Με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να έχουν εκτοξευτεί τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας και των απανωτών lockdown, τα e-shop και οι πωλήσεις μέσω Internet βρίσκονται συνεχώς στο ραντάρ του ΣΔΟΕ και της ΑΑΔΕ.
Οι ράμπο του φοροελεγκτικού μηχανισμού αναζητούν όσους δεν κόβουν αποδείξεις βάζοντας στην τσέπη το ΦΠΑ που εισπράττουν από τους καταναλωτές, «εξαφανισμένους εμπόρους» αλλά κυρίως κυκλώματα που με απάτες τύπου carousel κλέβουν από το δημόσιο ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ. Με το τζίρο της αγοράς να έχει μεταφερθεί στα e-shops οι φορολογικοί έλεγχοι επικεντρώνονται στα ηλεκτρονικά καταστήματα και τις πωλήσεις μέσω του διαδικτύου αλλά και των social media (Facebook, Instagram). Οι έρευνες βγάζουν λαβράκια και αποκαλύπτουν υποθέσεις φοροδιαφυγής πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Η τελευταία μεγάλη υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2021. Το ΣΔΟΕ μετά από έλεγχο που διενήργησε σε επιχείρηση που ασχολείται με την πώληση συσκευών κινητών τηλεφώνων μέσω διαδικτύου διαπίστωσε σοβαρές ενδείξεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, μέσω ανακριβών δηλώσεων ΦΠΑ και έκδοσης φορολογικών στοιχείων από αδήλωτο φορολογικό μηχανισμό (μαϊμού ταμειακή μηχανή). Αμέσως οι ελεγκτές ζήτησαν άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας. Ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων αποκάλυψαν ότι η επιχείρηση το 2020, εν μέσω πανδημίας, εισέπραξε από την πώληση κινητών τηλεφώνων το ποσό των 7.000.000 ευρώ για τις οποίες δεν είχε κόψει αποδείξεις με την κλοπή του ΦΠΑ να υπολογίζεται πάνω από 1.600.000 ευρώ.
Εξαφάνισαν ΦΠΑ 15 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια
Πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2020 οι ράμπο του ΣΔΟΕ είχαν εντοπίσει τρία e-shop που δραστηριοποιούνται σε αγοροπωλησίες κινητών τηλεφώνων, κονσολών παιχνιδιών, ταμπλετών Η/Υ και φορητών Η/Υ που είχαν «εξαφανίσει» μέσα σε τρία χρόνια ΦΠΑ 15 εκατ. ευρώ με τη μέθοδο του carousel.
Τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες ΦΠΑ (κενό ΦΠΑ) στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν. Η πιο διαδεδομένη μορφή απάτης που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα είναι η μέθοδος carousel. Στηρίζεται στο τέχνασμα της λήψης τιμολογίων από ανύπαρκτους προμηθευτές, τους λεγόμενους «εξαφανισμένους εμπόρους».
Με τη μέθοδο carousel τα αγαθά που πρόκειται να πωληθούν στην ελληνική αγορά κάνουν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ε.Ε. και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ. Συνήθως όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες, που διακινούν μεταξύ τους την ίδια παρτίδα εμπορευμάτων, ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα. Έτσι, μεταφέρουν προϊόντα από μία εταιρεία σε άλλη, πιστώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώτης εταιρείας με το αντίτιμο, αλλά ποτέ δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, ο οποίος καταλήγει στις τσέπες του κυκλώματος.
Οι 144 «εξαφανισμένοι έμποροι» και η απενεργοποίηση των ΑΦΜ
Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν το 2020 η ΑΑΔΕ εντόπισε 144 «εξαφανισμένους εμπόρους για τους όποιους «κλείδωσε» και απενεργοποίησε το ΑΦΜ τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ , το 2020, η Υπηρεσία Ερευνών Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) ολοκλήρωσε 207 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ. Σημειώνεται πως ο αριθμός τους είναι κατά 26,2% αυξημένος σε σχέση με τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2019, όταν είχαν ολοκληρωθεί 164 έρευνες για απάτες.
Οι στόχοι του 2021
Για φέτος οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ σχεδιάζουν να διενεργήσουν πάνω από 2.000 ελέγχους και έρευνες. Στο επίκεντρο βρίσκονται περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας, συναλλαγές και πωλήσεις προϊόντων μέσω του διαδικτύου (e-shop κ.τ.λ.), αλλά και το παρεμπόριο, το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών, αλκοολούχων ποτών, η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ο έλεγχος «πόθεν έσχες» για περιπτώσεις παράνομης απόκτησης περιουσίας.
Point system
Καθημερινά στο ΣΔΟΕ φθάνουν καταγγελίες τις οποίες έχει αναλάβει να φιλτράρει και να βαθμολογήσει μια ειδική επιτροπή προκειμένου να ανιχνεύσει και να αποκαλύψει μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, παράνομου πλουτισμού, ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος». Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στην επιτροπή, με τον αριθμό 0 αξιολογούνται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον οι οποίες τίθενται στο αρχείο, με το αριθμό 1 η πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος, με τον αριθμό 2 η πληροφορία που είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ο αριθμός 3 δίνεται σε πληροφορία που θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου ενώ ο αριθμός 4 σημαίνει πως η πληροφορία απαιτεί ειδικό χειρισμό. Κάθε πληροφορία περνά από τρία ακόμη φίλτρα. Αν είναι απλή, επείγουσα ή εξαιρετικώς επείγουσα. Στην συνέχεια πιάνουν δουλειά οι ελεγκτές οι οποίοι αναλαμβάνουν την έρευνα των υποθέσεων.