«Χρυσή» πληρώνουν την πασχαλινή έξοδο οι Έλληνες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χρυσή» πληρώνουν την πασχαλινή έξοδο οι Έλληνες
Η μετακίνηση στην ηπειρωτική αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα «ακριβό σπορ» με τις Κυκλάδες να αναδεικνύονται για μία ακόμη φορά «πρωταθλητές στην ακρίβεια».

Ασύμφορη είναι η φετινή μετακίνηση των εκδρομέων λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης και των ανατιμήσεων των πετρελαϊκών προϊόντων λόγω της φορολογίας αλλά και του ράλι που καταγράφει το τελευταίο διάστημα η διεθνής τιμή του πετρελαίου η οποία κινείται πάνω από τα 75 δολάρια.

Η μετακίνηση στην ηπειρωτική αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα «ακριβό σπορ» με τις Κυκλάδες να αναδεικνύονται για μία ακόμη φορά «πρωταθλητές στην ακρίβεια».

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, η τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη 98 οκτανίων φθάνει στις Κυκλάδες τα 1,81 ευρώ το λίτρο ενώ «αλμυρή» είναι η βενζίνη και σε άλλα παραθαλάσσια μέρη όπως είναι η Λέσβος (1,71 ευρώ ανά λίτρο), η Κεφαλονιά (1,72 ευρώ ανά λίτρο), η Κρήτη (στο Λασίθι η τιμή διαμορφώνεται στα 1,7 ευρώ ανά λίτρο) και τα Δωδεκάνησα (1,75 ευρώ ανά λίτρο).

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η τιμή κινείται σε επίπεδα άνω των 1,6 ευρώ ανά λίτρο με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην ξέρουν που να «φουλάρουν» πριν από την πασχαλινή έξοδο. Και ενώ η πρόσκαιρη αύξηση της ζήτησης κατά την περίοδο εορτών μπορεί να ενισχύσει κάπως τον κλάδο, οι τρεις ημέρες του Πάσχα σίγουρα δεν μπορούν να επηρεάσουν το ήδη υψηλό ποσοστό πτώσης των πωλήσεων για τις επιχειρήσεις εμπορίας και προμήθειας.

Εξίσου υψηλό κόστος (τουλάχιστον για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες) έχει και η δια θαλάσσης μετακίνηση. Μέσα στην τελευταία διετία (2016-2018) το κόστος των καυσίμων έχει αυξηθεί κατά 50% ενώ ήδη από την αρχή του 2019 έως σήμερα έχει σημειωθεί περαιτέρω ανατίμηση της τάξης του 23%, κάτι που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών επιβαρύνθηκαν κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ από τα καύσιμα, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 15% του κύκλου εργασιών του κλάδου.

Οι καταναλωτές όμως εκτός από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα έχουν να αντιμετωπίσουν και το λαθρεμπόριο καυσίμων και τις τακτικές κάποιων πρατηρίων με πειραγμένες αντλίες.

Για το λόγο αυτό συνιστάται οι οδηγοί να αγοράζουν καύσιμα από τον επαγγελματία που εμπιστεύονται και από αξιόπιστα σήματα που έχουν συστήματα έλεγχου ποιότητας και ποσότητας. Παράλληλα, πρέπει να ζητούν πάντα απόδειξη, κάτι που αποτελεί βάσει νόμου και υποχρέωση του κάθε πρατηρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider