Πρόστιμα σε δεδκάδες επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους, ενώ τους δηλώνουν σε αναστολή σύμβασης, επέβαλε το ΣΕΠΕ το πρώτο 2μηνο του έτους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στους ελέγχους που έγιναν από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για την τήρηση των μέτρων που σχετίζονται με τον Covid-19, το 40% των παραβάσεων αφορά σε «εικονικές» αναστολές συμβάσεων εργασίας.
Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο ισχύει το σύστημα της προαναγγελίας των αναστολών συμβάσεων, μέτρο που κατέστησε ευχερέστερους τους ελέγχους για την σωστή τήρηση του μέτρου, χωρίς αυθαιρεσίες. Ένα άλλο 10% των παραβάσεων στους ελέγχους που έγιναν για την τήρηση των μέτρων που σχετίζονται με τον Covid-19, αφορά τη μη τήρηση αποστάσεων και τον συνωστισμό κυρίως σε σούπερ μάρκετ και ένα 8% την μη χρήση μάσκας.
Συνολικά το πρώτο δίμηνο του 2021 πραγματοποιήθηκαν 8.390 έλεγχοι που κατέληξαν στην επιβολή 911 κυρώσεων, με το ποσό των προστίμων να αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ.
Το ΣΕΠΕ επικέντρωσε την προσοχή του στους κλάδους όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα σύμφωνα και με τα στοιχεία προηγούμενων ετών, αλλά και στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλό συγχρωτισμό εργαζομένων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε:
- Καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ
- Υπηρεσίες εστίασης (διανομείς κλπ)
- Βιομηχανία τροφίμων
- Οικοδομοτεχνικά έργα
- Νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κλπ
Στους ελέγχους για τη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας το μεγαλύτερο ποσοστό των παραβάσεων, σχεδόν το 51%, αφορά την μη ανάρτηση πινάκων προσωπικού στους χώρους εργασίας. Το 11% αφορά άρνηση πληροφόρησης προς τους Επιθεωρητές και το 8% αδήλωτη εργασία.
Στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ποσοστό 33% αφορά στη μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), 5% τη μη τήρηση μέτρων για την προστασία από πτώση και 3% τη μη τήρηση μέτρων πυροπροστασίας.