Αδεια ειδικού σκοπού μπορούν να λάβουν από σήμερα εργαζόμενοι γονείς στο Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα με παιδί έως 15 ετών, εφόσον δεν είναι εφικτή n τηλεργασία.
Οι γονείς δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να εργαστούν είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25%, είτε με εναλλακτικό ωράριο, είτε να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.
Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, μπορούν κατά την τέταρτη ημέρα του 4ήμερου σχήματος της άδειας ειδικού σκοπού, να δηλώσουν οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούνται, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές, είτε χωρίς αποδοχές (π.χ. άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών κλπ).
Υπενθυμίζεται ότι n άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών, που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα, οι δυο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφοιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.
Τα σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά σύμφωνα με την αίτηση του εργαζόμενου, κατά το διάστημα προσωρινής αναστολής λειτουργίας της σχολικής μονάδας.
Ειδικές περιπτώσεις
Εάν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά, είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη.
Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός.
Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό, ή είναι άτομο με αναπηρία.
Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης των γονέων, ή γέννησης τέκνου εκτός γάμου, το δικαίωμα της άδειας ασκείται αποκλειστικά από τον γονέα που έχει την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα του παιδιού.
Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν τη δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.
Υπόλοιπο αδείας 2020
Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ, το υπόλοιπο της άδειας αναψυχής που δεν έλαβαν οι εργαζόμενοι, θα μπορεί να μεταφερθεί στο έτος 2021 για όσους εργαζόμενους θα μπουν σε αναστολή τον Δεκέμβριο ή για όσους δεν πρόλαβαν να τη λάβουν λόγω των συνθηκών.
Άμεσα το υπουργείο με νομοθετική ρύθμιση θα τακτοποιήσει το θέμα αυτό.