Οι προβλέψεις θέλουν την Άπω Ανατολή στην πρώτη θέση της παγκόσμιας οικονομίας έως το 2050 και καθιστούν τα κινεζικά μία από τις πιο αναγκαίες γλώσσες για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Business Insider.
Υψηλά στην ιεράρχηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τις προβλέψεις του έως το 2050 υπάρχει μία μελέτη για τη σχέση ανάμεσα στις ομιλούμενες γλώσσες και τις ανταγωνιστικές οικονομίες (Power Language Index Ranking 2059), στην οποία αποφαίνεται ότι οι πέντε γλώσσες που κάποιος οφείλει να γνωρίζει αμέσως μετά τα αγγλικά είναι τα κινέζικα, τα ισπανικά, τα γαλλικά, τα αραβικά, τα ρωσικά και τα γερμανικά.
Με βάση τις τάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία, μπορεί κάποιος να εντοπίσει ποιες πρόκειται να είναι οι απαιτούμενες γλωσσικές εξειδικεύσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των συναλλαγών.
Τα κινεζικά, με τις 12 γλωσσικές παραλλαγές του, με κύρια εξ αυτών τα μανταρίνικα --ομιλείται από 845 εκατ. ανθρώπους και παραμένει η πιο διαδεδομένη μητρική γλώσσα στον κόσμο. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό: στην Κίνα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός χρηστών του διαδικτύου στον κόσμο. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η επίπτωση που έχει η χρήση κινητού τηλεφώνου τα τελευταία χρόνια στη συμπεριφορά των κινέζων καταναλωτών. Σύμφωνα με τη στατιστική έρευνα για την ανάπτυξη του Ιντερνέτ στην Κίνα (CNNIC), οι χρήστες ανέρχονται σε 656 εκατ., δηλ. το 92,5% του συνόλου των παρόντων στο διαδίκτυο.
Και στην περίπτωση που η ασιατική αγορά συνεχίσει τους ίδιους ρυθμούς αύξησης της χρήσης του Ιντερνέτ, τα κινεζικά είναι υποψήφια να καταλάβουν τη θέση που έχουν τα αγγλικά ως πιο διαδεδομένη γλώσσα στο διαδίκτυο.
Ήδη, η Σαγκάη που αποτελεί το λίκνο των επιχειρήσεων τεχνολογίας αιχμής της Κίνας έχει «ξαναβαπτισθεί» ως «Σίλικον Βάλεϊ του hardware», ενώ εταιρείες όπως η Huawei έχουν ακόμη πιο αυξημένες πιθανότητες να κυριαρχήσουν στην αγορά και να γίνουν πρωτοπόρες στην ψηφιακή επανάσταση που συντελείται.
Όσον αφορά τη Γηραιά Ήπειρο, τα πρωτεία στην εκμάθηση καταλαμβάνουν τα ισπανικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.