Το 2024 είναι έτος αλλαγών και σφιχτότερων πολιτικών για το ESG καθώς οι εταιρείες προετοιμάζονται να υποβάλλουν εκθέσεις βάσει των νέων κανονισμών, οι οποίοι επιχειρείται να εφαρμοστούν με όλο και πιο ομογενοποιημένα πρότυπα σε μια αγορά η οποία ήδη προσπαθεί να ενσωματώσει τα ρίσκα και τις προκλήσεις μιας «πολυτάραχης» χρονιάς. Το 2023 Το 2023, εγκρίθηκαν και θεσπίστηκαν σημαντικοί κανονισμοί, ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές και υψηλές θερμοκρασίες ενώ σε μερικές αγορές όπως είναι αυτή των ΗΠΑ, η έννοια του ESG αντιμετώπισε αντιδράσεις.
Σύμφωνα με την Maura Hodge, επικεφαλής ελέγχου ESG, το 2024 θα μπορούσε να οριοθετηθεί ως το έτος που οι εταιρείες προετοιμάζονται να υποβάλουν εκθέσεις βάσει των νέων κανονισμών αλλά όπως προβλέπει το νέο πλαίσιο οι αναφορές στο εξής θα γίνονται όλο και πιο περίπλοκες. Οι εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από νέους κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS) και συγκεκριμένα των FRS 1 και 2 αλλά και της νέας νομοθεσίας της Καλιφόρνια για το κλίμα.
Οι διάφορες ομάδες ενδιαφέροντος αναμένεται να εστιάσουν στο πόσο διαλειτουργικοί αποδεικνύονται αυτοί οι κανονισμοί, δηλαδή εάν και πώς οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια δεδομένα και μεθόδους υπολογισμού για περισσότερους κανονισμούς. Πολλοί παρακολουθούν επίσης την αμοιβαιότητα ή εάν μια δικαιοδοσία μπορεί να δεχτεί δεδομένα που έχουν προετοιμαστεί σε εξωτερικά πλαίσια.
Οι εταιρείες μπορεί επίσης να χρειαστεί να αξιολογήσουν την ανάγκη διασφάλισης σχετικά με τους νέους κανονισμούς. «Τα δεδομένα που πρέπει να διασφαλιστούν έχουν επεκταθεί δραστικά» σύμφωνα με τα νέα πρότυπα, είπε η Hodge, «και πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά από την πλευρά της εταιρείας που πρέπει να προετοιμαστεί». Το 75% των εταιρειών βρίσκεται στα πρώιμα στάδια ωριμότητας της διασφάλισης σύμφωνα με το 2023 KPMG ESG Assurance.
Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται να υιοθετηθεί μία πιο επίσημη προσέγγιση για την υποβολή εκθέσεων. Οι εταιρείες μπορούν να παρουσιάζουν δεδομένα ESG με αποσπασματικό τρόπο σε διαφορετικές ομάδες ενδιαφερομένων μέσω διαφόρων μέσων, συμπεριλαμβανομένων ιστοσελίδων, ετήσιων αναφορών και επικοινωνιών επενδυτών και απαντήσεων σε προμηθευτές και προμηθευτές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, λαμβάνετε τις ίδιες πληροφορίες που παρουσιάζονται διαφορετικά και ίσως μερικές φορές υπολογίζονται επίσης διαφορετικά με βάσει αυτές τις διαφορετικές πηγές, αναφέρει η Hodge.
«Αυτό αλλάζει πραγματικά γρήγορα υπό αυτό το ρυθμιστικό καθεστώς», παρατήρησε. Τώρα, οι εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να δημιουργήσουν μια «ενιαία πηγή αλήθειας» ή μια δεξαμενή ομοιόμορφων δεδομένων στα οποία μπορούν να βασιστούν όλες οι επικοινωνίες τους. Προχωρούν επίσης προς «περισσότερη αναφορά σε πραγματικό χρόνο» των δεδομένων ESG, είπε, αναπτύσσοντας «κόμβους δεδομένων» όπου βρίσκονται οι μετρήσεις τους.
Το 2024 όμως αναμένεται να σηματοδοτήσει και την αλλαγή της ορολογίας. Και αυτό γιατί ο όρος ESG φαίνεται ότι είναι εκτός μόδας. «Βλέπουμε σίγουρα μια πτώση στον όρο ESG», επισημαίνει η Hodge. Σύμφωνα με άλλη έρευνα της KPMG, το 43% των CEO των ΗΠΑ έχουν αλλάξει τη γλώσσα που χρησιμοποιούν γύρω από το ESG. Αντί να χρησιμοποιούν αυτό το ακρωνύμιο, μπορεί να μιλήσουν για «πρόσβαση σε φυσικούς πόρους» ή «κατανόηση του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής για την επιχείρησή μας».