Τι αλλάζει στους ηλεκτρονικούς ελέγχους, με όπλο ηλεκτρονικά βιβλία και ΓΕΜΗ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι αλλάζει στους ηλεκτρονικούς ελέγχους, με όπλο ηλεκτρονικά βιβλία και ΓΕΜΗ
Πώς θα διασταυρώνονται τα φορολογικά δεδομένα και θα ελέγχονται οι επιχειρήσεις.

Με νέα όπλα ρίχνεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ο φοροελεγκτικός μηχανισμός το 2022. Ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικά τιμολόγια και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) «επιστρατεύονται» για να εντοπίσουν εστίες φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Με την ολοκλήρωση της πρόσβασης της ΑΑΔΕ στο ΓΕΜΗ, θα υπάρχει αυτόματη ενημέρωση των φορολογικών υπηρεσιών για τις μεταβολές στην κατάσταση κάθε επιχείρησης (έναρξη εργασιών, διακοπή, λήξη, μετοχικές αλλαγές, κλπ).

Έτσι οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για την οικονομική και διοικητική ταυτότητα, το είδος της δραστηριότητας και την λειτουργία των επιχειρήσεων και με τη διασταύρωση τους με τα στοιχεία του φορολογικού μητρώου και θα μπορούν με αυτοματοποιημένες διαδικασίες να ελέγχουν αν το προφίλ στην εφορία ανταποκρίνεται στη πραγματική οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων.

Με αυτό το τρόπο θα εντοπίζονται περιπτώσεις:

- Μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων από επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έχουν αποκαλύψει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που ενώ είχαν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ ξέχασαν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.

- Παραποίησης στοιχείων για τα κέρδη και τα έσοδα για μη καταβολή του φόρου εισοδήματος και μη απόδοση του ΦΠΑ.

- Εικονικών εταιρειών.

Επίσης με την άντληση στοιχείων από το ΓΕΜΗ η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει περιπτώσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που παρά την οικονομική τους δυνατότητα αφήνουν απλήρωτους φόρους. Μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος Eispraxis η ΑΑΔΕ θα κυνηγήσει τους συγκεκριμένους οφειλέτες ενεργοποιώντας κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Ηλεκτρονικά βιβλία

Το άλλο όπλο για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της απάτης κυρίως στο ΦΠΑ είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Εφορία. Με βάση τα δεδομένα του myDATΑ η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει με ακρίβεια το τζίρο των επιχειρήσεων και συνεπώς το φόρο εισοδήματος που πρέπει να καταβάλλει η επιχείρηση καθώς και το ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει στο δημόσιο.

Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων αλλάζει τους φορολογικούς ελέγχους οι οποίοι πλέον, θα είναι άμεσοι, αυτόματοι και ηλεκτρονικοί. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται «εισήγηση επιχειρησιακής αξιοποίησης των δεδομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) για ελεγκτικούς σκοπούς». Οι επιχειρήσεις, που υποχρεωτικά θα χρησιμοποιούν τα MyData, θα τελούν πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα των φορολογικών ελεγκτικών αρχών, αφού κάθε τους κίνηση θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ. Με τα MyData η διαπίστωση των μεταβολών στον τζίρο θα είναι αυτόματη, αφού τα στοιχεία θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους φορολογικούς ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider