Το τελευταίο διάστημα ακτιβιστές, πολιτικοί και επικεφαλής επιχειρήσεων έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι επενδύσεις ESG, δηλαδή αυτές που γίνονται με βάσει τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια ανταποκρίνονται πραγματικά στις αξίες που προωθεί ο τίτλος τους.
Ωστόσο, παρά τις έντονες συζητήσεις που διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο και τις αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις που ακούγονται, οι επενδύσεις ESG γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.
Σε μια μελέτη της Capital Group, το 89% των παγκόσμιων επενδυτών τάσσεται υπέρ των επενδύσεων με βάση τα κριτήρια ESG, από 84% το 2021. Ο αριθμός όσων δεν υιοθετούν τα συγκεκριμένα κριτήρια μειώθηκε σε 1% το 2022 από 3% το 2021, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός εκείνων που «κρατούσαν αποστάσεις», στο 10% από 13%.
Η αυξανόμενη δυναμική του ESG καθοδηγείται από τη ζήτηση των πελατών και τις εξωτερικές πιέσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 42% των παγκόσμιων επενδυτών δήλωσε ότι η προσέγγισή τους στο ESG τροφοδοτείται από τις προσδοκίες των πελατών και τις ανησυχίες για τη φήμη, από 37% το 2021.
Ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου σε γερμανική ιδιωτική τράπεζα αναφέρει στη μελέτη ότι «η ζήτηση των πελατών είναι ένας μεγάλος παράγοντας. Οι πελάτες ζητούν όλο και περισσότερο επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επενδύσεις που στοχεύουν σε στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Το ESG ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης και αυτό έχει μεγάλη επιρροή».
«Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των επενδυτών ESG μπορεί επίσης να φανεί στη στάση που τηρείται απέναντι στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs)», ανέφερε η περίληψη της έρευνας. «Σχεδόν το ένα τρίτο λέει ότι η ικανότητα αναφοράς για συγκεκριμένους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της αναφοράς βιωσιμότητας των κεφαλαίων — σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό του περασμένου έτους. Και οι μισοί λένε ότι η ικανότητα προσφοράς ολόκληρου του φάσματος θεμάτων SDG είναι σημαντική κατά την επιλογή κεφαλαίων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ροές προς τα κεφάλαια ESG μειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2022 λόγω των γενικότερων διαταραχών στην αγορά αλλά παραμένουν σε θετικό έδαφος σε αντίθεση με τις μεγάλες εκροές από τα συμβατικά ταμεία, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).
Η παγκόσμια έκδοση χρέους με σήμανση ESG ξεπέρασε τα 645 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022 και ενώ ήταν περίπου 15% κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, αυτός ήταν διπλάσιος από τον ρυθμό του πρώτου εξαμήνου του 2020. Οι αγορές ομολόγων και δανείων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα κατέγραψαν επίσης ικανοποιητικά επίπεδα εκδόσεων το 1ο εξάμηνο του 2022.