Την τελευταία διετία οι προσλήψεις στελεχών επιχειρήσεων υπεύθυνα για τη διαχείριση θεμάτων Αειφόρου Ανάπτυξης και Εταιρικής Υπευθυνότητας (CSO) έχουν εκτοξευθεί καθώς ο ρόλος τους μετατοπίζεται από την εσωτερική επικοινωνία στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων.
Οι επενδυτές, οι εργαζόμενοι, οι καταναλωτές και οι ρυθμιστικές αρχές απαιτούν από τις εταιρείες να είναι πιο ανοιχτές σχετικά με τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ζητημάτων διακυβέρνησης, από την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη ρύπανση έως τις διακρίσεις και την καταναγκαστική εργασία. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής βιωσιμότητας αναδεικνύεται ως το νέο hot spot για τα στελέχη C-suite, αλλά υπάρχει μικρή συναίνεση σχετικά με την περιγραφή της θέσης εργασίας, τα προσόντα ή ακόμα και τους στόχους καθώς οι εταιρείες αναζητούν εσπευσμένα στελέχη και δεν στέκονται για την ώρα σε λεπτομερείς job descriptions ούτε στην εφαρμογή ή αναζήτηση μιας τυποποιημένης εκπαίδευσης.
Ωστόσο, πρόκειται, χωρίς αμφιβολία για έναν πολλά υποσχόμενο τομέα. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο Insider.gr, ο κ. Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος Κέντρου Αειφορίας (CSE), Επισκέπτης Καθηγητής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών (IMBA) & Πανεπιστήμιου του Ιλινόις -Σικάγο «οι θέσεις εργασίας που αφορούν τη βιωσιμότητα και κριτήρια ESG καλύπτουν πλέον ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών κλάδων, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ η ζήτηση αυξάνεται με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς στους ακόλουθους τομείς: ενέργεια και εξόρυξη, υγειονομική περίθαλψη, γεωργία, μεταφορές, κατασκευές και μεταποίηση. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι θέσεις εργασίας που αφορούν τη βιώσιμη μόδα (Sustainable Fashion), τη διαχείριση οικοσυστημάτων και ανανεώνιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε πάνω από 50% μεταξύ 2016 και 2021. Συνολικά, αναμένεται δημιουργία xιλιάδων νέων και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στους τομείς της Κυκλικής Οικονομίας & διαχείριση αποβλήτων, ανάπτυξη πράσινων κατασκευών και στην δημιουργία θέσεων Managers στα θέματα ESG».
Η αξιολόγηση και τα κριτήρια για το ESG παραμένουν μια γνωστή πρόκληση στην αγορά. Υπάρχει όμως και μία "κρυφή πληγή" στις επιχειρήσεις όπως φαίνεται. Ακόμη και αν υπάρξουν κοινώς αποδεκτά κριτήρια αξιολόγησης/μετρήσεις ή ποινές για τις επιχειρήσεις, κάποιοι πρέπει να τα επιβλέπουν, να τα εφαρμόσουν, ακόμη και να τα επιδιώξουν.
«Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες ενσωματώνουν πρακτικές ESG και οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναθεωρούν ριζικά το επιχειρηματικό τους μοντέλο, έχει αυξηθεί η ζήτηση για θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη/ESG. Η πίεση από επενδυτές και νέα νομοθετικά πλαίσια συμβάλλουν επίσης καθοριστικά προς την κατεύθυνση αυτή. Πράγματι ακόμα και εφόσον υπάρχει πλήρη κατανόηση των απαιτητικών ΕSG κριτηρίων από την Διοίκηση ,θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα εξειδικευμένο στέλεχος μέσα στην επιχερίηση που με την υποστήριξη της διοίκησης να υποστηρίξει την υλοποίηση τους.
Στην σημερινή κατάσταση που βρίσκονται οι μεγάλες εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις θα έλεγα ότι υπάρχουν δυο σημαντικές προκλήσεις:
- η έλλειψη βασικής κατανόησης (και μερικές φορές ενδιαφέροντος ) των Διοικητικών Στελεχών της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων για την επίδραση των κριτηρίων ΕSG στην επιχειρησιακή τους λειτουργία και επενδυτικά τους πλάνα
- ηέλλειψη στελεχών με τις κατάλληλες γνώσεις και εκπαίδευση στα κριτήρια ESG ώστε να βοηθήσουν την εφαρμόγη τους στο σύνολο της επιχειρησιακής λειτουργίας», υπογραμμίζει ο κ. Αυλώνας.
Τα στελέχη ESG είναι περιζήτητα στην παγκόσμια αγορά ενώ οι αμοιβές μπορεί να φθάνουν και το 1 εκατ. ετησίως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Όπως επισημαίνει ο κ. Αυλώνας, οι θέσεις εργασίας που αφορούν τη βιωσιμότητα και κριτήρια ESG καλύπτουν πλέον ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών κλάδων, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ η ζήτηση αυξάνεται με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς στους ακόλουθους τομείς: ενέργεια και εξόρυξη, υγειονομική περίθαλψη, γεωργία, μεταφορές, κατασκευές και μεταποίηση. «Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι θέσεις εργασίας που αφορούν τη βιώσιμη μόδα (Sustainable Fashion), τη διαχείριση οικοσυστημάτων και ανανεώνιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε πάνω από 50% μεταξύ 2016 και 2021. Συνολικά, αναμένεται δημιουργία xιλιάδων νέων και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στους τομείς της Κυκλικής Οικονομίας & διαχείριση αποβλήτων, ανάπτυξη πράσινων κατασκευών και στην δημιουργία θέσεων Managers στα θέματα ESG», τονίζει.
Τι διαφορά μπορεί να κάνει πρακτικά η εκπαίδευση για το ESG και πώς διαφοροποιεί τις εταιρείες έναντι του ανταγωνισμού
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (International Labor Organization - ILO) εκτιμά ότι η βιώσιμη οικονομία θα μπορούσε να δημιουργήσει 24 εκατομμύρια άμμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας παγκοσμίως μόνο μέχρι το 2030. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του LinkedIn, επιβεβαιώνεται ότι η στροφή προς τις προσλήψεις για τη βιώσιμη οικονομία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη παγκοσμίως. Τα στελέχη όμως σήμερα που ψάχνουν για εργασία στους τομείς αυτούς θα πρέπει να έχουν ήδη εξειδικευμένη πιστοποιημένη γνώση πάνω στα ESG Standards και Ratings. Ταυτόχρονα πολλές ώριμες επιχειρήσεις αντιλαμβάμονται ότι θα πρέπει να υλοποιήσουν ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα ESG στα οποία συμμετάσχουν σχεδόν όλα τα στελέχης τους και ειδικά οι CFO, COO, HR Managers, ΙR, Διευθυντές Προμηθειών ώστε να γίνει σωστή εφαρμογή των κριτηρίων ΕSG προς όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα. Στην Αμερική και Ευρώπη ήδη οι επιχειρήσεις που έχουν αντιληφθεί την ανάγκη υλοποιούν ετησίως εκπαιδευτικά προγράμματα για τα στελέχη τους ενώ κάποιες από αυτές το έχουν κάνει υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους τους.
Αντίστοιχα προγράμματα υπάρχουν και στην Ελλάδα. «Υπάρχουν εξειδικευκένα προγράμματα Πιστοποίησης Στελεχών και το Κέντρο Αειφορίας ήταν από τους πρώτους οργανισμούς που τα ξεκίνησαν παγκοσμίως από το 2008.Μάλιστα σήμερα το πρόγραμμα Certified Sustainability (ESG ) Practitioner του Κέντρου Αειφορίας που γίνεται ετησίως σε 5 ηπείρους και 60 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ) έχει πιστοποιήσει περισσότερα από 8.000 Στελέχη επιχειρήσεων στα κριτήρια ΕSG και σχεδόν το 95% των FT 500 επιχειρήσεων», εξηγεί σχετικά ο κ. Αυλώνας.