Περιθώριο έως το καλοκαίρι του 2022 για την δραστική μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων ζήτησε από τους επικεφαλής των θεσμών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών και Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, καθώς και τις εκτιμήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, με δεδομένο τον στόχο που έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για αύξηση του ρυθμού μείωσης των εκκρεμοτήτων στις 30.000 συντάξεις το μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την στιγμή παραμένουν σε αναμονή 129.000 αιτήματα κύριας σύνταξης, 37.000 διεθνείς συντάξεις, αλλά και 120.000 επικουρικές συντάξεις.
Ο υπουργός ανέφερε στους επικεφαλής των θεσμών ότι για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το θέμα αντιμετωπίζεται ως κορυφαία προτεραιότητα –για λόγους τόσο κοινωνικούς όσο και πολιτικούς- και όχι απλώς ως συμμόρφωση με μια μνημονιακή υποχρέωση. Αναφέρθηκε δε στις ενέργειες που έχει δρομολογήσει, προκειμένου να απομειωθεί το στοκ.
1. Είσοδος ιδιωτών λογιστών και δικηγόρων στην διαδικασία απονομών: Για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων θα αξιοποιηθούν συνολικά 3.600 ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι, από τους οποίους οι 1.200 πιάνουν δουλειά στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης ή είναι εν αναμονή συνταξιούχος, μπορεί να αναθέσει σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια θα επιλέξει πιστοποιημένο επαγγελματία από το ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ, αφού εισέλθει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).
2. Μπόνους στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ- Δυσμενής μετάθεση στους απείθαρχους: Δυσμενής μετάθεση περιμένει όσους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ δεν ανεβάσουν «ταχύτητα» στην προετοιμασία και έκδοση των συνταξιοδοτικών φακέλων. Προκειμένου να επισπεύσει το σύστημα έκδοσης των συντάξεων, το υπουργείο δίνει διορία έως το τέλος του έτους στους απείθαρχους υπαλλήλους, ώστε να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις και να διεκπεραιώσουν πάνω από 20 φακέλους το μήνα (που είναι ο μέσος όρος). Σε όσους διακρίνονται για την αποδοτικότητά τους, προβλέπεται μπόνους που μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 600 ευρώ το μήνα (ανάλογα με τον αριθμό των αποφάσεων που εκδίδουν).
3. Αποκλιμάκωση των εκκρεμοτήτων στα ταμεία των μη μισθωτών: Ειδικά στο τ. ΤΣΑΥ και το τ. ΤΑΝ έχει εκκαθαριστεί η πλειονότητα των εκκρεμοτήτων περασμένων ετών και οι ρυθμοί απονομής έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με δυο χρόνια πριν.
Στο τ. ΤΣΑΥ παρατηρείται η μεγαλύτερη πρόοδος, καθώς το 2019 εκδίδονταν 70 συντάξεις τον μήνα, ενώ τώρα εκδίδονται 700. Μέσα σε ενάμιση χρόνο εκκαθαρίστηκαν πάνω από το 95% των 3.000 εκκρεμών συντάξεων για το διάστημα 2016-2020. Πλέον οι συντάξεις των υγειονομικών εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 7 μήνες.
Σημαντική είναι και η πρόοδος στο τ. ΤΑΝ, καθώς το 2019 οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 2.500, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700 (μείωση εκκρεμοτήτων 72%). Οι ρυθμοί απονομής ανά μήνα έχουν πλέον διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, καθώς τότε εκδίδονταν 80-100 αποφάσεις τον μήνα ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 200.
Στο ΤΣΜΕΔΕ, οι ρυθμοί απονομής σε σχέση με το 2019 έχουν τριπλασιαστεί, μειώνοντας αντιστοίχως και το στοκ των εκκρεμών στις 3.400. Ενώ το 2019 εκδίδονταν 98 συντάξεις τον μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250.