Απογοητευτικά παραμένουν τα στοιχεία των αιτήσεων στην πλατφόρμα πρώτης κατοικίας, παρά την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων στα τέλη Αυγούστου να καταργήσουν το μοναδικό «χαρτί» της διαδικασίας: το πιστοποιητικό βαρών.
Μετά από 10 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχουν υποβληθεί μόνο 39 αιτήσεις και έχουν γίνει μόνο τρεις προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες στους δανειολήπτες. Κανένα κόκκινο δάνειο δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί μέσω της νέας πλατφόρμας.
Πηγές της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αποδίδουν την καθυστέρηση αυτή στην άγνοια των οφειλετών όσον αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας, η οποία πλέον περιλαμβάνει μόνο την υποβολή ηλεκτρονικών πιστοποιητικών.
«Οι αιτούντες δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν χρειάζεται πια να πάνε στο υποθηκοφυλακείο για το πιστοποιητικό βαρών με αποτέλεσμα να μην οριστικοποιούν την αίτησή τους», αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο insider.gr. Όπως εξηγούν, μάλιστα, για τον λόγο αυτό η ΕΓΔΙΧ ετοιμάζεται να στείλει email στους οφειλέτες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης προκειμένου να προχωρήσουν στην υποβολή.
Πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση λαμβάνουν, όμως, και οι τράπεζες προκειμένου να «σπρώξουν» τους δανειολήπτες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία προσφέρει εξασφαλισμένα έσοδα στις τράπεζες λόγω της κρατικής επιδότησης δόσης. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, η Eurobank επιστρατεύει τα καταστήματα προκειμένου να διευκολύνουν τους δικαιούχους να υποβάλουν την αίτηση, ενώ ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης με SMS και ειδική γραμμή βοήθειας (help desk).
Σημειώνεται, πάντως, ότι μετά την πρόταση ρύθμισης που υποβάλουν οι τράπεζες, οι οφειλέτες έχουν περιθώριο ενός μήνα για να αποδεχτούν την πρόταση ή να την απορρίψουν ακολουθώντας τη δικαστική οδό. Από τις μέχρι στιγμής ρυθμίσεις που έχουν προτείνει οι τράπεζες, πάντως, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για τους δανειολήπτες, καθώς παρέχεται επιμήκυνση έως 25 έτη, με επιτόκιο 2% και επιδότηση δόσης 40%-50%.