Κατατέθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα οι εκθέσεις των επιστημονικών φορέων για το ύψος της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, που επηρεάζει τις αποδοχές τουλάχιστον 700.000 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και 24 επιδομάτων του ΟΑΕΔ (μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας).
Οι προτάσεις για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2022 ποικίλουν και κυμαίνονται από τα 709 ευρώ (με ποσοστό αύξησης 6%) μέχρι τα 809 ευρώ (με ποσοστό αύξησης 13%).
Η τελική εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, δηλαδή στα 663 ευρώ μικτά.
Παρότι σε όλη την Ευρώπη ο κατώτατος μισθός αυξάνεται τους τελευταίους μήνες (με πρόσφατο παράδειγμα την Γερμανία και την Ισπανία), ως αντιστάθμισμα των ανατιμήσεων σε ενέργεια και είδη διατροφής, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται το λεγόμενο «πληθωριστικό σπιράλ», τον κίνδυνο δηλαδή αλυσιδωτών αυξήσεων μισθών και τιμών που θα προκαλέσει η μετακύλιση των υψηλοτέρων μισθών από τις επιχειρήσεις στις τιμές των προϊόντων τους.
Οι προτάσεις
Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα προκύψει νέα αύξηση στα επίπεδα του 6%, κάτι που σημαίνει ότι οι νέες κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα θα διαμορφωθούν κοντά στα 700 ευρώ μικτά.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι φορείς που προτείνουν μια αύξηση σε πιο «λογικά» πλαίσια, σε ένα εύρος μεταξύ 2,7% και 3,4%, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση του 2% από την 1/1/2022, θα οδηγήσει σε μέση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3,8-4,3% το 2022 και κατά 0,9-1,1% το 2023.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ σε ακόμη ηπιότερο πλαίσιο η έκθεση του ΙΟΒΕ.
Στα επίπεδα του πληθωρισμού προσδιορίζουν την επικείμενη αύξηση της Πρωτομαγιάς τα Ινστιτούτα της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, θεωρώντας πως έτσι θα στηριχθούν τα εισοδήματα των νοικοκυριών απένταντι στο κύμα ανατιμήσεων που τροφοδοτεί η ενεργειακή κρίση.
Αντίθετα ο ΣΕΤΕ θεωρεί πως η επιλογή μιας αύξησης πέραν του 5% - 6% συνολικά για το 2022, θα οδηγήσει σε επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, με αποτέλεσμα η πρότασή του να κινείται μεταξύ 3-4% (υπό την προϋπόθεση πως οι προσδοκίες για την ανάπτυξη το 2022 δεν θα επιδεινωθούν).
Πιο γενναία αύξηση της τάξης του 9% προτείνει το ΕΙΕΑΔ (εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Εργασίας). Δεδομένου ότι ο κατώτατος μισθός έχει ήδη αυξηθεί κατά 2%, προτείνεται η νέα αύξηση να ανέλθει σε 7%, φτάνοντας τον βασικό μισθό στα 709,4 ευρώ.
Η πρόταση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ η οποία συμμετέχει στη διαβούλευση, έχει ζητήσει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ (που ήταν πριν τις μνημονιακές περικοπές).
Σε διαφορετική περίπτωση ζητά να εφαρμοστεί η προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος για αύξηση του κατώτατου διπλάσια από την αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του 12%, κοντά στα 809 ευρώ.
Εξάλλου η ΓΣΕΕ προτείνει την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Το θέμα του κατώτατου μισθού, οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά και το κρίσιμο θέμα της ακρίβειας αποτελούν τα βασικά αιτήματα διεκδίκησης για την γενική πανελλαδική 24ωρη απεργία που αποφάσισαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Τετάρτη 6 Απριλίου.