Μέχρι σήμερα η χρήση του ανακυκλωμένου νερού προοριζόταν για μη πόσιμες εφαρμογές, ως εναλλακτική κατά της σπατάλης του πόσιμου νερού. Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, στην Ελλάδα, η κατανάλωση του πόσιμου νερού για άρδευση αποτελεί περίπου το 83% της συνολικής χρήσης νερού. Στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, η ανάγκη για επιπλέον νερό για άρδευση δημιουργεί κίνδυνο υποβάθμισης του υπόγειου υδροφορέα, μέσω πτώσης της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα και υφαλμύρωσης, λόγω των υπεραντλήσεων από γεωτρήσεις. Για το λόγο αυτό, η στρατηγική πλέον στοχεύει στην η ανακύκλωση νερού των επεξεργασμένων εκροών των ΚΕΛ για εφαρμογές στις οποίες δεν είναι απαραίτητη η χρήση πόσιμου νερού, μπορεί να επιφέρει πολλαπλά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Ωστόσο, η ανάγκη για διεύρυνση των βιώσιμων επιλογών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για τη χρήση του ανακτημένου νερού σε ποτά. Προς αυτή την κατεύθυνση, μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο ανοίγουν το δρόμο, μεταξύ άλλων, και για τα βιώσιμα αλκοολούχα ποτά.
Η ζυθοποιία Brewerkz στη Σιγκαπούρη χρησιμοποιεί μια ασυνήθιστη πηγή νερού, τα ανακυκλωμένα λύματα. Το NEWater, η εθνική επωνυμία ανακυκλωμένου νερού, αποτελεί μέρος της παροχής νερού της Σιγκαπούρης από το 2003. Το ανακτημένο νερό από σπίτια και επιχειρήσεις υποβάλλεται σε υπερδιήθηση, αντίστροφη όσμωση και απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία για να καταστεί κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Μάλιστα, όπως ανέφερε μιλώντας στο Newscripts ο διευθυντής της εταιρείας Wee-Tuck Tan, το καταναλωτικό κοινό το έχει γενικά αποδεχτεί.
Στόχος της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι να κάνει τους πολίτες να το σκεφτούν για να αυξηθεί η δημόσια αποδοχή του ανακυκλωμένου νερού. Και σύμφωνα με την εταιρεία, η παραγωγή ενός υψηλής ποιότητας βιώσιμου αλκοολούχου ποτού αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να αναδειχθεί αυτή η πτυχή της χρήσης του νερού.
Η Brewerkz είναι η πρώτη ζυθοποιία στην Ασία που χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο νερό, σύμφωνα με τον Tan, αλλά δεν είναι η μόνη στον κόσμο που γίνεται δημιουργική με το νερό στο όνομα της βιωσιμότητας. Οι συνεργασίες της ζυθοποιίας σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, έχουν επίσης παράξει μπύρα από την αξιοποίηση λυμάτων με την ελπίδα να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους για την ανακύκλωση του νερού.
«Ακόμη και το νερό που βγάζουμε από τη βρύση μας ήρθε από κάπου», λέει η Christine O'Grady της Advancing Canadian Water Assets, μιας ερευνητικής εγκατάστασης επεξεργασίας νερού στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτα. Η ACWA συνεργάστηκε με μια τοπική ζυθοποιία το 2020 για να φτιάξει μια μπύρα ανακυκλωμένου νερού. «Τελικά, όλα είναι επεξεργασμένο νερό», σημειώνει.