Οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και εταιρικής διακυβέρνησης παράγοντες (ESG) είναι πολύπλοκοι, πολυδιάστατοι και εξελίσσονται συνεχώς. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά στην κατανόηση του ESG, τον πιθανό αντίκτυπό του στις επιχειρήσεις τους και τον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης των εν λόγω κριτηρίων στις υπάρχουσες επιχειρηματικές ανάγκες.
Το ESG είναι εδώ και θα μείνει και οι επενδυτές, παρά τις δυσκολίες, αναπτύσσουν σταδιακά μια σχετική ετοιμότητα να αναλάβουν δεσμεύσεις που σχετίζονται με εταιρείες που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το ESG. Ταυτόχρονα, οι ρυθμιστικές αρχές εργάζονται για ένα πιο συνεπές, ολοκληρωμένο παγκόσμιο πλαίσιο, και σε αυτή τη λογική, φορείς όπως η SEC, ISSB και EFRAG εργάζονται για νέα πρότυπα.
Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για το ESG
Μέχρι στιγμής η δυσκολία για τις επιχειρήσεις εντοπιζόταν στο γεγονός ότι περιορίζονταν στις δεσμεύσεις και όχι στην δράση και την υλοποίηση. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Forbes, οι προτεραιότητες είναι μεν βασικές αλλά μόλις αυτές καθοριστούν θα πρέπει πλέον να αναζητηθούν απαντήσεις σχετικά με το από ποιες πηγές θα ληφθούν τα απαραίτητα δεδομένα για τη μέτρηση (και την αναφορά) της προόδου των πρωτοβουλιών ESG, το πως οι διοικήσεις των επιχειρήσεων θα κατανοήσουν και θα συμμορφωθούν με το ρυθμιστικό πλαίσιο, το πως θα δημιουργήσουν συνεπή και κατανοητά μηνύματα και το πως θα διαχωρίσουν τον περιβαλλοντικό κίνδυνο (δηλαδή τα φυσικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία) από την περιβαλλοντική πρόθεση (τα σχέδια της εταιρείας στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας όσον αφορά τη μέτρηση του ESG).
Με ποιούς τρόπους οι επιχειρήσεις μπορούν να εφαρμόσουν σωστά τη στρατηγική ESG
Για να τα επιτύχουν όλα αυτά, οι περισσότερες εταιρείες πρέπει να χτίσουν αυτό που ονομάζουμε «μυ» του ESG, που σημαίνει τον βασικό πυλώνα, τους κατάλληλους ανθρώπους, λύσεις και διαδικασίες με το σωστό επίπεδο επιρροής μέσα στον οργανισμό. Ένα βασικό πρώτο βήμα είναι να αναπτύξουν οι εταιρείες τη βάση δεδομένων ESG, χρησιμοποιώντας καλές πηγές καθώς και την τεχνολογία που απαιτείται για τη συγκέντρωση, την οργάνωση και την ανάλυση των δεδομένων. Και, για να συμβαδίσει με τις ρυθμιστικές τάσεις, η αναφορά ESG θα πρέπει να γίνει πιο αναλυτική, πιο συνεπής και πιο επίκαιρη.
Όπως αναφέρει η σχετική ανάλυση οι εταιρείες δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από το μέγεθος του έργου.
Η σωστή υλοποίηση του ESG είναι θέμα έναρξης, μάθησης, οικοδόμησης και βελτίωσης.
Με βάση αυτή τη λογική οι επιχειρήσεις πρέπει να ξεκινήσουν με ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες παραμέτρους. Παρασυρμένοι από την προθυμία τους να δείξουν υποστήριξη για τις βασικές αρχές του ESG, ορισμένοι οργανισμοί έχουν δεσμευτεί σε απραγματοποίητους στόχους καθώς μαθαίνουν πώς να προσαρμόζονται καλύτερα στις προκλήσεις.
Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες για να τεθούν ορισμένοι στόχοι. Για παράδειγμα, μια δήλωση ότι «όλα τα εταιρικά οχήματα θα είναι ηλεκτρικά έως το 2030» ενδέχεται να μην λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου (το οποίο χρειάζεται προσαρμογή για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που του θέτουν τα EV) ούτε τις ελλείψεις βασικών ορυκτών που δυσχεραίνουν αυτήν τη στιγμή την ανάπτυξη και παραγωγή μπαταριών EV. Ομοίως, ορισμένες τεχνολογίες – όπως η δέσμευση άνθρακα – στις οποίες βασίζονται οι εταιρείες για την επίτευξη των στόχων ESG βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και ενδέχεται να μην ωριμάζουν αρκετά γρήγορα για να υποστηρίξουν μακροπρόθεσμους στόχους.