Μόνο το 18% των εταιρειών βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μόνο το 18% των εταιρειών βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050
Οι μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως υστερούν σημαντικά σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, με λιγότερο από το ένα πέμπτο (18%) να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων Accenture.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως υστερούν σημαντικά σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, με λιγότερο από το ένα πέμπτο (18%) να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων Accenture.

Η έκθεση που κυκλοφόρησε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής COP28 του ΟΗΕ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέλυσε δεδομένα δεσμεύσεων για καθαρές μηδενικές εκπομπές και απαλλαγή από άνθρακα από 2.000 από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Η μελέτη περιελάμβανε επίσης μια έρευνα με περισσότερα από 1.000 στελέχη σε 14 κλάδους.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι ηγέτες των επιχειρήσεων εξακολουθούν να έχουν τη δύναμη να αλλάξουν πορεία μέσα σε τρία μόνο χρόνια, εάν είναι σε θέση να αλλάξουν ριζικά τις στρατηγικές τους για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για βαριές βιομηχανίες όπως η κατασκευή μετάλλων, η εξόρυξη, το τσιμέντο, τα χημικά και οι εμπορευματικές μεταφορές δεδομένου ότι οι δραστηριότητες σε αυτούς τους τομείς παράγουν περίπου το 40% των παγκόσμιων εκπομπών CO2.

Άλλοι κλάδοι όπως οι ασφάλειες, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, οι κεφαλαιαγορές και το λιανικό εμπόριο βρίσκονται επίσης σε τροχιά μείωσης των εκπομπών ενώ χαμηλότερα στη λίστα βρίσκονται οι βιομηχανίες που είναι απλώς πιο δύσκολο να υλοποιήσουν τους στόχους για μηδενικές εκπομπές για διάφορους λόγους. Σε αυτούς τους κλάδους ανήκουν η ενέργεια, η οποία ήταν κατά 64% εκτός τροχιάς και οι φυσικοί πόροι, οι οποίοι παρέκκλιναν κατά 60%.

Εκτός, από το χαμηλό ποσοστό των εταιρειών που βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους τους, ένα άλλο 38% των εταιρειών ανέφεραν ότι δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν περαιτέρω επενδύσεις στις δραστηριότητές τους στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον.

Βοηθώντας τη βαριά βιομηχανία να πρασινίσει

«Η ταχεία, οικονομικά προσιτή απαλλαγή της βαριάς βιομηχανίας από άνθρακα απαιτεί συλλογική δράση σε όλη την αλυσίδα αξίας και μετασχηματισμό. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να σπάσει το οικονομικό αδιέξοδο εμπνέοντας νέα επίπεδα ανάπτυξης και να βοηθήσει στην επιτάχυνση των καθαρών μηδενικών εκπομπών μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Εάν η βαριά βιομηχανία επιβαρύνεται με το πλήρες κόστος της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και δεν επιτύχει τους καθαρούς μηδενικούς στόχους, όλες οι βιομηχανίες θα αποτύχουν», δήλωσε η Stephanie Jamison της Accenture.

Σύμφωνα με στοιχεία επιμέρους έρευνας, το 81% των ηγετών επιχειρήσεων στη βαριά βιομηχανία δήλωσε ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια για να εξασφαλίσει επαρκή πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Και αν υπάρχει όντως η παροχή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, αυτή είναι πολύ ακριβή. Οι ηγέτες της βαριάς βιομηχανίας είπαν ότι θα χρειαστούν επίσης περίπου 20 χρόνια για να είναι έτοιμοι να προσφέρουν καθαρά μηδενικά προϊόντα ή υπηρεσίες σε τιμή που είναι κάπως κοντά στις διαθέσιμες επί του παρόντος επιλογές υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.

Μια προηγούμενη έκθεση έδειξε ότι έως και το 90% του αποτυπώματος άνθρακα μιας εταιρείας πηγαίνει πίσω στην αλυσίδα εφοδιασμού της, υπογραμμίζοντας τη σημασία των προμηθειών στις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές μιας εταιρείας. Αυτό επεκτείνεται στις διαβόητες δυσπρόσιτες εκπομπές του πεδίου 3 ή σε εκείνες που υπερβαίνουν τα περιουσιακά στοιχεία που πραγματικά διαχειρίζεται μια εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider