Πιο ελκυστικό καθίσταται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, καθώς με νομοθετική πρωτοβουλία που κατατίθεται αύριο στη Βουλή επιδοτείται ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται.
Ειδικότερα, από 15 Ιουνίου μέχρι και 31 Ιουλίου, η Πολιτεία θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων για το χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται, ως ένα επιπλέον κίνητρο για τις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους.
Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται ελκυστικότερο και ευνοϊκότερο το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, ώστε να ενταχθούν στο μηχανισμό.
«Ερχόμαστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το προστατευτικό πλαίσιο για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση που θα ενταχθούν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Αρχικά οι εργοδότες είχαν την υποχρέωση να καλύπτουν το σύνολο των εισφορών των εργαζομένων τους, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Ωστόσο η κυβέρνηση προτίμησε να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος επιδοτώντας και τις εργοδοτικές εισφορές, ώστε να μπουν περισσότερες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα.
Για τον λόγο αυτό διευρύνθηκε η χρηματοδότηση του προγράμματος με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, κατά την οποία τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα.
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί, στον βέλτιστο βαθμό, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μέσα και πόρους, με δίκαιο τρόπο, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην απασχόληση να είναι οι ελάχιστες δυνατές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Η δανειακή σύμβαση για το “SURE” υπεγράφη από το υπουργείο Οικονομικών και χορηγήθηκαν οι σχετικές εγγυήσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Υπενθυμίζεται πως ο νέος μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπαίνει σε εφαρμογή από τις 15 Ιουνίου. Στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%, όπως επίσης νέες επιχειρήσεις αλλά και στις εποχικές. Το μέτρο θα μπορεί να εφαρμόζεται και συνδυαστικά με τις αναστολές συμβάσεων.
Κάθε μήνα, οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τους εργαζόμενους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους.
Οι εργοδότες θα μπορούν να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας των υπαλλήλων τους μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η μείωση του χρόνου εργασίας αφορά μόνο εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου.
Το κράτος θα χρηματοδοτεί το 60% των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται. Εάν ο μισθός υπολείπεται του κατώτατου, το κράτος θα αναπληρώνει τη διαφορά, ώστε στην τσέπη του εργαζόμενου να φθάνουν τα 650 ευρώ (μεικτά).