Τεστ για χρήση ουσιών ή αλκοόλ εξετάζει για τους εργαζομένους της εταιρεία καλλυντικών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεστ για χρήση ουσιών ή αλκοόλ εξετάζει για τους εργαζομένους της εταιρεία καλλυντικών
Η εν λόγω εταιρεία ζητά από τους εργαζόμενους της να συναινέσουν στη λήψη δειγμάτων βιομετρικών και βιολογικών στοιχείων προς έλεγχο (αίμα, σίελο).

Αδιανόητες απαιτήσεις από τους εργαζόμενους της έχει εταιρεία στο χώρο καλλυντικών, καθώς με τροποποιητική σύμβαση εργασίας που προωθεί, ζητά από εκατοντάδες εργαζόμενους να συναινέσουν σε τακτικό έλεγχο βιομετρικών στοιχείων και λήψη δειγμάτων… σάλιου και αίματος.

Στη νέα σύμβαση εργασίας, που αποκαλύπτουν ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση» και το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις καλλυντικών, περιλαμβάνονται όροι όπως η διενέργεια ελέγχων επιπέδου αλκοόλ, ναρκωτικών ή και παραισθησιογόνων ουσιών, χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, ψυχολογικών τεστ, κ.α. λαμβάνοντας δείγματα αίματος για έλεγχο.

«Η σύμβαση αυτή, συνιστά μνημείο παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς εργοδότη» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Η εν λόγω εταιρεία προώθησης καλλυντικών, ζητά από τους εργαζόμενους της να συναινέσουν στη λήψη δειγμάτων βιομετρικών και βιολογικών στοιχείων προς έλεγχο (αίμα, σίελο) καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασής τους, απειλώντας ουσιαστικά όποιους αρνηθούν με απόλυση, χωρίς αποζημίωση.

«Η σύμβαση αυτή, περιλαμβάνει επιπροσθέτως όρους απροειδοποίητης και αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης εργασίας εκ μέρους της εταιρείας (την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προειδοποιήσουν τουλάχιστο δύο μήνες πριν), δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης του ωραρίου εργασίας, άδειες αναψυχής ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας και όχι των εργαζομένων, ρήτρα συμψηφισμού στον καταβαλλόμενο μισθό των πάσης φύσεως προβλεπόμενων επιδομάτων σε σσε, ΔΑ, νόμους, νυχτερινών, αργιών, υπερωριών, κ.λ.π, «ανοιχτή» ημερομηνία εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών, κ.α.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν με πρόσχημα την εκ των υστέρων δόλια αποχώρηση της εταιρείας από τον εργοδοτικό σύνδεσμο που υπογράφει την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία όμως -παρά το καταχρηστικό της συμπεριφοράς- δεσμεύει τον εργοδότη καθόλη τη διάρκεια ισχύος της», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «Η Ένωση».

Η εταιρεία αυτή, απασχολεί περί τα 1.200 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα, προμηθεύοντας καταστήματα πώλησης καλλυντικών ή σούπερ μάρκετ με τα προϊόντα της.

Στις 13 Οκτωβρίου του 2019, τέσσερις ημέρες μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις καλλυντικών με την ειδικότητα του/της συμβούλου ομορφιάς/αισθητικού, αποχώρησε από τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων καλλυντικών και Αρωμάτων, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η κλαδική σύμβαση στο προσωπικό της.

Μετά το τέλος της καραντίνας, οι εργαζόμενοι επιστρέφοντας στα καθήκοντά τους βρέθηκαν μπροστά σε μια νέα δυσάρεστη κανονικότητα, αφού κλήθηκαν να υπογράψουν τροποποίηση της αρχικής τους σύμβασης με τους παραπάνω όρους, που παραβιάζουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που έχουν υπογράψει τέτοιες συμβάσεις, να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, προκειμένου μαζί να βρούμε τρόπο να τις παρακάμψουμε», αναφέρει ο κ. Καραγεωργόπουλος

Επιστολή στην εταιρεία

Με επιστολή προς την εργοδότρια εταιρεία, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων την καλεί να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη και αντεργατική σύμβαση που προωθεί στους υπαλλήλους της και να εφαρμοστεί την από 9.10.2019 κλαδική σ.σ.ε.

«Η αντίδρασή μας θα είναι καθολική και σε όλα τα επίπεδα, σε περίπτωση που επιλογή της εργοδοσίας είναι να συνεχίσει με το απαράδεκτο κείμενο τροποποιητικής σύμβασης», επισημαίνει ο κ. Καραγεωργόπουλος.

«Το υπουργείο Εργασίας οφείλει να προωθήσει πλαίσιο υποχρεωτικής και καθολικής εφαρμογής των ισχυουσών κλαδικών σ.σ.ε σε όλους τους εργοδότες ανεξαιρέτως», τονίζει στην ανακοίνωσή του το συνδικάτο.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο ημέρες, άλλη μία εργοδοτική αυθαιρεσία ήρθε στο φως της δημοσιότητας, όταν δύο ξενοδοχεία στην Αττική, απέλυσαν το μεν πρώτο τους 10 από τους 20 υπαλλήλους του, ενώ το δεύτερο απέλυσε το σύνολο του προσωπικού του.

Το γεγονός κατήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό, τονίζοντας πως το υπουργείο Εργασίας πρέπει να βάλει «φρένο» σε τέτοιου είδους εργοδοτικές συμπεριφορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider