«Ενισχυμένα» stress test τα οποία δεν θα εστιάζουν μόνο στο κλίμα αλλά θα εξετάζουν και τη μετάδοση και τις δευτερογενείς επιπτώσεις με στόχο την καλύτερη κατανόηση των τρωτών σημείων του χρηματοπιστωτικού συστήματος ζητούν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές από τους οργανισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας να καταστεί η ΕΕ η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050, οι ευρωπαϊκές Αρχές επιδιώκουν να δοκιμάσουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε κραδασμούς που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την πορεία προς το 2030 και τους στόχους για μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Σε επιστολή της προς τις εποπτικές αρχές του τραπεζικού και του ασφαλιστικού κλάδου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι θα πρέπει να διεξάγουν μια εφάπαξ ανάλυση σεναρίου κλιματικού κινδύνου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως είναι γνωστό, και τα 27 κράτη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να μετατρέψουν το μπλοκ στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050 και έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Αυτό θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις συνολικού ύψους 350 δισεκατομμυρίων ευρώ (370 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, οι οποίες ωστόσο δεν θα προέρχονται εξολοκλήρου από το δημόσιο τομέα. Ως εκ τούτου, για την υποστήριξη τέτοιων δράσεων θα χρειαστεί ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα για την άντληση κεφαλαίων.
«Αυτή η μεμονωμένη άσκηση θα πρέπει να ξεπεράσει τα συνηθισμένα τεστ αντοχής για το κλίμα... εξετάζοντας επίσης τη μετάδοση και τις δευτερογενείς επιπτώσεις, δίνοντάς μας έτσι μια καλύτερη κατανόηση των τρωτών σημείων του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε ο Τζον Μπέριγκαν, επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής.
«Ως μέρος αυτής της εργασίας, θα εκτιμούσαμε επίσης οποιεσδήποτε γνώσεις σχετικά με την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να υποστηρίζει πράσινες επενδύσεις σε συνθήκες πίεσης.
Οποιαδήποτε συμπεράσματα σχετικά με την πολιτική θα πρέπει να δοθούν στην Επιτροπή το αργότερο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025», είπε ο Μπέριγκαν. Ως εκ τούτου, η άσκηση θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και θα μπορούσε να βασίζεται σε στοιχεία του ισολογισμού του τέλους του 2022 ενώ τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφοροποιημένα (ιδίως ανά χώρες, τύπους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οικονομικούς τομείς.
Η μετάβαση στους στόχους του 2030 θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από τις δυσμενείς εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να προβλεφθούν οι κρίσεις και να αντιδράσουμε γρήγορα εάν χρειαστεί, είπε ο Μπέριγκαν.