Νόμος Κατσέλη: Μία νέα αίτηση για κάθε δυο δικαστικές αποφάσεις

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νόμος Κατσέλη: Μία νέα αίτηση για κάθε δυο δικαστικές αποφάσεις
Έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018 οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 149.500 και στο διάστημα αυτό 6.740 ήταν οι νέες αιτήσεις.

Αμείωτος παραμένει ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, καθώς συνεχώς και νέοι δανειολήπτες προστρέχουν σε αυτόν όσο πλησιάζει η λήξη της ισχύος του νόμου και υπό το φόβο κατάργησής του ή αλλαγών επί το δυσμενέστερο των κριτηρίων του.

Παράλληλα, η άρση του απορρήτου που ξεκίνησε να ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, για όσων οι αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα αλλά και για εκείνους που κατέθεσαν νέες αιτήσεις δεν στάθηκε αρκετή για να μειώσει δραστικά τις αιτήσεις νέων κόκκινων δανειοληπτών στο νόμο Κατσέλη. Το 2017 για περίπου κάθε δυο αιτήσεις που εκδικάστηκαν στο Ειρηνοδικείο εισήλθε μια νέα. Μάλιστα έως το τέλος του 2017 είχαν τελεσιδικήσει 41.909 αιτήσεις, ενώ εισήλθαν 25.601 νέες. Ενώ συνολικά από την αρχή του 2016 έως και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 ολοκληρώθηκε η εξέταση από το δικαστήριο 71.838 αιτήσεων για ένταξη στον νόμο Κατσέλη, με τις 6 στις 10 να είναι θετικές υπέρ των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενώ εισήλθαν 38.776 νέες αιτήσεις. Δηλαδή περίπου μια νέα αίτηση για κάθε δυο αποφάσεις

Έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018 οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 149.500 και στο διάστημα αυτό 6.740 ήταν οι νέες αιτήσεις, ενώ μόλις 1.776 ήταν οι υποθέσεις που έκλεισαν με συμβιβασμό ή δεν ολοκληρώθηκε η δικαστική διαδικασία λόγω παραίτησης. Στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2018, οι εκκρεμείς αιτήσεις ήταν 141.669, ενώ οι νέες αιτήσεις έφτασαν τις 6.435 και οι υποθέσεις που περαιώθηκαν έφτασαν τις 14.239 με μόνο τις 1.388 να είναι αποτέλεσμα παραίτησης ή συμβιβασμού.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες δεν εγκαταλείπουν τη διαδικασία η οποία αποτελεί καταφύγιο για τους περισσότερους καθώς θεωρούν ότι μπορούν να πετύχουν καλύτερους όρους αποπληρωμής από αυτές που προτείνουν οι τράπεζες ή οι φορείς του Δημοσίου (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ,ΟΤΑ) καθώς η δυνατότητα που παρέχει ο νόμος Κατσέλη είναι ο οφειλέτης να μπορεί σε συνδυασμό με τις τραπεζικές του οφειλές να εντάξει και χρέη που μπορεί να έχει και προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό προϋποθέσεις φυσικά.

Με δεδομένο ότι ήδη τα χρέη των φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν ανέλθει συνολικά σε 140 δισ. ευρώ – εκτός των οφειλών προς τράπεζες – κάνει ακόμα πιο ασφυκτικά τα περιθώρια για ένταξη στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και θέλουν να σώσουν την πρώτη και μοναδική τους κατοικία.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι όσο θα πλησιάζει το τέλος της χρονιάς και με δεδομένη την ασάφεια που σήμερα υπάρχει για το τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός όσων πληρούν τις προϋποθέσεις και θα αναζητήσουν προστασία.

Αυξάνονται οι αιτήσεις και στον εξωδικαστικό

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο οποίος και αυτός λήγει στο τέλος του χρόνου. Ήδη, τις 57,169.230 έχουν φτάσει οι επιχειρήσεις ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας κατάθεσης αίτησης ένταξης στον εξωδικαστικό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 4.774 αιτήσεις. Μάλιστα παρατηρείται ότι αρκετοί οφειλέτες προβαίνουν σε διαγραφές αιτήσεων και επανυποβολή τους προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι οφειλές του 2017.

Επιπλέον έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 876 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Δηλαδή περίπου 1 στους 5,5 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό έως το πρώτο δεκαήμερο του 2018. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider