«Σανίδα σωτηρίας» στην διαδικασία επιτάχυνσης των απονομών των 152.000 εκκρεμών συντάξεων αναμένεται να αποτελέσει η είσοδος των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στις απονομές.
Ωστόσο οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι καθυστερούν, ενώ δεδομένου ότι η εκπαίδευση των ενδιαφερόμενων θα διαρκέσει για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν πάρουν την απαραίτητη πιστοποίηση και εγγραφούν στην λίστα (απ' όπου θα αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία του ΕΦΚΑ), αντιλαμβάνεται κανείς πως ο στόχος του καλοκαιριού είναι σχεδόν ανέφικτος.
Όπως αναφέρουν έγκριτοι νομικοί κύκλοι στο insider.gr, η διαδικασία πιστοποίησης στην καλύτερη περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, όμως η περίοδος των διακοπών αναμένεται να «παγώσει» την έναρξη της δραστηριοποίησης των ιδιωτών για λίγες εβδομάδες ακόμη, με αποτέλεσμα να «τρέξει» κανονικά από τον Σεπτέμβριο.
Ο χρόνος της εκπαίδευσης κρίνεται λίγος ακόμη και για έμπειρους δικηγόρους (ειδικευμένους στο ασφαλιστικό δίκαιο), ενώ για τους οικονομολόγους είναι σχεδόν απαγορευτικός προκειμένου να αναλάβουν να καταρτίζουν σχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
Στην περίπτωση μάλιστα εμπλοκής νέων δικηγόρων στο εγχείρημα, απαιτούνται πολύμηνα σεμινάρια να να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε «δύσκολες» υποθέσεις (π.χ. συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση) και να λάβουν γνώση πληθώρας εγκυκλίων που ως γνωστόν διαφέρουν ανά τέως φορέα κύριας ασφάλισης, επικουρικής και εφάπαξ.
Η επιδότηση από τον ΕΦΚΑ κάθε συνταξιοδοτικού φακέλου με ένα voucher αξίας 150 ευρώ αποτελεί εξίσου ένα «θολό» σημείο, καθώς μέχρι σήμερα η αμοιβή των εργατολόγων ήταν πολύ υψηλότερη.
Επιπλέον, το πιθανό πλαφόν που θα τεθεί από το υπουργείο Εργασίας στις υποθέσεις που θα μπορεί να αναλάβει κάθε δικηγορικό γραφείο (στους 4 εκκρεμείς συνταξιοδοτικούς φακέλους τον μήνα) ενδεχομένως να αποθαρρύνει τους επαγγελματίες από το να εμπλακούν στην όλη διαδικασία.
Πάντως τυχόν επιπλέον αμοιβή που θα ζητηθεί από τον ιδιώτη δικηγόρο – λογιστή θα επιβαρύνει τον ίδιο τον ασφαλισμένο.
Ο τελευταίος θα μπορεί να επιλέξει πιστοποιημένο επαγγελματία από το ειδικό μητρώο που τηρείται στον ΕΦΚΑ, αφού εισέλθει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr) και να του αναθέσει την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον ΕΦΚΑ.
Ποια πρ. Ταμεία αφορά το voucher
Το voucher θα είναι το ίδιο για όλες τις υποθέσεις, ωστόσο θα αφορά συγκεκριμένα πρ. ταμεία. Εξαιρείται το Δημόσιο, καθώς εκεί ο ρυθμός των απονομών έχει πατήσει «γκάζι και δεν απαιτείται η συνδρομή των ιδιωτών στις εν λόγω εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν απομειωθεί αισθητά (τον Μάιο είχαν φτάσει μόλις στις 17.000).
Επίσης πληροφορίες θέλουν και τα πρ.Ταμεία του επιστημόνων να εξαιρούνται (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΝ), ενώ κανονικά θα μπουν στην διαδικασία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.
Κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει ελεύθερα από τη λίστα των πιστοποιημένων όποιον ιδιώτη επιθυμεί και να του αναθέτει την υπόθεσή του που μπορεί να αφορά:
- χρόνο ασφάλισης και έκδοση σχετικής βεβαίωσης
- διαπίστωση οφειλόμενων εισφορών (για τους μη μισθωτούς) και έκδοση σχετικής βεβαίωσης ή υποβολή αίτησης ρύθμισης
- υπολογισμό οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και έκδοση σχετικής βεβαίωσης
- σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης
- έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης
- σύνταξη σχεδίου πράξης διακανονισμού οφειλών.
Ο πιστοποιημένος συνεργάτης μπορεί να συντάξει ένα σχέδιο συνταξιοδοτικής απόφασης, το οποίο ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει εντός 30 ημερών. Αν το σχέδιο δεν επικυρωθεί εντός της προθεσμίας, θεωρείται ότι εγκρίθηκε και προχωρά η έκδοση της σύνταξης.
Αν σε μεταγενέστερο χρόνο (έως και δεκαετία) ο ΕΦΚΑ διενεργήσει δειγματοληπτικό έλεγχο (στο 5% των περιπτώσεων) και διαπιστώσει ελλείψεις και λάθη, τότε ακυρώνεται η συνεργασία με τον πιστοποιημένο ιδιώτη.
Επιπροσθέτως, αν διαπιστωθεί βαριά αμέλεια που ζημιώνει τον ΕΦΚΑ, επιβάλλεται πρόστιμο στον πιστοποιημένο συνεργάτη και ανακαλείται η απόφαση απονομής σύνταξης.