Ένα «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ άρχισαν να παίρνουν περίπου 79.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι φορολογούμενοι αυτοί ενώ είχαν υποβάλει δηλώσεις Covid για «κουρεμένα» ενοίκια από το Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έως και τον Αύγουστο του 2020 δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα από το κράτος.
Με το ηλεκτρονικό μήνυμα που στέλνει η ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες μαθαίνουν τώρα το λόγο για τον οποίο «κόπηκαν» από την κρατική ενίσχυση. Η ΑΑΔΕ μετά τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που «έτρεξε» στις 338.528 δηλώσεις Covid που υποβλήθηκαν το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου 2020 απέρριψε 79.306 δηλώσεις καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δικαιούνταν κρατική αποζημίωση.
Πολλές περιπτώσεις αφορούν υπεκμισθώσεις ακινήτων με τους ιδιοκτήτες να είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» της υπόθεσης ενώ μεταξύ των δηλώσεων που απορρίφθηκαν περιλαμβάνονται 45.783 γιατί ο μισθωτής επαγγελματικής στέγης όπως διαπιστώθηκε δεν ήταν πληττόμενος, 28.981 δηλώσεις γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε αναστολή εργασίας για τον εργαζόμενο, 4.791 δηλώσεις γιατί είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία ή επιχείρηση.
Τα «ραβασάκια»
Στα μηνύματα που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες, η ΑΑΔΕ τους ενημερώνει ότι:
- «Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι, για τον μισθωτή σας με ΑΦΜ %^%^**, δεν δικαιούστε την έκπτωση φόρου, διότι από τα στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία μας δεν προκύπτει ότι η σύμβαση εργασίας μισθωτή/συζύγου/μέλους συμφώνου συμβίωσης είναι σε αναστολή. ***(αφορά διαμερισμα)***».
- «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, σύμφωνα με το Νόμο 4684/2020, Κύρωση της από 30-3-2020 ΠΝΠ, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης, προκειμένου να ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις που απαλλάσσονται της υποχρέωσης καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος, θα πρέπει να έχει ενεργό ΚΑΔ (ΚΩΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ) στις 20/3/2020. Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι ο μισθωτής σας με ΑΦΜ #%^*%**# έκανε έναρξη στις 16/10/2020.» ***(αφορα επιχείρηση)***».
Υπεκμίσθωση
Ειδικά στις υπεκμισθώσεις, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου παρέχει τη δυνατότητα στον ενοικιαστή του να υπεκμισθώνει το ακίνητο, να ενοικιάζει δηλαδή το χώρο σε τρίτο πρόσωπο. Στην περίπτωση που ο νέος ενοικιαστής είναι πληττόμενη επιχείρηση και δικαιούται «κούρεμα» ενοικίου, αποζημίωση από το κράτος θα λάβει αυτός που υπεκμισθώνει το ακίνητο και όχι ο ιδιοκτήτης. Ωστόσο, ο εκμισθωτής που έχει υπογράψει μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη είναι υποχρεωμένος να του καταβάλει το ενοίκιο στο ακέραιο.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ «στην περίπτωση της αποζημίωσης, εφόσον η νέα επιχείρηση που μισθώνει το ακίνητο είναι πληττόμενη έχει δικαίωμα να καταβάλλει στον υπεκμισθωτή μειωμένο ενοίκιο και αυτός να αποζημιωθεί από το κράτος. Ωστόσο, ο έχων το δικαίωμα της υπεκμίσθωσης θα πρέπει να καταβάλλει εξ ολοκλήρου το μίσθωμα που έχει συμφωνηθεί βάσει του συμβολαίου».
Η ΑΑΔΕ μέσω των διασταυρώσεων αποκάλυψε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές κατέβαλαν μειωμένο ενοίκιο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων καθώς δήλωναν ότι είναι πληττόμενοι. Έτσι, οι ιδιοκτήτες που έλαβαν μειωμένα ενοίκια υπέβαλαν δηλώσεις Covid για να αποζημιωθούν από το κράτος. Οι δηλώσεις τους, δεν έγιναν δεκτές. Απορρίφθηκαν αφού για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε ήδη αποζημιωθεί ο ενοικιαστής τους.
ΙΒΑΝ
Όμως χωρίς αποζημίωση παραμένουν μέχρι σήμερα χιλιάδες ιδιοκτήτες γιατί δεν έχουν δηλώσει στο MyTaxisnet τον λογαριασμό IBAN. Οι ιδιοκτήτες αυτοί, θα κληθούν πάλι από την ΑΑΔΕ να το πράξουν προκειμένου να προχωρήσουν οι συμψηφισμοί φόρου.
Πληρωμές
Την Πέμπτη ή την Παρασκευή η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να πληρώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για τα κουρεμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και θα τρέξει τις πληρωμές για τα ενοίκια του Δεκεμβρίου.
Για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες θα λάβουν την αποζημίωση στις αρχές Μαρτίου ενώ με την τροπολογία που κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών απαλλάσσονται πλήρως και από το ενοίκιο Μαρτίου οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή καθώς και το λιανεμπόριο.