Δύο σημαντικά έργα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν πέσει «θύματα» του κορονοϊού. Πρόκειται για το Πλήρες Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, έργο που βρίσκεται σε αναστολή και το έργο για την υλοποίηση του σχεδίου στρατηγικής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς που δεν έχει καν ξεκινήσει.
Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα έπρεπε κανονικά να ήταν έτοιμο σε βάθος δωδεκαμήνου, κάτι που είχε προβλεφθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ ήδη από το 2019. Ωστόσο, λόγω του κορονοϊού η υλοποίηση του έργου έχει παγώσει. Αξίζει να σημειωθεί πως το Πλήρες Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο ψηφίσθηκε με το πρώτο Μνημόνιο το 2010 χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί. Στη συνέχεια εντάχθηκε σε μνημονιακό νόμο το 2015, κατόπιν στο ΕΣΠΑ προς χρηματοδότηση και σήμερα παραμένει σε φάση ανάπτυξης έχοντας ήδη δύο μεταθέσεις.
Στο «e-περιουσιολόγιο» θα καταγράφεται η κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων
Σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους του 2010 και του 2015, στο «e-περιουσιολόγιο» θα καταγράφεται η κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων. Ενδεικτικά, θα δηλώνονται στοιχεία των οποίων η αξία είναι ευχερώς προσδιορίσιμη, όπως ακίνητα, οχήματα (τροχοφόρα, εναέρια ή σκάφη), μετρητά, επενδυτικός χρυσός, τραπεζικοί λογαριασμοί.
Ωστόσο, θα περιλαμβάνει και στοιχεία των οποίων η αξία προσδιορίζεται πιο δύσκολα, όπως μετοχές, εταιρικά μερίδια, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, καθώς και κινητά μεγάλης αξίας, όπως έργα τέχνης, πολύτιμα αντικείμενα και λοιπά τιμαλφή.
Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της φορολογικής διοίκησης που έχουν γίνει κατά καιρούς σε πρώτη φάση, το περιουσιολόγιο να δομηθεί ως εργαλείο ελέγχου προσαύξησης περιουσίας κατά τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, χωρίς να συνεπάγεται δηλωτικές υποχρεώσεις για τον φορολογούμενο