Βρείτε το κατάλληλο επενδυτικό «μείγμα»

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρείτε το κατάλληλο επενδυτικό «μείγμα»

Την δημιουργία ενός επενδυτικού «καλαθιού» προτείνουν οικονομικοί σύμβουλοι σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στον μαγικό κόσμο των επενδύσεων. «Η λογική είναι να μην μπαίνουν όλα τα αβγά σε ένα καλάθι», σημειώνει στο insider.gr στέλεχος επενδυτικής ευκαιρίας τονίζοντας ότι ανεξαρτήτως του ποσού είναι σημαντικό να μην στοιχηματίζει κάποιος μόνο σε ένα προϊόν.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτο βήμα είναι πάντα η επιλογή ενός επενδυτικού προφίλ, η οποία γίνεται παίρνοντας κάποιες σημαντικές αποφάσεις για την επένδυση μας: Για πόσο καιρό θέλουμε να επενδύσουμε τα χρήματα μας; Πόσο υψηλή απόδοση επιδιώκουμε; Πόσο ρίσκο είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε; Τι ανάγκες ρευστότητας αναμένουμε να έχουμε τα επόμενα χρόνια; Είναι μερικές από αυτές.

Ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ μπορεί να καθοριστεί το κατάλληλο επενδυτικό «μείγμα». Σύμφωνα με την Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ, τα περισσότερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια αποτελούνται από τρεις κατηγορίες επενδύσεων: Την ρευστότητα που περιλαμβάνει καταθετικούς λογαριασμούς, Αμοιβαία Κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων και άλλες επενδύσεις μηδενικού ή χαμηλού ρίσκου. Κρατικά ή εταιρικά ομόλογα. Και τέλος, μετοχές ελληνικές, ευρωπαϊκές ή διεθνείς. Η εταιρεία, μάλιστα, δίνει παραδείγματα για τα διάφορα ήδη χαρτοφυλακίου που μπορεί να στήσει κάποιος επενδυτής:

Το υπερσυντηρητικό χαρτοφυλάκιο

Ένα υπερσυντηρητικό χαρτοφυλάκιο μπορεί να αποτελείται από 90% ρευστότητα, 5% ομόλογα και 5% μετοχές. Στόχος του είναι η διατήρηση κεφαλαίου. Δηλαδή ο επενδυτής, τοποθετώντας ένα μικρό ποσοστό του κεφαλαίου του σε μετοχές, προσδοκά απόδοση πάνω από αυτή των καταθετικών προϊόντων. Ο επενδυτικός κίνδυνος κρίνεται ως πολύ μικρός, ενώ η προτεινόμενη διάρκεια αυτής της στρατηγικής είναι έως 1 έτος.

Το συντηρητικό χαρτοφυλάκιο

Ένα συντηρητικό χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 60% ρευστότητα, 15% ομόλογα, 25% μετοχές. Στόχος είναι η διατήρηση κεφαλαίου και σε κάποιο βαθμό η δημιουργία εισοδήματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (1-5 έτη) μέσω της ανάληψης χαμηλού κινδύνου.

Το ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο

Ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μπορεί να περιλαμβάνει 30% ρευστότητα, 35% ομόλογα και 35% μετοχές. Στόχος είναι με την ανάληψη μέτριου κινδύνου να δημιουργηθεί εισόδημα και υπεραξία κεφαλαίου. Ο ορίζοντας της επένδυσης υπολογίζεται στα 3-5 έτη.

To επιθετικό χαρτοφυλάκιο

Ένα επιθετικό χαρτοφυλάκιο στοχεύει σε υψηλές μακροπρόθεσμες αποδόσεις με την ανάληψη, όμως, υψηλού ρίσκου. Μπορεί να περιλαμβάνει μόλις 10% ρευστότητα, 20% ομόλογα και 70% μετοχές. Πρόκειται για μακροχρόνια επένδυση (πάνω από 5 έτη) που ενδείκνυται για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών όπως σπουδές και σύνταξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider