Να επιταχύνουν τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας σπεύδουν τα αρμόδια υπουργεία, μετά την καθυστέρηση που παρατηρείται στις ρυθμίσεις των δανειοληπτών με τις τράπεζες.
Παρότι ο σχεδιασμός της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους έχει τηρηθεί, ωστόσο, κρίνεται άσκοπο η διαδικασία να καθυστερεί λόγο ενός και μόνο «χαρτιού» -του μόνου δηλαδή δικαιολογητικού που πρέπει να υποβληθεί σε φυσική μορφή, και αυτό δεν είναι άλλο από το πιστοποιητικό βαρών από το Υποθηκοφυλακείο.
Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι πάνω από 3.000 αιτήσεις έχουν «κολλήσει» στην πλατφόρμα, και δεν μπορούν να υποβληθούν, με μοναδική εκκρεμότητα το πιστοποιητικό βαρών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαδικασίες πλέον θα «επισπευτούν αρκετά».
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαδικασίες, ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν το νωρίτερο 55 ημέρες και το αργότερο 85 ημέρες, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης προστασίας.
Συγκεκριμένα:
• Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να συμπληρώνει ο οφειλέτης την αίτηση, θα πρέπει να περιμένει επτά εργάσιμες ημέρες για να αντλήσει το σύστημα τα στοιχεία του από τις τράπεζες και τη φορολογική αρχή (στάδιο «δεδομένα από τρίτες πηγές).
• Μόλις οριστικοποιηθεί η υποβολή της αίτησης, οι τράπεζες έχουν περιθώριο ενός μήνα να προτείνουν στον οφειλέτη το σχέδιο σύμβασης, τη ρύθμιση δηλαδή η οποία θα προκύπτει μέσω τυποποιημένης διαδικασίας από την πλατφόρμα που έχουν αναπτύξει οι τράπεζες, με βάση τα στοιχεία οφειλής και οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη.
• Κατόπιν, ο οφειλέτης θα έχει στη διάθεσή του έναν μήνα για να αποδεχθεί τη ρύθμιση.
• Τέλος, μετά την αποδοχή της ρύθμισης, προβλέπεται ένα διάστημα 15 ημερών για να εγκρίνει τη συνεισφορά του Δημοσίου η αρμόδια υπηρεσία (ΗΔΙΚΑ) και να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης.
Τα παραπάνω, βέβαια, προϋποθέτουν ότι ο αιτών έχει λάβει από το Υποθηκοφυλακείο το πιστοποιητικό βαρών, ώστε να μην καθυστερήσει περαιτέρω τη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι, στις οκτώ εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας, έχουν συνδεθεί 76.000 χρήστες, έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται 16.200 αιτήσεις, έχουν ολοκληρωθεί 26 αιτήσεις και έχουν γίνει με τις πιστώτριες τράπεζες δύο ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων.