Πρόγραμμα LIFE 2023: Πώς πρέπει να «στηθεί» η πρόταση για να εγκριθεί - Τα μυστικά και τα συνήθη λάθη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρόγραμμα LIFE 2023: Πώς πρέπει να «στηθεί» η πρόταση για να εγκριθεί - Τα μυστικά και τα συνήθη λάθη
green investment
Το πρόγραμμα LIFE 2023, το γνωστό χρηματοδοτικό εργαλείο για το Περιβάλλον και το Κλίμα θέτει φέτος στη διάθεση των ενδιαφερομένων 611 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα LIFE 2023, το γνωστό χρηματοδοτικό εργαλείο για το Περιβάλλον και το Κλίμα θέτει φέτος στη διάθεση των ενδιαφερομένων 611 εκατ. ευρώ (ως μέρος των 3,4 δις που προβλέπονται για την περίοδο 2021-2027) προσφέροντας την ευκαιρία χρηματοδότησης έως και 75% σε έργα που αφορούν στη φύση και τη βιοποικιλότητα, την κυκλική οικονομία και την ποιότητα ζωής, τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Δημόσιοι φορείς, ιδιωτικοί εμπορικοί και μη εμπορικοί οργανισμοί μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις προκειμένου να διεκδικήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και να συνεχίσουν την καλή πορεία της Ελλάδας στον αριθμό των έργων που υποβάλλονται. Το 2022 η χώρα μας βρέθηκε στην 4η θέση των χωρών που έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκό επίπεδο για έργα που αφορούν σε ΑΠΕ, χρήσεις γης, παράκτια διαχείριση κλπ.

Με τις προσδοκίες ότι η λίστα των εγκεκριμένων προτάσεων θα διευρυνθεί με ελληνικές συμμετοχές, το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου διοργάνωσαν ημερίδα για το πρόγραμμα LIFE για την υποστήριξη των δυνητικών δικαιούχων. Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της ημερίδας, παρά το γεγονός ότι εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για τις δράσεις, συχνά οι αιτήσεις μπορεί να απορρίπτονται καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις υποβολής και σύνταξης της πρότασης.

Ο κ. Θεοχάρης Τζιοβάρας, Εμπειρογνώμονας παρακολούθησης, ELMEN EEIG - Prospect SEE, εξήγησε ποια είναι τα συχνότερα λάθη αλλά και τα συστατικά εκείνα τα οποία θα αυξήσουν τις πιθανότητες έγκρισης μιας πρότασης.

Οι προσκλήσεις και όλα τα απαραίτητα στοιχεία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του προγράμματος (https://cinea.ec.europa.eu/), στην οποία οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ανατρέξουν όχι μόνο για να αναζητήσουν το απαραίτητο υλικό και να προετοιμαστούν αλλά και για να ελέγξουν τις προτάσεις που ήδη έχουν γίνει, να πάρουν ιδέες ή να διαφοροποιήσουν τις προτάσεις τους από τις ήδη υπάρχουσες.

Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα Funding & tender opportunities της Κομισιόν (https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/) υπάρχουν τα κείμενα της πρόσκλησης και όλες οι λεπτομέρειες για τα κριτήρια επιλογής. Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος υποβάλλεται η πρόταση και για την χρήση του απαιτείται εγγραφή (ζητείται αριθμός PIC, ο οποίος αναφέρεται μέσα στο κείμενο της πρόσκλησης και αποκτάται μέσω της περιγραφόμενης διαδικασίας).

Η πρόταση συντάσσεται σε word και υποβάλλεται σε pdf και απαρτίζεται από τρία μέρη: την φόρμα (administrative form) η οποία συμπληρώνεται από την πλατφόρμα και περιέχει την περίληψη (abstract), η οποία σύμφωνα με τον κ. Τζιοβάρα αποτελεί και το σημαντικότερο στοιχείο και για αυτό θα πρέπει να είναι συνεκτική και ακριβής. Το δεύτερο μέρος αφορά στην τεχνική περιγραφή (συμπληρώνονται κάποια πεδία της φόρμας σε γραμματοσειρά όχι μικρότερη από Arial 10 ενώ υπάρχει όριο λέξεων το οποίο είναι στις 120 σελίδες συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών). Το τρίτο μέρος αφορά σε άλλα δεδομένα όπως είναι τα KPI’s κλπ.

Τα τέσσερα κριτήρια αξιολόγησης για παραδοσιακά έργα είναι η σχετικότητα, ο αντίκτυπος, η ποιότητα και οι πόροι με μεγαλύτερη έμφαση να δίνεται στον αντίκτυπο ενώ επιπλέον πόντους μπορούν να λάβουν προτάσεις που φέρουν επιπλέον χαρακτηριστικά όπως είναι για παράδειγμα η διακρατική συνεργασία, οι πιθανές συνέργειες μεταξύ υποπρογραμμάτων κλπ.

Μια καλή πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Τζιοβάρα θα πρέπει να είναι πρωτοπόρα, να περιέχει μια καλή ιδέα, φιλοδοξία, να επικοινωνείτα, τα αποτελέσματά της να είναι μετρήσιμα και φυσικά να έχει στηθεί σωστά και με ακρίβεια. Ως προς το πρώτο κριτήριο, τη σχετικότητα, οι προτάσεις που έχουν περισσότερες πιθανότητες είναι εκείνες που σχετίζονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ και είναι εφικτές. Το δεύτερο κριτήριο, η ποιότητα, αφορά στο πόσο ξεκάθαρη είναι η πρόταση, στο εάν ο αντίκτυπός της μπορεί να μετρηθεί, εάν αναφέρονται οι τρόποι εμπλοκής των stakeholders, οι τρόποι επικοινωνίας των αποτελεσμάτων κλπ. Το τρίτο κριτήριο, ο αντίκτυπος, συνδέεται με την φιλοδοξία, τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων και τη συνέχισή τους μετά από την ολοκλήρωση του έργου. Τέλος, οι πόροι συνδέονται με το budget και την περιγραφή της κάθε δραστηριότητας, τη σύνθεση των δικαιούχων (αν είναι για παράδειγμα σύμπραξη ή κάτι άλλο) και με το εάν τελικά η πρόταση είναι «value for money».

Είναι σημαντικό στο σχήμα που θα αναφερθεί, οι φορείς να μην αλληλοκαλύπτονται αλλά να αλληλοσυμπληρώνονται και εάν υπάρχουν φορείς «κλειδιά», αυτοί θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται. Για παράδειγμα, σε ένα έργο που αφορά σε δήμο, θα πρέπει να έχει συμπεριληφθεί και ο δήμος. Τέλος, οι περιγραφόμενες δράσεις θα πρέπει να περιορίζονται στις απαραίτητες και η περιγραφή (στο β’ μέρος) να είναι συνεκτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυκλική Οικονομία: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να μην μείνει... μετεξεταστέα

Βιώσιμη ανάπτυξη: Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι επιδόσεις της Ελλάδας

Βιώσιμη χρηματοδότηση: Περαιτέρω μέτρα από την Κομισιόν για την τόνωση των επενδύσεων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider