Τεκτονικές αλλαγές που θα αλλάξουν άρδην το τοπίο στην μετά κορονοϊού εποχή, θα συμβούν μέσα στον Ιούνιο στην αγορά εργασίας.
ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Από την 1η Ιουνίου μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0.90 ποσοστιαίες μονάδες στη μισθωτή εργασία, μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζόμενους, κάτι που σημαίνει αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από 2,73 ευρώ για όσους πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό και φτάνουν έως και τα 27,3 ευρώ τον μήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα.
Αντίστοιχα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ το μήνα.
Στο μεταξύ, έως τις 10 Ιουνίου θα πρέπει όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να καταβάλουν τις εισφορές για τον μήνα Μάιο, ώστε να τύχουν της έκπτωσης του 25%. Οι πληττόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να τις πληρώσουν από το Νοέμβριο σε 4 δόσεις.
ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Από τις 15 Ιουνίου όλες οι επιχειρήσεις, πληττόμενες και μη, οι οποίες είχαν μειωμένο τζίρο κατά τουλάχιστον 20% τους προηγούμενους μήνες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Σε αυτήν την περίπτωση, το κράτος θα καταβάλλει στους εργαζόμενους που θα δουλέψουν μειωμένο ωράριο κατά 50%, το 60% της μείωσης του μισθού τους. Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει το 100% των εισφορών που αναλογούν στον αρχικό ονομαστικό μισθό του πλήρως απασχολούμενου υπαλλήλου του.
Ειδικά για τις αερομεταφορές και τους κλάδους που συνδέονται με αυτές, το καθεστώς του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπορεί να διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, με το κράτος να μπορεί να καλύπτει ακόμα και πάνω από το 60% της μείωσης των αποδοχών, ενώ οι εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές επί του μειωμένου μισθού.
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Από τις 16 Ιουνίου παύει να ισχύει η απαγόρευση απολύσεων στις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες έβγαλαν σε αναστολή μέρος ή όλο το προσωπικό τους έως και τις 30 Απριλίου.
Συνεπώς αν μία επιχείρηση δεν έβγαλε σε αναστολή σύμβασης εργαζόμενο της κατά τον Μάιο και παράλληλα δεν έκανε χρήση άλλων ασφαλιστικών και φορολογιών ευεργετικών μέτρων, μπορεί να απολύσει ελεύθερα εργαζομένους της.
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ: Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους αυτούς μπορούν να αναστείλουν τις συμβάσεις ακόμη και του 100% του προσωπικού τους. Ειδικά για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων ισχύει ρήτρα πληρότητας.
Για τις επιχειρήσεις που θα αναστείλουν τις συμβάσεις των εργαζομένων του, απαγορεύονται οι απολύσεις έως τις 30 Αυγούστου. Όσοι εργαζόμενοι βγουν σε αναστολή θα δικαιούνται ειδική αποζημίωση 534 ευρώ, ενώ το κράτος θα καλύψει τις εισφορές τους, επί των ονομαστικών αποδοχών τους.
Οι επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν εποχικό προσωπικό, μαζί φυσικά και οι επιχειρήσεις εστίασπς - τουρισμού, εφόσον προσλάβουν εργαζομένους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, το κράτος θα επιδοτήσει τις εισφορές τους.