Κανένα δικαιολογητικό δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν πλέον οι «κόκκινοι» οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Όπως εξήγησε στο insider.gr ο κ. Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η πλατφόρμα που λειτουργεί από τον Ιούλιο έχει αλλάξει ριζικά από την περασμένη Δευτέρα. Στόχος είναι να μπει σε ρυθμούς «fast track» προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση από τους οφειλέτες για ρύθμιση των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων που έχουν ως εξασφάλιση πρώτη κατοικία με αξιοποίηση της κρατικής επιδότησης.
«Οι οφειλέτες θα πρέπει να σπεύσουν να αξιοποιήσουν την τελευταία ευκαιρία που έχουν να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους, απολαμβάνοντας παράλληλα την κρατική επιδότηση, έως τον Απρίλιο του 2020 όπου θα παραταθεί το μέτρο», δήλωσε ο κ. Κουρμούσης. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η απλοποίηση των διαδικασιών μέσω της πλατφόρμας ήταν αναγκαία, καθώς αποδείχθηκε ότι η υποβολή αίτησης ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα με αποτέλεσμα οι τελικές ρυθμίσεις δανείων να υπολείπονται σημαντικά των αρχικών στόχων.
«Το πρώτο βήμα που έγινε ήταν η κατάργηση του πιστοποιητικού βαρών τον Αύγουστο -μια προϋπόθεση που άγγιζε οριζόντια όλες τους αιτούντες. Υπήρχαν, ωστόσο, πολλά ακόμη δικαιολογητικά που απαιτούσε η διαδικασία κατά περίπτωση, τα οποία καταργήθηκαν», σημειώνει ο ίδιος. Μερικά παραδείγματα είναι τα πιστοποιητικά που έπρεπε να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι που κατείχαν αγροτεμάχια, καθώς και έγγραφο τεκμηρίωσης της τρέχουσας αξίας των οχημάτων τους.
Οι δικηγόροι «επιβιβάζονται» στην πλατφόρμα
Αυτό που έχουν επανειλημμένα επισημάνει στο insider.gr υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη είναι ο «πόλεμος» που έχουν ασκήσει οι δικηγόροι στην πλατφόρμα πρώτης κατοικίας, ωθώντας τους οφειλέτες στον Νόμο Κατσέλη και τα δικαστήρια. Αυτό που είναι σαφές, τονίζει ο κ. Κουρμούσης, είναι ότι το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφύγουν στα δικαστήρια παραμένει, ωστόσο, η τάση που διαμορφώνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η εξωδικαστική διευθέτηση μέσω της διαμεσολάβησης και άλλων οδών, και όχι στα δικαστήρια.
Προκειμένου οι δικηγόροι να δουν την πλατφόρμα με… άλλο μάτι, ο νέος νόμος προβλέπει τη δυνατότητα ο οφειλέτης να αναθέσει σε δικηγόρο την υποβολή της αίτησής του μέσω εξουσιοδότησης έναντι αμοιβής έως 120 ευρώ. Μόλις η οφειλή ρυθμιστεί από την τράπεζα και γίνει αποδεκτή από τον οφειλέτη, προβλέπεται επιπλέον αμοιβή 240 ευρώ για τον συνεργαζόμενο δικηγόρο.
«Πιστεύουμε ότι ήδη από τον Δεκέμβριο η εικόνα της πλατφόρμας πρώτης κατοικίας θα βελτιωθεί σημαντικά. Ήδη έχουμε δει αισθητή βελτίωση τις τελευταίες εβδομάδες και εκτιμούμε ότι τους τέσσερις μήνες που θα λειτουργεί η πλατφόρμα, χιλιάδες οφειλέτες θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν την κρατική επιδότηση για προστασία της πρώτης κατοικίας τους», υπογραμμίζει ο κ. Κουρμούσης.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έως τις 21 Νοεμβρίου 2019:
– Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 49.929 χρήστες.
– Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 33.305 χρήστες.
– Έχουν υποβληθεί 690 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
– Έχουν δοθεί 128 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
– Έχουν ήδη αποδεχθεί 26 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
– Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 13 πολίτες.